Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα «Πρεμιέρα» για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας
«Πρεμιέρα» για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018 11:07

tomy14 2 18

Αύριο Πέμπτη η έναρξη λειτουργίας της 1ης ΤΟΜΥ της Ηπείρου, στο Δήμο Ιωαννιτών

Να αλλάξουν σελίδα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Ήπειρο, όχι μόνο αποφορτίζοντας τα Νοσοκομεία, αλλά δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη που είναι η βάση για την καλή Υγεία, θα επιχειρήσουν οι νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (Τ.Ο.Μ.Υ.).

Η αρχή θα γίνει αύριο Πέμπτη με την έναρξη λειτουργίας της 1ης ΤΟΜΥ της Ηπείρου, στο Δήμο Ιωαννιτών.

Η Τοπική Ομάδα Υγείας Ιωαννιτών θα ευρίσκετε για εκπαίδευση στο Κέντρο υγείας Ιωαννίνων , έως ότου τοποθετηθεί στην 1η ΤΟΜΥ Ιωαννιτών (2ο Λύκειο), η οποία θα στεγάζεται στην οδό Φιλικής Εταιρείας 15.

Η ΤΟΜΥ Ιωαννιτών είναι στελεχωμένη με ειδικευμένο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, άρτια εξοπλισμένη και θα λειτουργεί από τις 07:00 έως τις 15:00 μέχρι να εκδοθεί νέα οδηγία από την Διοίκηση.

Με ανακοίνωσή της, η Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας εκφράζει την ικανοποίησή της για την έναρξη λειτουργίας της ΤΟΜΥ.

Οι ΤΟΜΥ, θα αποτελούν το νέο «κύτταρο» του ΕΣΥ, τις περιφερειακές δομές των Κέντρων Υγείας. Θα έχουν την ευθύνη για την διασφάλιση προσβασιμότητας και συνέχειας της φροντίδας, καθώς και για την παροχή, ασφαλούς, αποτελεσματικής, ολιστικής, και ποιοτικής ανθρωποκεντρικής φροντίδας Υγείας.

Οι Τ.ΟΜ.Υ. λειτουργούν ως Μονάδες οικογενειακής ιατρικής, με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης και μεταξύ των επιδιωκόμενων στόχων τους είναι:

• η προαγωγή και αγωγή υγείας του πληθυσμού που καλύπτουν,

• η ανάπτυξη και εφαρμογή δράσεων αγωγής και προαγωγής της υγείας στο επίπεδο της οικογένειας, της εργασίας, των σχολικών μονάδων και γενικά σε όλο το φάσμα της κοινότητας σε συνεργασία με φορείς και δομές κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης,

• η πρόληψη, εκτίμηση και διαχείριση κινδύνου για μεταδιδόμενα ή μη νοσήματα σε ομάδες ή άτομα του πληθυσμού σε συνεργασία με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας,

• η συστηματική παρακολούθηση της υγείας του πληθυσμού ευθύνης τους,

 • η αντιμετώπιση οξέων προβλημάτων υγείας και η κατά προτεραιότητα αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών καθώς και η ενδεχόμενη παραπομπή τους στα Κέντρα Υγείας και Μονάδες Υγείας ή στα Νοσοκομεία,

• η προγραμματισμένη φροντίδα ενηλίκων και παιδιών,

• η συνδιαχείριση με τον θεράποντα ιατρό χρόνιων ασθενών,

• η κατ’ οίκον φροντίδα υγείας, κατ’ οίκον νοσηλεία και κατ’ οίκον αιμοληψία σε μη δυνάμενους να μεταβούν στις οικείες τους μονάδες Π.Φ.Υ. • η συμβουλευτική και υποστήριξη σε άτομα και οικογένειες,

• η αναγνώριση και ανίχνευση ψυχικών παθήσεων σε συνεργασία με τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας του Τομέα Ψυχικής Υγείας και αντίστοιχα η αναγνώριση και ανίχνευση περιστατικών εξαρτήσεων και παραπομπή στους αρμόδιους φορείς εξαρτήσεων,

• η εκπαίδευση και καθοδήγηση ατόμων και οικογενειών για τη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων και καταστάσεων υψηλού κινδύνου για την υγεία τους και

 • η συλλογή και αξιοποίηση στοιχείων επιδημιολογικής επιτήρησης, επιδημιολογικών στοιχείων και δεικτών υγείας και φροντίδας του πληθυσμού ευθύνης.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών της, η Ομάδα Υγείας διαχειρίζεται και επιλύει ζητήματα δημόσιας υγείας σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς δημόσιας υγείας, τα οποία ανακύπτουν μέσω οργανωμένων παρεμβάσεων στον πληθυσμό ευθύνης της και συγκεκριμένα:

 • ενημερώνεται για τις λοιμώξεις, τους παράγοντες κινδύνου και τις πηγές νοσηρότητας για τον πληθυσμό ευθύνης της,

• συνεργάζεται με τους επαγγελματίες της δημόσιας υγείας και συμβάλλει στη διαχείριση σχετικών με τη δημόσια υγεία ζητημάτων, ιδίως μέσω της συλλογής πρωτογενών στοιχείων σχετικά με το μέγεθος και την έκταση των προβλημάτων δημόσιας υγείας και των προσδιοριστικών τους παραγόντων.

ΒΙΚΥ ΚΩΣΤΑ

 

papastratos300x250