Παρασκευή, 20/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ - Πρόσω ολοταχώς μετά την… εύρεση εκτιμητών
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ - Πρόσω ολοταχώς μετά την… εύρεση εκτιμητών Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2018 17:55

ioannina8 2 18

Οδηγίες προς τους πιστοποιημένους εκτιμητές ακινήτων που έχουν αναλάβει να προσδιορίσουν τις νέες τιμές ζώνης δίνει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών

Το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης για τον διορισμό εκτιμητών ακινήτων και τη διατύπωση εισηγήσεων για το νέο ύψος των αντικειμενικών αξιών.

Από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης, θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα το περιθώριο των 20 ημερολογιακών ημερών για τη διατύπωση εισηγήσεων, γεγονός το οποίο σημαίνει πως έως τις 28 Φεβρουαρίου ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, οι εισηγήσεις θα βρίσκονται στη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Το σίριαλ της αναζήτησης εκτιμητών, μετά από δύο διαδοχικές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στέφθηκε από επιτυχία και όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, για το 65% των 10.000 περιοχών έχουν επιλεγεί τρεις εκτιμητές και για το υπόλοιπο, δύο.

Στη συνέχεια, αρχές Μαρτίου, τον λόγο θα έχει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας για την έκδοση των νέων τιμών, αφού νωρίτερα γίνει σύγκριση των εισηγήσεων με τις τρέχουσες τιμές και τα στοιχεία από τις μεταβιβάσεις που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών. Η χρήση αλγορίθμου για τον προσδιορισμό των νέων τιμών ζώνης κρίθηκε στην πράξη αδύνατο να εφαρμοστεί, περιορίζοντας τη δυνατότητα προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των -πραγματικά- αγοραίων.

Αρμόδιες πηγές παραπέμπουν, εκτός από μειώσεις σε τιμές που βρίσκονταν σε εξωφρενικά υψηλά επίπεδα δεδομένης της μακράς κρίσης στην αγορά ακινήτων, και σε αυξήσεις τιμών, σημειώνοντας με νόημα πως πέραν της οριζόντιας προσαρμογής του 2016 (αναδρομικά από τον Μάιο του 2015), οι αντικειμενικές δεν έχουν μεταβληθεί από το 2007 και έκτοτε έχουν αλλάξει πολλά.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναφέρουν οι συγκεκριμένες πηγές αφορά στην αύξηση του αριθμού των σταθμών μετρό αλλά και στην τουριστική αναβάθμιση πολλών νησιωτικών περιοχών που πριν από δέκα χρόνια αποτελούσαν… άγνωστη γη.

Μόλις η Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας εκδώσει τις νέες τιμές, το οικονομικό επιτελείο θα αρχίσει να τρέχει διαφορετικά σενάρια προσαρμογών στον ΕΝΦΙΑ, αν χρειαστεί, ώστε να διατηρηθεί αμετάβλητος ο εισπρακτικός στόχος των 2,650 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Ριζικές αλλαγές στη φιλοσοφία του ΕΝΦΙΑ αποκλείονται, δεδομένων των στενών χρονικών περιθωρίων, και οι όποιες παρεμβάσεις κριθεί πως ενδεχομένως απαιτούνται θα αφορούν σε προσαρμογές συντελεστών του φόρου.

Οδηγίες προς εκτιμητές

Οδηγίες προς τους πιστοποιημένους εκτιμητές ακινήτων που έχουν αναλάβει να προσδιορίσουν τις νέες τιμές ζώνης δίνει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Οι εκτιμητές έχουν στη διάθεσή τους 20 ημερολογιακές ημέρες από τον διορισμό τους για να παραδώσουν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου την εισήγησή τους για τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν έως τα τέλη Μαρτίου.

Ειδικότερα, για την υποβοήθηση του έργου τους οι εκτιμητές θα πρέπει να γνωρίζουν τα ακόλουθα:

- Η Τιμή Ζώνης (ΤΖ) ή τιμή εκκίνησης είναι η ενιαία τιμή αφετηρίας, την οποία έχει κάθε ακίνητο που βρίσκεται σε αυτήν τη ζώνη. Η Τιμή Ζώνης αναφέρεται στη συνολική αξία κτίσματος και οικοπέδου που αναλογεί σε ένα τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) επιφάνειας, καινούργιας κατοικίας ή διαμερίσματος στον Α' όροφο της οικοδομής με πρόσοψη μόνο σε έναν δρόμο. Δηλαδή, η Τιμή Ζώνης είναι μικτή τιμή αξίας κτίσματος μαζί με την αξία του ποσοστού οικοπέδου που του αναλογεί.

- Η Τιμή Ζώνης που καλούνται να προτείνουν οι εκτιμητές αναφέρεται, σύμφωνα με τις διατάξεις, σε καινούργιο (μηδενικής παλαιότητας) ακίνητο, ενώ για τα παλαιά ακίνητα απομειώνεται κατά την εφαρμογή του συστήματος η αντικειμενική αξία τους μέχρι ποσοστού 40% για κατοικίες-διαμερίσματα άνω των 26 ετών. Δηλαδή, σε περιοχές ή ζώνες που έχουν παλαιά κτίσματα, η Τιμή Ζώνης που θα προτείνουν θα εφαρμοστεί απομειωμένη έως και 40% για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας.

- Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην κλιμάκωση των Τιμών Ζώνης, ώστε να αποδίδονται σωστά οι διαφορές στις αξίες των ακινήτων από ζώνη σε ζώνη και από περιοχή σε περιοχή. Η μέχρι σήμερα εμπειρία από τις διαμαρτυρίες και τις προσφυγές στα αρμόδια δικαστήρια των φορολογουμένων δείχνει ότι αυτό το θέμα είναι μεγάλης σημασίας για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου.

- Οι προτεινόμενες Τιμές των Ζωνών θα πρέπει να είναι στρογγυλοποιημένες ανά 50 ευρώ για ευχερέστερη διαχείρισή τους.

- Στην εφαρμογή, στην οποία οι εκτιμητές θα κληθούν να εισάγουν τις προτεινόμενες Τιμές Ζώνης, δίπλα στον κάθε Δήμο/Δημ.Ενότητα/Δημ. ή Τοπική Κοινότητα, θα εμφανίζονται οι ζώνες που αντιστοιχούν σε αυτόν και δίπλα σε αυτή η ισχύουσα τιμή τής κάθε ζώνης σύμφωνα με την τελευταία αναπροσαρμογή.

- Η εισήγηση Τιμής Ζώνης θεωρείται επαρκώς τεκμηριωμένη, εφόσον οι εκτιμητές συμπληρώσουν για κάθε ζώνη το έγγραφο-πρότυπο που επισυνάπτεται στην σχετική υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί, αφού ολοκληρώσουν την απαραίτητη έρευνα και συγκεντρώσουν τα αντίστοιχα στοιχεία, προκειμένου να τεκμηριώσουν την εισήγησή τους. Δεν προβλέπεται κάποιος δεσμευτικός όρος για το πλήθος ή το είδος των στοιχείων, καθώς θεωρείται δεδομένη από τους πιστοποιημένους εκτιμητές η γνώση του αντικειμένου τους και η δέσμευσή τους από τον Κώδικα Δεοντολογίας.

 

papastratos300x250