Δευτέρα, 21/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Ο «χάρτης» της εγκληματικότητας στην Ήπειρο
Ο «χάρτης» της εγκληματικότητας στην Ήπειρο Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2018 18:16

police7 2 18

Στο «παζλ» των ναρκωτικών, των όπλων και των ληστειών, έχουν προστεθεί οι απάτες, η τοκογλυφία και οι εγκληματικές οργανώσεις

 

Βίκυ Κώστα

 

Ποσοτικά και ποιοτικά έχει αλλάξει η εγκληματικότητα τα τελευταία χρόνια στην Ήπειρο. Στο «παζλ» των ναρκωτικών, των όπλων και των ληστειών, έχουν προστεθεί οι απάτες, η τοκογλυφία και οι εγκληματικές οργανώσεις που αναζητούν και βρίσκουν νέους τρόπους εξαπάτησης των πολιτών προκειμένου να υφαρπάξουν μικρά ή μεγάλα ποσά.

Η εξάρθρωση των δύο εγκληματικών οργανώσεων, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν αντίστοιχα στη διακίνηση ποσοτήτων κοκαΐνης και στη διενέργεια παράνομων ανασκαφών, η εξιχνίαση υπόθεσης απάτης σε βάρος ηλικιωμένου ζευγαριού στην Ανατολή Ιωαννίνων από έναν 36χρονο και μία 33χρονη, οι οποίοι προσποιούμενοι τους λογιστές της κόρης του, κατάφεραν να αποσπάσουν χρηματικό ποσό και η σύλληψη τριών ατόμων που εκβίαζαν 44χρονη, με απειλές κατά της επιχείρησης που λειτουργούσε και κατά της ζωής της, απαιτώντας να τους καταβάλει τοκογλυφικούς τόκους και οφειλές, σε χρηματικά ποσά που είχε δανειστεί τμηματικά, αποτελούν χαρακτηριστικές περιπτώσεις που απασχόλησαν τον Ιανουάριο τις τοπικές διωκτικές αρχές.

Ειδικότερα, εξαρθρώθηκε μία εγκληματική οργάνωση περί Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εξιχνιάστηκαν μία υπόθεση εκβίασης – τοκογλυφίας, τρεις υποθέσεις απάτης, συνελήφθησαν 15 άτομα για εγκληματική οργάνωση και τρία για εκβίαση – τοκογλυφία και κατασχέθηκαν 143 μεταλλικά νομίσματα – λίθοι – χαρτονομίσματα παλαιάς κοπής.

 

Ναρκωτικά και όπλα

Και ο πρώτος μήνας του 2018, «σημαδεύτηκε» από επιτυχίες της… καθημερινότητας, ενώ η μάχη κατά της διακίνησης ναρκωτικών, απέφερε και πάλι καρπούς.

Τον περασμένο μήνα, εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις για Νομοθεσία περί Ναρκωτικών, εξιχνιάστηκαν 23 υποθέσεις ναρκωτικών, οι συλλήψεις άγγιξαν τις 31, ενώ κατασχέθηκαν 419 κιλά και 409,18 γραμμάρια χασίς, 26,7 γραμμάρια κοκαΐνη και 0,7 γραμμάρια ηρωίνη.

Το τελευταίο διάστημα όμως, οι αστυνομικοί ανακαλύπτουν ολοένα και περισσότερα… «οπλοστάσια», σε σπίτια και αποθήκες. Είναι χαρακτηριστική η υπόθεση του 76χρονου, που έκρυβε στην αποθήκη του σπιτιού του, όπλα, πυρομαχικά και εξαρτήματα, τα οποία εμπίπτουν στη Νομοθεσία περί όπλων.

Τον περασμένο μήνα, εξιχνιάστηκαν 15 υποθέσεις όπλων, συνελήφθησαν 17 άτομα, ενώ κατασχέθηκαν έξι πιστόλια, 32 κυνηγετικά όπλα, 0 αεροβόλα όπλα, μία χειροβομβίδα, τρεις γεμιστήρες, 20 μαχαίρια – ξίφη, 993 φυσίγγια, ένα σπρέι, 1.385  γραμμάρια εκρηκτική ύλη, 701,21- γραμμάρια πυρίτιδα, ένας πυροκροτητής, 7,1- μέτρα βραδύκαυστο φυτίλι: -7,1- μέτρα και επτά συσκευές ανίχνευσης μετάλλων – βέργες ραβδοσκοπίας.

 

Κλοπές – διαρρήξεις

Οι δείκτες των κλοπών και ων διαρρήξεων, εμφανίζονται μειωμένοι σε σχέση με το Δεκέμβριο, καθώς εξιχνιάστηκαν μόλις μία υπόθεση ληστείας αλλά 23 υποθέσεις κλοπών – διαρρήξεων και συνελήφθησαν δύο και 20 άτομα αντίστοιχα.

Τα ανευρεθέντα οχήματα (Ι.Χ.Ε. – Ι.Χ.Φ. - μοτ/τες- μοτ/τα), ανήλθαν σε δύο.

 

Λαθρομετανάστευση

Εξάλλου, αυξημένα εμφανίζονται τα περιστατικά λαθρομετανάστευσης και παράνομης διακίνησης μεταναστών, ενός προβλήματος που έχει αναδειχθεί σε μείζονος σημασίας και στην περιοχή μας.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία, τον Ιανουάριο εξιχνιάστηκαν επτά υποθέσεις διακίνησης παράτυπων μεταναστών, είχαμε 537 συλλήψεις παράνομων μεταναστών, εκ των οποίων 12 διακινητές και εξιχνίαση επτά υποθέσεων.

Παράλληλα, εξιχνιάστηκαν οκτώ υποθέσεις πλαστογραφίας, κατασχέθηκαν 10 πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και συνελήφθησαν οκτώ άτομα για πλαστογραφίες.

 

Λαθρεμπόριο

Το «πάζλ» της εγκληματικότητας, συμπληρώνει το λαθρεμπόριο, με την εξιχνίαση δύο υποθέσεων και τη σύλληψη ενός ατόμου, ενώ στη δεύτερη την εξιχνίαση δύο υποθέσεων λαθρεμπορίου.

Στο πλαίσιο αυτό, κατασχέθηκαν 1.500 γραμμάρια λαθραίος καπνός.

 

Οι υπόλοιπες υποθέσεις

Κατά τα άλλα, κλασικές και νέες υποθέσεις, συνέχισαν να απασχολούν τις διωκτικές αρχές.

Πιο συγκεκριμένα, εξιχνιάστηκαν, δύο υποθέσεις περί παιγνίων και μία υπόθεση κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων και συνελήφθησαν 14 και ένα άτομο αντίστοιχα.

Τον προηγούμενο μήνα, συνελήφθησαν συνολικά 733 άτομα, εκ των οποίων ένα για απόδραση κρατουμένου, δύο για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, 19 για εξύβριση, απειλή, αντίσταση, απείθεια, φθορές, αυτοδικία, σωματικές βλάβες, έξι για ενδοοικογενειακή βία, 28 για καταδιωκτικά έγγραφα (αποφάσεις δικαστηρίων, εντάλματα κ.λπ.), τέσσερα για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα, πέντε για ψευδή ανώμοτη κατάθεση – ψευδή καταμήνυση – υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και 20 για διάφορα αδικήματα του Π.Κ. και των Ειδικών Ποινικών Νόμων (Υγειονομικές παραβάσεις, παραβάσεις Γ.Ο.Κ., παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε βαθμό Πλημμελήματος κ.λπ.).

Τέλος, κατά τη διερεύνηση των υποθέσεων που απασχόλησαν τις Αστυνομικές Υπηρεσίες, κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 10.385- ευρώ

(σε ράστερ)

Αναίμακτος ο Ιανουάριος στην άσφαλτο

 

Καμία θυσία στην άσφαλτο δεν είχαμε τον Ιανουάριο, τον πρώτο μήνα του έτους, με τις παραβάσεις να είναι αυξημένες και τους οδηγούς να συνεχίζουν να πατούν το γκάζι στο… τέρμα.

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν επτά τροχαία δυστυχήματα (έναντι 5 το 2017). Ειδικότερα, σημειώθηκαν κανένα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα (όπως και το 2017), δύο τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι 1 το 2017) και πέντε τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι 4 το 2017)

Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 12 παθόντες (έναντι 9 το 2017). Ειδικότερα, καταγράφηκαν: κανένας νεκρός (όπως και το 2017), δύο σοβαρά τραυματίες (έναντι ενός το 2017) και 10 ελαφρά τραυματίες (έναντι οκτώ το 2017)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν η υπερβολική ταχύτητα, η έλλειψη προσοχής κατά την οδήγηση, η παραβίαση προτεραιότητας και οι καιρικές συνθήκες.

 

4.256 παραβάσεις

Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά 4.256 παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα και επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν 985 για υπερβολική ταχύτητα, 223 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση, 161 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση, 79 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη), 56 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, 53 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, 41 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, 35 για αντικανονικό προσπέρασμα, 28 για φθαρμένα ελαστικά, 13 για αντικανονικούς ελιγμούς και πέντε για παραβίαση προτεραιότητας.

Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν 67 παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και 238 παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

 

papastratos300x250