Δευτέρα, 21/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα «Το τελικό κείμενο δεν είχε όσα συμφωνήθηκαν»
«Το τελικό κείμενο δεν είχε όσα συμφωνήθηκαν» Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2018 13:21

prytanis8 2 18

ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Εντάσεις και διαστάσεις απόψεων και θέσεων δημιουργεί η κοινή πορεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου παρά την αισιόδοξη απόφαση του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, που κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή και στα δύο ακαδημαϊκά ιδρύματα πριν από λίγες ημέρες.
Οι αντιδράσεις που εκφράστηκαν και εκδηλώθηκαν από σχολές και τμήματα και των δύο Ιδρυμάτων, από χθες επιβεβαιώθηκε με τον πλέον σαφή και επίσημο τρόπο και μία εσωτερική διαφωνία των μελών της Επιτροπής.
Τι δηλώνει ο Πρύτανης
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Γ. Καψάλης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σχολιάζοντας τις προτάσεις του υπουργείου και παρουσιάζοντας τις θέσεις του Πανεπιστημίου παραδέχθηκε εμμέσως ότι το τελικό κείμενο που εστάλη από την Επιτροπή δεν περιελάμβανε όλα τα στοιχεία που είχαν συμφωνηθεί.
Η διαπίστωση αυτή έγινε με αφορμή την πρόταση την οποία αποδέχεται σε πρώτη φάση ο υπουργός να ενταχθεί στην Καλών Τεχνών το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου.
Ο κ. Καψάλης τόνισε με νόημα πως τα μέλη της Επιτροπής από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συμφωνούν με τις θέσεις της Γ.Σ. της Σχολής Καλών Τεχνών και με τις επισημάνσεις τους περί αναγκαιότητας διατήρησης της εικαστικής κατεύθυνσης.
Όταν ρωτήθηκε, πως τελικά προέκυψε η απόφαση του κ. Γαβρόγλου τόνισε πως το κείμενο της Επιτροπής απεστάλη, όχι από το Πανεπιστήμιο, αλλά από το ΤΕΙ την τελευταία ημέρα του 2017 και εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη τουλάχιστον πρόταση του Πανεπιστημίου για την Καλών Τεχνών δεν είχε περιληφθεί.
Αυτό δημιουργεί, όπως είναι φυσικό επιπλέον ερωτήματα, στα οποία δε θέλησε να δώσει μεγαλύτερη συνέχεια ο κ. Καψάλης, όμως προφανές ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ή κάποιοι επιχείρησαν να προβούν σε «λαθροχειρία» και να αφήσουν στο... σκοτάδι τους υπόλοιπους.
Επί του προκειμένου, για την Σχολή Καλών Τεχνών ο κ. Καψάλης τόνισε πως θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν το αίτημα της Σχολής, που επιδιώκει να δημιουργήσει ένα διακριτό ακαδημαϊκό προφίλ έναντι των άλλων σχολών και τμημάτων, έχοντας σαφή κατεύθυνση προς τις εικαστικές τέχνες.
«Υπήρξε το κείμενο με την συγκεκριμένη πρόταση, όμως δεν απεστάλη στον υπουργό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καψάλης.

Ενστάσεις για άλλες Σχολές
Θέμα δεν προκύπτει όμως μόνο με τη Σχολή Καλών Τεχνών. Το Πανεπιστήμιο επισημαίνει ζητήματα αναφορικά με το ενδεχόμενο να αποτελέσει το Τμήμα Βρεφονηπιοκομίας του ΤΕΙ Ηπείρου τμήμα της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου.
Όπως είπε, απαιτείται διαμόρφωση της ηλικιακής ομάδας των παιδιών στην οποία θα απευθύνεται η εκπαίδευση, που δε μπορεί να είναι άλλη από την ηλικία των 0-4 ετών. Επίσης απαιτούνται διακριτοί τίτλοι σπουδών ανάμεσα στο Τμήμα και τα Τμήματα Προσχολικής Εκπαίδευσης των Παιδαγωγικών Τμημάτων και αυστηρά προσδιορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
Ακόμη επισημάνθηκε ότι στην πρόταση του υπουργού δε γίνεται αναφορά στην ίδρυση Τμήματος Ειδικής Αγωγής στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου.
«Κρίνουμε, ότι για την καλύτερη ακαδημαϊκή οργάνωση του Τμήματος και της Σχολής, το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής της Γεωπονικής, μπορεί να ενταχθεί στις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν σε επόμενο χρόνο. Προτείνουμε για το συγκεκριμένο Τμήμα και τα Τμήματα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας και Μηχανολόγων Μηχανικών, να υπάρξει σαφής χρονικός προσδιορισμός για την έναρξη λειτουργίας τους», σημείωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου.

Αιχμές για το ΦΠΨ
Επίσης όμως ζήτημα προκύπτει με το τμήμα ΦΠΨ του Πανεπιστημίου, όπου εξετάζεται (;) το ενδεχόμενο κατάτμησής του σε τρία διαφορετικά τμήματα.
«Οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να βασιστεί απαραίτητα σε αντίστοιχη απόφαση του Τμήματος. Για εμάς το ενιαίο Τμήμα ΦΠΨ ανήκει στη Φιλοσοφική Σχολή. Δεν είχαμε καμία ενημέρωση από το Τμήμα, όμως εκ των υστέρων πληροφορηθήκαμε ότι υπήρξε συνάντηση του προέδρου και των διευθυντών των τομέων με τον υπουργό. Δε γνωρίζω το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής», σημείωσε ο κ. Καψάλης, χωρίς να κρύβει πάντως την έντονη ενόχλησή του.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Μέθοδοι φαρ ουέστ από την Καλών Τεχνών»

Απαράδεκτη και προκλητική χαρακτηρίζει το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του την απόφαση της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, να μην καταθέσει βαθμολογίες εξετάσεων και εργασιών, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τη διαφωνία της για την πρόταση συνένωσης της Σχολής με το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου.
Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Σχολής Καλών Τεχνών για το θέμα και λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Κοσμήτορα της Σχολής κ. Μπήτσικα στο ITV, όπου επιχείρησε να ερμηνεύσει και να δικαιολογήσει την εν λόγω αντίδραση, στο υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για «ομηρία» των φοιτητών και «μεθόδους φαρ ουέστ» εναντίον τους. Καλεί δε, τους υπεύθυνους της εν λόγω απόφασης, να την ανακαλέσουν άμεσα.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπ. Παιδείας έχει ως εξής:
«Είναι απαράδεκτη και προκλητική η απόφαση της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να μην καταθέσει τις βαθμολογίες των εξετάσεων και των πτυχιακών εργασιών των φοιτητών, επειδή διαφωνεί με την ομόφωνη πρόταση της Επιτροπής που μελετά τις συνέργειες ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου. Η Επιτροπή πρότεινε ομόφωνα τη δημιουργία ενός νέου Τμήματος Μουσικών Σπουδών με νέο πρόγραμμα σπουδών και με ένταξη σε αυτό του προσωπικού και των φοιτητών του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής. Η πρόταση της Επιτροπής, την οποία υιοθέτησε ο Υπουργός, είναι η ένταξη του Τμήματος στη Σχολή Καλών Τεχνών.
Αν η διαφωνία για ένα θέμα που χρήζει ακαδημαϊκής συζήτησης μετατρέπεται σε ομηρία φοιτητών και σε αποφάσεις ότι δεν θα δίνονται οι βαθμοί των εξετάσεων και πτυχιακών εργασιών, τότε μήπως όσοι έλαβαν αυτήν την απόφαση θα πρέπει να σκεφτούν στα σοβαρά τι ακριβώς είναι μία Σχολή Καλών Τεχνών; Μήπως πρέπει να ξανασκεφτούν αν πράγματι θέλουν οι ίδιοι να ανήκουν σε μία Σχολή που ηρεμεί τα πάθη, υπηρετεί ανώτερα ιδανικά και δεν θα έπρεπε ούτε κατά διάνοια να αξιοποιεί μεθόδους φαρ ουέστ εναντίον των φοιτητών;
Δεν είναι δυνατόν να τίθενται με τέτοιο ωμό τρόπο οι φοιτητές σε ομηρία με προκλητικές και ακραίες ενέργειες που δεν συνάδουν με τις ακαδημαϊκές αξίες και στρέφονται κατά των ίδιων των φοιτητών και δη όσων βρίσκονται επί πτυχίω. Ούτε είναι δυνατόν οι βαθμοί τους να αντιμετωπίζονται από τους διδάσκοντες ως… ιδιοκτησία.
Καλούμε τους διδάσκοντες της Σχολής να αναθεωρήσουν την απόφασή τους, να σεβαστούν τον μόχθο των φοιτητών τους και να κατανοήσουν ότι τέτοιες πρακτικές είναι ξένες προς την ακαδημαϊκότητα την οποία οφείλουν να υπηρετούν».
Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Μπήτσικας, απαντώντας σε ερώτηση του ITV σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης της Σχολής, υποστήριξε, ότι δεν πρόκειται για εκβιασμό, αλλά για τη μόνη ακαδημαϊκού χαρακτήρα απόφαση, που μπορεί να ληφθεί από τη Σχολή, προκειμένου αφενός να προστατεύσει το κύρος και την ακαδημαϊκότητα της Σχολής και αφετέρου, να ανοίξει έναν διάλογο με τον υπουργό Παιδείας, που παρότι έχει προσκληθεί από την Κοσμητεία της Σχολής, δεν έχει ανταποκριθεί εδώ και ένα μήνα στο αίτημα της συνάντησης μαζί της.

Αποστάσεις και από τον Πρύτανη
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Γ. Καψάλης ρωτήθηκε επίσης χθες εάν συμφωνεί με τον τρόπο αντίδρασης του Συλλόγου Διδασκόντων της Σχολής, απευθύνοντας συστάσεις για την αποφυγή αντίστοιχων ενεργειών και πρωτοβουλιών που μπορούν να δυσχεράνουν το έργο των φοιτητών.

ΒΟΛΕΙ
Με εμπόδια ξεκίνησε η λειτουργία του νέου κλειστού γυμναστηρίου στο Πανηπειρωτικό, αφού η αρχική συμφωνία για τον τρόπο χρήσης του από τα σωματεία μπάσκετ, σε συνδυασμό με την χρήση του κλειστού του ΕΑΝΚΙ, δεν τηρείται.
Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν εκπρόσωποι των σωματείων βόλεϊ και χάντμπολ, που σύμφωνα με την αρχική συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου – Δήμου Ιωαννιτών και των σωματείων προέβλεπε την παραχώρηση επιπλέον ωρών προπόνησης για το υπόλοιπο της χρονιάς στο ΕΑΝΚΙ από τις ομάδες μπάσκετ για τα άλλα αθλήματα.
Η συμφωνία προβλέπει την αποκλειστική χρήση από την επόμενη χρονιά του νέου κλειστού γυμναστηρίου από τα σωματεία μπάσκετ και σχεδόν την αποκλειστική χρήση του ΕΑΝΚΙ από τα σωματεία βόλεϊ και χάντμπολ.
Όπως τόνισε όμως ο προπονητής της ομάδας βόλεϊ του Ηρακλή Ιωαννίνων Κ. Ζιώγος, η συμφωνία αυτή για τη φετινή χρονιά δεν τηρείται και δεν εφαρμόζεται αφού δεν έχουν παραχωρηθεί οι ώρες που συμφωνήθηκαν στο ΕΑΝΚΙ, ενώ ακόμη και αυτές που παραχωρήθηκαν από τα σωματεία, δεν παραχωρούνται για τις ανάγκες του βόλεϊ και του χάντμπολ από την Επιτροπή Διοίκησης.
«Κάναμε υπομονή για πολλούς μήνες, κάναμε υποχωρήσεις και τελικά το αποτέλεσμα είναι να εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε για τις προπονήσεις τα ακατάλληλα σχολικά γυμναστήρια. Είναι μία κατάσταση που πρέπει να αλλάξει, γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν ευνοούμενοι και αδικημένοι», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ζιώγος προσθέτοντας ότι το πρόβλημα αφορά το σύνολο των σωματείων βόλεϊ και χάντμπολ και ειδικότερα τα τμήματα που συμμετέχουν σε αγωνιστικές εθνικές κατηγορίες.
«Ο Ηρακλής έχει καταγράψει επιτυχίες και διακρίσεις σε πανελλήνιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια, έχει ομάδα με συνεχόμενη παρουσία στην Α2 Εθνική Κατηγορία και τα αγωνιστικά του τμήματα εξακολουθούν να προπονούνται σε ακατάλληλα γυμναστήρια», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

papastratos300x250