Κυριακή, 27/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος «Πρωτοβουλία ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων»
«Πρωτοβουλία ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων» Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2018 17:01

ydrogonan5 2 18

«Επέστρεψε» πιο… δυναμικά, μετά τις ενημερωτικές ημερίδες

Ακόμη πιο… δυναμικά «επέστρεψε» η «Πρωτοβουλία ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων στην Ήπειρο» μετά τις ενημερωτικές ημερίδες, στις οποίες όπως αναφέρει «υπεράριθμοι επιστήμονες, απεσταλμένοι του ΥΠΕΝ, προσπάθησαν με παρουσιάσεις συνεδριακού τύπου να πείσουν τους ντόπιους για την αναγκαιότητα και την ασφάλεια της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων».

Ωστόσο, όπως αναφέρει ερωτηματικά παραμένουν και γίνονται ακόμη εντονότερα, με σημαντικότερο όλων, «το κατά πόσον η -σε βάθος 25ετίας- εξασφάλιση ποσότητας υδρογονανθράκων, περίπου ίσης με τις ανάγκες της χώρας για ένα μόλις εξάμηνο, βαφτίζεται εθνικό συμφέρον και δικαιολογεί τη θυσία ενός πραγματικού θησαυρού», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Που με δύο λόγια δεν είναι άλλος από μια Ήπειρο κόσμημα και παγκόσμιο απόθεμα, σαν μια από τις καθαρότερες γωνιές που απέμειναν στον πλανήτη και όλα όσα ανεκτίμητα ευεργετήματα αυτό συνεπάγεται στην τοπική και εθνική οικονομία, την σημερινή αλλά και των επόμενων γενεών. Η προσπάθεια του Υπουργείου, για μια εκ των υστέρων, ούτως ειπείν ενημέρωση, ως αντιστάθμισμα για την παντελή έλλειψη μιας προηγηθείσας - με βάση την κείμενη νομοθεσία και την ίδια την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων -διαβούλευσης, απλά επιβεβαίωσε το τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα σχετικά με ένα τόσο βαρύ και επικίνδυνο βιομηχανικό εγχείρημα για το μέλλον της Ηπείρου».

Η Πρωτοβουλία ζητά να ανακληθεί άμεσα η άδεια ερευνών και να διακοπεί κάθε σχετική εργασία, είναι καθόλα παράνομες.

«Χωρίς να υπαναχωρούμε εκατοστό από την βασική μας απαίτηση για ακύρωση της παρούσας σύμβασης με τις πετρελαϊκές εταιρείες και την δια παντός απαγόρευση κάθε είδους εξόρυξης, συμβατικής ή μη για το μέλλον, συνολικά στην Ήπειρο, ζητούμε για το καλό της χώρας να υπάρξει ρητή διάταξη με σαφή απαγόρευση εξορύξεως υδρογονανθράκων και κάθε είδους ορυκτών καυσίμων σε περιοχές εντός του δικτύου ΦΥΣΗ 2000 καθώς και των συνοδών έργων μεταφοράς και αποθήκευσης υδρογονανθράκων. Μέρος των περιοχών έρευνας βρίσκεται εντός της περιφερειακής ζώνης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου (και εντός του δικτύου ΦΥΣΗ 2000). Το δίκτυο περιλαμβάνει 27 διαφορετικές περιοχές σε όλη την Ήπειρο στις οποίες δρομολογούνται έρευνες για υδρογονάνθρακες, όπως το Δέλτα και τα στενά Καλαμά και άλλες περιοχές στη Θεσπρωτία, όπως τα Όρη Σουλίου και τα Όρη Φιλιατών καθώς και στο Πωγώνι το όρος Μερόπη, Ωραιόκαστρο, Λίμνη Δελβινακίου, Δάσος Μερόπης κ.α.», αναφέρει.

Παράλληλα, ζητά να δημιουργηθεί άμεσα αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο για απαγόρευση της εξόρυξης μη συμβατικών υδρογονανθράκων σε χερσαίες περιοχές και να ξεκινήσουν συγκεκριμένες δράσεις και να προωθηθούν στοχευμένες χρηματοδοτήσεις για την άμεση υλοποίηση περιφερειακής στρατηγικής για την απεξάρτηση της Ηπείρου από τα ορυκτά καύσιμα.

Τέλος, όπως τονίζει η Πρωτοβουλία βασική της θέση παραμένει «η απόλυτη άρνηση κάθε προοπτικής για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο και ζητούμε και πάλι από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, την Κυβέρνηση και το Ελληνικό Κοινοβούλιο, την επείγουσα ψήφιση νομοσχεδίου που θα ακυρώνει την παραχώρηςη του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή της Ηπείρου, στην πολυεθνική Repsol S.A. και την ελληνική Energean Oil & Gas».

 

papastratos300x250