Κυριακή, 27/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Διευρυμένοι και με τη... βούλα οι Φορείς Διαχείρισης
Διευρυμένοι και με τη... βούλα οι Φορείς Διαχείρισης Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018 09:44

karagianis10 2 18

Με φόντο τις αντιδράσεις των εργαζομένων, ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ - Γ. Καραγιάννης: «H Ήπειρος μπορεί να αναδείξει ευκολότερα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα»

Ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Bουλή, με φόντο τις αντιδράσεις των εργαζομένων για το εργασιακό καθεστώς, το Νομοσχέδιο του YΠΕΝ δια του αναπληρωτή υπουργού Φάμελλου Σωκράτη για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Ο Πανελλαδικός Σύλλογος Εργαζομένων, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ή περιγραφή δρομολογημένων διαδικασιών για την ασφαλή μετάβαση του συνόλου των εργαζομένων στους Φορείς σε συμβάσεις αορίστου χρόνου από το 2019, με τον κ. Φάμελλο να απαντά από το βήμα της Βουλής ότι «Η χώρα απαγορεύεται να κάνει προσλήψεις στον δημόσιο τομέα και απαγορεύεται να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου γιατί θεωρούνται προσλήψεις».

Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα στους εργαζόμενους με προκήρυξη το 2019 να γίνουν αορίστου χρόνου. Και φυσικά θα στελεχωθούν περαιτέρω οι φορείς και για πρώτη φορά θα έχουμε από τους ίδιους τους φορείς οργανόγραμμα και περίγραμμα θέσης εργασίας και τακτικό προϋπολογισμό από το ΓΛΚ» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η ομιλία Καραγιάννη

Στην ομιλία του, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, αναφέρθηκε στα θετικά σημεία του Νομοσχεδίου, σημειώνοντας : «Αν επιχειρήσουμε να βάλουμε έναν τίτλο στο παρόν σχέδιο νόμου, αυτός θα μπορούσε να είναι ‘Προστασία Περιβάλλοντος και Βιώσιμη Ανάπτυξη’. Ο λόγος είναι η θωράκιση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura μέσω των φορέων διαχείρισης, με στόχο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία του εθνικού φυσικού κεφαλαίου με όρους βιώσιμης ανάπτυξης. Μέχρι σήμερα η χώρα μας επιδείκνυε αποσπασματικές λύσεις στο πεδίο προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Έτσι καθίσταται επιτακτική η ανάγκη θεσμοθέτησης ενός νέου κανονιστικού πλαισίου διαχείρισης, με τους φορείς διαχείρισης να πρωταγωνιστούν θεσμικά στη διαδικασία της περιβαλλοντικής διακυβέρνησης.

Στο παρόν νομοσχέδιο καταγράφονται τα εξής θετικά σημεία: Οι φορείς διαχείρισης αναγνωρίζονται και θεμελιώνονται ως το σχήμα που θα διοικεί τις προστατευόμενες περιοχές. Όλες οι περιοχές ‘Natura 2000’, τόσο αυτές που υπάρχουν, όσο και αυτές που προτάθηκαν, καλύπτονται από κάποιον φορέα σε ποσοστό 100%. Προβλέπεται κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών μέσω του προϋπολογισμού. Οι τριάντα έξι φορείς διαχείρισης, είκοσι οκτώ παλιοί και οκτώ νέοι, θα καλύπτουν σχεδόν όλο το δίκτυο των περιοχών Natura, συμπεριλαμβανομένων επικείμενων επεκτάσεων του. Αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου, μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμβάθυνση και έμπρακτη περιβαλλοντική ευαισθησία από μέρους της Κυβέρνησης», υπογράμμισε.

Για την Ήπειρο

Ο βουλευτής στάθηκε και στην Ήπειρο και τον Νομό Ιωαννίνων με τα σημαντικά ορεινά οικοσυστήματα, όπου ο φορέας Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου αναλαμβάνει συνολικά δώδεκα περιοχές του δικτύου, ενώ ο αντίστοιχος φορέας του Πάρκου Τζουμέρκων καλύπτει το σύνολο των περιοχών της ανατολικής Ηπείρου και της δυτικής Θεσσαλίας.

«Οι δύο αυτοί φορείς καλύπτουν όλες τις ορεινές περιοχές του Νομού Ιωαννίνων με το σπάνιο ανάγλυφο και τη μοναδική φύση, η οποία φιλοξενεί πολλά είδη που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως το αγριόγιδο της Πίνδου και τα τελευταία ζευγάρια του μικρού μεταναστευτικού γύπα με την κοινή ονομασία ‘ασπροπάρης’», τόνισε ο κ. Καραγιάννης και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, η λαθροθηρία και η παράνομη αποψίλωση σπάνιων φυτών για φαρμακευτική χρήση στα ελληνοαλβανικά σύνορα συνεχίζεται, παρ' όλες τις προσπάθειες ελέγχου και καθίστανται πλέον επιτακτικές οι συνέργειες προστασίας μεταξύ των δύο χωρών στην κατεύθυνση αυτή. Θα ήταν παράλειψή μου, να μην αναφερθώ στο πολύ σημαντικό έργο των φορέων της λίμνης Παμβώτιδας του Αμβρακικού και των ποταμών Καλαμά και Αχέροντα. Εκεί, όπως ήδη έχει αναφερθεί, εντοπίζονται προβλήματα που νομίζω ότι υπάρχει η πρόθεση λύσης τους από το Υπουργείο».

«Έτσι, η Ήπειρος με τους πέντε φορείς καλύπτει πλήρως τις περιοχές εντός των ορίων της περιφέρειας και μπορεί να αναδείξει ευκολότερα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στον τουρισμό και τον αγροδιατροφικό τομέα. Εδώ εντοπίζεται η σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία που προσφέρει αυτό το σχέδιο νόμου με την πρόβλεψη για τον ρόλο των φορέων στην τοπική ανάπτυξη, την προβολή τοπικών προϊόντων και τη λειτουργία πεζοπορικών μονοπατιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων και η πιστοποίηση της περιοχής ως βιώσιμου τουριστικού προορισμού από το Europark. Είναι η πρώτη ελληνική περιοχή και μια από τις διακόσιες σε ευρωπαϊκό επίπεδο» κατέληξε.

Πυρά κατά της αντιπολίτευσης, από τον Β. Τσίρκα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Άρτας, Βασίλης Τσίρκας ο οποίος έστρεψε τα πυρά του κατά της αντιπολίτευσης, για την πρόταση δημιουργίας 13 Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, με βάση τις 13 αιρετές Περιφέρειες.

«Σε αντίθετη κατεύθυνση βρίσκεται η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία εισηγήθηκε τη δημιουργία δεκατριών Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, με βάση τις 13 αιρετές Περιφέρειες, αγνοώντας βασικές συνταγματικές αρχές σχετικά με την προστασία της φύσης, των δασών και των υδάτων. Σε σχέση μάλιστα με την περιοχή της Άρτας η συγκεκριμένη πρόταση θα οδηγούσε στην κατάργηση ενός από τους δύο Φορείς, που περιλαμβάνουν προστατευόμενες περιοχές στον Νομό της Άρτας, αλλά και συγχώνευση των συνολικά πέντε (5) υφιστάμενων ΦΔΠΠ της Ηπείρου σε έναν. Πρόταση που βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και τις ιδιαιτερότητες της ευρύτερης περιοχής.

Η προστασία, η διαχείριση και η ανάδειξη των περιοχών NATURA της χώρας μας αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη ανάπτυξη που θα εξυπηρετεί πραγματικά τις κοινωνικές ανάγκες μέσα σε ένα ποιοτικό περιβάλλον διαβίωσης. Το δυναμικό των περιοχών αυτών ως προς την τοπική οικονομική ανάπτυξη δεν έχει ακόμη αναδειχθεί πλήρως και, μέσω οργανωμένων δράσεων οικοτουρισμού, προώθησης των τοπικών προϊόντων και άλλων δραστηριοτήτων, υπάρχει σημαντικό πεδίο κινητοποίησης υφιστάμενων και νέων επαγγελματιών και επιχειρήσεων», τόνισε ο βουλευτής.

 

papastratos300x250