Κυριακή, 27/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος ΧΡ. ΜΑΝΤΑΣ - Σε βάρος της χώρας, η μη οριστική λύση στο Σκοπιανό
ΧΡ. ΜΑΝΤΑΣ - Σε βάρος της χώρας, η μη οριστική λύση στο Σκοπιανό Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2018 11:35

madas6 2 18

Στον απόηχο του συλλαλητηρίου της Κυριακής, ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, αναφέρθηκε στη στάση της κυβέρνησης για το Σκοπιανό, αλλά και στην ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη.

«Η χώρα μας βρίσκεται σε μια διαδικασία ενδιάμεσης συμφωνίας με την γειτονική χώρα. Αν δεν βρεθεί λύση και δεν φύγουμε από αυτή την κατάσταση, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για σοβαρό και πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή. Αν δεν παίξουμε αυτό τον ρόλο το κενό που δημιουργείται θα καλυφθεί με κάποιο τρόπο. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν πιστεύει πως η χώρα μας κινδυνεύει στρατιωτικά ή οικονομικά από τη γειτονική χώρα. Επομένως εμείς σε μια χρονιά που σημαδεύεται από την έξοδο της χώρας μας από τη σκληρή επιτροπεία, επιδιώκουμε να βρούμε λύση. Βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που στη γειτονική χώρα υπάρχει μια μετριοπαθής ηγεσία και έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να επιδιώξουμε μια λύση επωφελή για τους λαούς μας και τη σταθερότητα στην περιοχή» σημείωσε αρχικά.

Σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση δεν επιδίωξε ευρύτερη συναίνεση, ο κ. Μαντάς είπε: «Αμέσως μετά την συνάντηση του με τον κ. Ζάεφ ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Η προηγούμενη φάση των συνομιλιών ήταν μια διερευνητική φάση στην οποία η κυβέρνηση προσήλθε με την εθνική γραμμή, η οποία είχε διαμορφωθεί το 2008. Απορρίπτω κατηγορηματικά τις τοποθετήσεις που λένε πως η κυβέρνηση ασκούσε μυστική διπλωματία. Η ενημέρωση του Πρωθυπουργού στον Αρχιεπίσκοπο είχε συμβολικό χαρακτήρα για να διασφαλιστεί νηφαλιότητα και να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι. Πρέπει λοιπόν να αποφασίσουμε αν θέλουμε λύση ή όχι. Και εκτιμώ πως μια λύση χωρίς σύνθετη ονομασία δεν είναι δυνατόν να βρεθεί».

Σχολιάζοντας την διαφορετική προσέγγιση του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ στο παρόν ζήτημα και τις απόψεις του Δημ. Καμένου δήλωσε: «Δεν θέλω να σχολιάσω απόψεις που δεν αντέχουν στην κοινή λογική. Δεν υποτιμάω πως έχουμε με τον κυβερνητικό μας εταίρο διαφορετική άποψη στο ζήτημα της γειτονικής χώρας. Επίσης προσμετράω θετικά την τοποθέτηση του Πάνου Καμένου πως σε κάθε περίπτωση θα τηρηθεί η προγραμματική μας συμφωνία ώστε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση και την σκληρή επιτροπεία των μνημονίων. Εκτιμώ πως η κυβέρνηση έχει βούληση να λύσει το όλο ζήτημα. Διαφορετικά θα υπάρξει ήττα της ελληνικής πλευράς σαν ηγέτιδας δύναμης στην περιοχή. »

Σχετικά με την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη ο κ. Μαντάς σημείωσε: «Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας άνθρωπος που έχει δώσει αγώνες και μοναδικά καλλιτεχνικά έργα. Όλοι μας έχουμε ταυτιστεί μαζί του σε πολλούς αγώνες. Ωστόσο η συγκεκριμένη πολιτική του τοποθέτηση, η οποία περιείχε και ακραίους χαρακτηρισμούς και εθνικισμούς τείνει δυστυχώς να πάρει χαρακτηριστικά μιας λογικής που μας βρίσκει απέναντι. Και αυτό προσωπικά με θλίβει».

 

papastratos300x250