Δευτέρα, 21/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πολιτισμός Έκθεση Χαρτών του Μιχαήλ Θ. Χρυσοχόου (1834-1921)
Έκθεση Χαρτών του Μιχαήλ Θ. Χρυσοχόου (1834-1921) Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 09:12

ekthesi xarton13 2 18

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Στα πλαίσια του εορτασμού της 105ης Επετείου της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, διοργανώνεται από τη Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη των Ιωαννίνων, Έκθεση Χαρτών του Μιχαήλ Θ. Χρυσοχόου (1834-1921).

Ο Χρυσοχόου γεννήθηκε στη Ζίτσα, με το οικογενειακό όνομα Χρυσικός, δηλωτικό του επαγγέλματος του παππού του, βιβλιογραφικά γνωστός και με το εκ καταγωγής προσδιοριστικό «Ζιτσαίος ή Ζητσαίος». Έντονη και ανήσυχη προσωπικότητα, συμμετείχε στα ιστορικά δρώμενα της εποχής του και διακρίθηκε ως τοπογράφος και γεωγράφος.

 Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή του στην υπόθεση των ελληνικών διεκδικήσεων στο Συνέδριο του Βερολίνου (1878), για τις οριοθετικές αποφάσεις της ενσωμάτωσης της Θεσσαλίας, με την τεκμηριωμένη του γεωγραφική εργασία στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Οι χάρτες του χρησιμοποιούνται στο Συνέδριο της Κωνσταντινούπολης (1881), για την οριστική λύση του ζητήματος των συνόρων μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας και στη συνέχεια αποτελούν μια σημαντική χαρτογραφική υποδομή του νέου Ελληνικού Κράτους.

Στην Έκθεση παρουσιάζονται τεκμήρια του Μιχαήλ Ζιτσαίου που προέρχονται από τις Ειδικές Συλλογές της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, στην οποία, επί 200 περίπου χρόνια λειτουργίας της, συλλέγονται τεκμήρια μεγάλης σπουδαιότητας, περιεχομένου, αισθητικής και κυρίως ιστορικής αξίας, καθιστώντας την μια από τις 10 Ιστορικές Βιβλιοθήκες του Υπουργείου Παιδείας, ίσως τη μεγαλύτερη και μεταξύ των πλέον σημαντικών της Ελλάδας. Τα πολυάριθμα αυτά τεκμήρια, με τις ιδιαίτερες αναφορές σε συνθήκες και γεγονότα επιβάλουν την ταυτότητα και προσωπικότητα της Ζωσιμαίας ως Ιστορικής Βιβλιοθήκης, την καθιστούν ξεχωριστή από τις «νέες» βιβλιοθήκες, χωρίς το δικό της ιστορικό παρελθόν, τεκμηριώνοντας και διαφυλάττοντας τη νεότερη ιστορία του τόπου τούτου και της Ελλάδας.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του Κεντρικού Αναγνωστηρίου της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης,  με κεντρικό ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή Γεωγραφίας-Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Απόστολο Κατσίκη. Το context των χαρτών παρουσίασε η Προϊσταμένη Δ/νσης, Ιστορικός-Αρχαιολόγος Ph.D. κ. Βαϊα Οικονομίδου.

Κατά την διάρκεια των εγκαινίων τόσο ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας όσο και ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, αναφέρθηκαν στην σημασία των ιστορικών αυτών στοιχείων που είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός!

Η Έκθεση θα διαρκέσει από τις 10 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2018, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της Βιβλιοθήκης.

 

papastratos300x250