Κυριακή, 27/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Πολυεπίπεδες συνεργασίες, μετά το Grexit
Πολυεπίπεδες συνεργασίες, μετά το Grexit Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2018 17:11

grexit5 2 18

Πρέσβης Μεγάλης Βρετανίας: «Είμαστε και παραμένουμε κοντά στην Ευρώπη» - Επαφές στα Γιάννενα, με επίκεντρο τον τουρισμό και την εκπαίδευση

Μεταβατική περίοδο 21 μηνών διανύει η Μεγάλη Βρετανία, μετά το Brexit το οποίο θα συμβεί τον Μάρτιο του 2019.

Ο στόχος αυτής της μεταβατικής περιόδου είναι να αποφευχθεί μια ξαφνική αλλαγή στους κανόνες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις λίγο μετά τις 30 Μαρτίου 2019, την πρώτη ημέρα της εξόδου. Θα συμβάλει, επίσης, στην προετοιμασία της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που θα διέπει τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου στο μέλλον.

Με φόντο αυτό το νέο τοπίο, η Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας Κέιτ Σμίθ βρίσκεται στα Γιάννενα με αφορμή την ημερίδα που πραγματοποιείται σήμερα στις 12.00 στο ξενοδοχείο Du Lac για την προώθηση των βρετανικών πανεπιστημίων.

Σε δηλώσεις της αναφέρθηκε στο Brexit και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην εκπαίδευση.

Αφού ξεκαθάρισε ότι «Η Μ. Βρετανία ήταν και παραμένει κοντά στην Ευρώπη, πρόσθεσε: «Όσοι θέλουν να έρθουν στη Βρετανία για σπουδές μπορούν να το κάνουν όπως και πριν γνωρίζοντας, ότι τουλάχιστον για το ακαδημαϊκό έτος 2018-29 δεν αλλάζει τίποτε στα δίδακτρα και στις λοιπές παροχές. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο μέλλον, αλλά η Βρετανία θέλει να συνεχίσει να προσελκύει φοιτητές και από την Ελλάδα και νε επωφεληθεί από αυτό, όπως επωφελείται και από την παρουσία χιλιάδων επιστημόνων από την Ελλάδα που εργάζονται στη χώρα μας».

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη

Τους αναπτυξιακούς πυλώνες και την παραγωγική δομή της Ηπείρου, ανέπτυξε την Παρασκευή ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης σε συνάντηση που είχε στο γραφείο του με την Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας. «Επιδίωξή μας», τόνισε, «είναι ο συνδυασμός τουρισμού και παραγωγής τοπικών αγροτικών προϊόντων, με θετικά ως σήμερα αποτελέσματα».

Ο Περιφερειάρχης και η Πρέσβης συζήτησαν εκτεταμένα τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν μετά την οριστική αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με επίκεντρο τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, της εκπαίδευσης και στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Ο κ. Καχριμάνης υπογράμμισε τις δυνατότητες που υπάρχουν στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, όπως γαλακτοκομικά (φέτα- γιαούρτι), ιχθυηρά, λάδι, ελιές,  αυγά, κοτόπουλα, εσπεριδοειδή κ.ά., καθώς επίσης και το σημαντικό μερίδιο που κατέχουν στον κλάδο τους οι Ηπειρωτικές βιομηχανίες εμφιάλωσης νερού.

Εκτεταμένη συζήτηση έγινε επίσης για τις δράσεις τουρισμού, πολιτισμού και προστασίας του περιβάλλοντος που υλοποιεί η Περιφέρεια για τα Αρχαία Θέατρα, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την κατασκευή των αποχετευτικών δικτύων και των βιολογικών καθαρισμών στα παράλια της Ηπείρου. «Θα είμαστε η μόνη Περιφέρεια της Ελλάδος, που τα παράλιά της θα καλύπτονται πλήρως με βιολογικούς καθαρισμούς, γεγονός που θα αναβαθμίσει τον τουρισμό μας», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης, με την Βρετανίδα πρέσβη να χαρακτηρίζει «μεγάλο πλούτο της Ηπείρου τις παραλίες».

Στο Δημαρχείο

H Κέιτ Σμίθ συνάντησε και το Δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα και εξήρε τη μεθοδική δουλειά που κάνει ο Δήμος στο πλαίσιο της διπλωματίας των πόλεων, κάτι που οδήγησε και την ίδια να προγραμματίσει την επίσκεψή της στα Γιάννινα, όπως είπε.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που ήταν η πρώτη ουσιαστική επαφή μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, τέθηκε μια σειρά θεμάτων στα οποία μπορεί να αναπτυχθεί μια γόνιμη συνεργασία, όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η επιχειρηματικότητα και η παιδεία.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρξει συνέχεια στην επικοινωνία που ξεκίνησε με την επίσκεψη της κυρίας Σμιθ στην πόλη μας με τις πρώτες προτάσεις που συζητήθηκαν να είναι η αδελφοποίηση του Δήμου Ιωαννιτών με κάποιον Δήμο της Μ. Βρετανίας καθώς και η επαφή με αεροπορικές εταιρίες και τουριστικούς πράκτορες οι οποίοι έχουν ήδη εκδηλώσει ένα πρώτο ενδιαφέρον για την περιοχή μας.

Η συνάντηση έκλεισε με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Και στο Επιμελητήριο

Στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος για τις δυνατότητες συνεργασίας και ανταλλαγή απόψεων για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού τομέα μεταξύ του Νομού Ιωαννίνων και της Μεγάλης Βρετανίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην συνεργασία των επιχειρήσεων των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Ιωάννης Μήτσης επεσήμανε ότι επιβάλλεται η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας με την πρόκληση νέων επενδυτικών ευκαιριών.

Συζητήθηκε το ενδιαφέρον των Βρετανικών Επιχειρήσεων για τις Επιχειρήσεις - Μέλη του Επιμελητηρίου και ιδιαίτερα για τους επιχειρηματικούς κλάδους τουρισμού και τροφίμων – ποτών, με έμφαση στις μικρές επιχειρήσεις στους τομείς των γαλακτοκομικών-τυροκομίας, κρεάτων, κρασιού, νερού και μελιού.

Τέλος, υπήρξε κοινή πρόθεση για άμεσες μελλοντικές συναντήσεις με στόχο συνέργειες που θα εμπεδώσουν κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης ώστε να αρθούν προβλήματα και αγκυλώσεις σε εισαγωγές – εξαγωγές δημιουργώντας νέες ευκαιρίες ένθεν και ένθεν, έτσι ώστε να προκύψει μέγιστη αποτελεσματικότητα σε ότι αφορά την Ελληνο-Βρετανική συνεργασία. Στην Συνάντηση παρέστη και ο Β΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Χριστόδουλος Παπαρούσης.

 

papastratos300x250