Κυριακή, 27/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος ΚΚΕ - Θέση για τις πιθανές αλλαγές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου
ΚΚΕ - Θέση για τις πιθανές αλλαγές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2018 16:28

pane allages5 2 18

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Θέση στα διάφορα σενάρια και τις προτάσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας παίρνει με ανακοίνωσή το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.

Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση τονίζεται ότι : «Διάφορες προτάσεις και σενάρια έρχονται συνέχεια στη δημοσιότητα σε ότι αφορά τις αλλαγές στο Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ της περιοχής π.χ.: Ένταξη τμημάτων του ΤΕΙ σε σχολές του Πανεπιστημίου (π.χ. τμήμα νοσηλευτικής, Λογοθεραπείας, Μουσικών Σπουδών, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής κ.α.), ίδρυση νέων σχολών (Γεωπονίας, Εφαρμογών Πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών), ίδρυση νέων τμημάτων (Επιστημών Τροφίμων και διατροφής, Ειδικής Αγωγής, Μηχανολόγων Μηχανικών), ίδρυση διετών προγραμμάτων κατάρτισης από το Πανεπιστήμιο για σπουδαστές ΕΠΑΛ (Γαλακτοκομίας και τυροκομίας, Ιχθυοκαλλιέργειας, Εξυπηρέτησης θαλάσσιου τουρισμού κ.α.). Θεσμοθέτηση ερευνητικού κέντρου με Ινστιτούτα: Βιοεπιστημών, Περιβάλλοντος και αειφόρου Ανάπτυξης, Υλικών και Υπολογιστών, Ανθρωπιστικών σπουδών.

Η ανακοίνωση κάνει λόγο για «κάλπικες υποσχέσεις, ψευδοδιλλήματα και αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση» ενώ μιλά για «σκόπιμη σιωπή του υπουργείου και της υπεύθυνης επιτροπής για τις αλλαγές, εντείνουν την σύγχυση και την αγωνία που δικαιολογημένα υπάρχει. Επιχειρείται από τη μία η καλλιέργεια αυταπατών στους σπουδαστές ΤΕΙ, για δήθεν αναβάθμιση των σπουδών τους. Από την άλλη στους φοιτητές παρουσιάζεται (κύρια από μερίδα καθηγητών) το ΤΕΙ ως πηγή υποβάθμισης του κύρους και  του έργου του Παν/μίου. Αυτή η αντιπαράθεση είναι συνέπεια της λειτουργίας των ιδρυμάτων με όρους αγοράς. Ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιό ίδρυμα είναι καλύτερο στο να πουλήσει τα «προϊόντα του». Δεν αφορά την εκπαίδευση ολοκληρωμένων επιστημόνων που συμβάλουν στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Το κύριο ζήτημα που πρέπει να απαντηθεί από όλους είναι: Ποιος είναι ο στόχος τέτοιων αλλαγών; Ποιος επωφελείται; Τι πρέπει να διεκδικήσουμε ώστε «να μην πληρώσουμε και πάλι το μάρμαρο οι φοιτητές- σπουδαστές, εργαζόμενοι»; Η αλήθεια είναι ότι οι αλλαγές αυτές αποτελούν πολιτική προσαρμογής του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης στις παραγγελίες των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αυτό το βρώμικο «συμβόλαιο» έχει αναλάβει η κυβέρνηση.  Γι΄ αυτό είναι αδιάφορη σε ότι αφορά τα «ακαδημαϊκά κριτήρια» των αλλαγών. Η όποια διαβούλευση δε  για τις αλλαγές είναι προσχηματική» τονίζεται μεταξύ άλλων.

Συνεχίζοντας αναφέρουν ότι δεν υπάρχει «κανένα όφελος για τους αποφοίτους και τα λαϊκά στρώματα» ενώ όπως λένε «μόνη ουσιαστική διέξοδος από αυτή την παράλογη κατάσταση είναι η πρόταση του ΚΚΕ για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεά. «Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καλεί και μπαίνει μπροστά για να διεκδικηθούν οι ουσιαστικοί όροι που απαιτούνται για να υπάρξει αναβάθμιση και ποιότητα στις σπουδές: για χρηματοδότηση, υποδομές και μόνιμο προσωπικό, για να έχουν όλοι πρόσβαση χωρίς εμπόδια σε αναβαθμισμένες σπουδές πάνω στο αντικείμενο που επέλεξαν. Για να είναι το πτυχίο η μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Για να καταργηθούν οι κατηγορίες πτυχίων και αποφοίτων. Για να υπάρχει ένα και μοναδικό πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου, σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο με ενιαία, κοινά προγράμματα σπουδών στις αντίστοιχες σχολές. Η πάλη για να δουλεύει κανείς στο αντικείμενο που σπούδασε να συνδεθεί με την πάλη του ταξικού εργατικού κινήματος για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να ανοίξει και ο δρόμος για ουσιαστικές και ριζικές ανατροπές. Γι άλλο δρόμο ανάπτυξης, με εργατική εξουσία, που το επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό δε θα είναι εξάρτημα των εταιριών ή υποψήφιοι  άνεργοι, αλλά θα σπουδάζουν και θα εργάζονται με δικαιώματα και στόχο να ικανοποιούνται οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες» καταλήγουν.

 

papastratos300x250