Κυριακή, 27/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος «Ανάσα» στους Δήμους, ελπίδα στους «παρατασιούχους»
«Ανάσα» στους Δήμους, ελπίδα στους «παρατασιούχους» Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 02 Φεβρουαρίου 2018 11:48

aporimatoforo2 2 18

Στο Εθνικό Τυπογραφείο η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 8.166 προσλήψεις – 156 οι θέσεις στην Ήπειρο που προστίθενται στις 10 που είχαν κατανεμηθεί πριν από λίγες ημέρες

Βίκυ Κώστα

«Ανάσα» για 17 Δήμους της Ηπείρου, αποτελούν οι 156 μόνιμες προσλήψεις, που θα γίνουν σε πολύ σημαντικούς τομείς, μεταξύ των οποίων και αυτός της καθαριότητας.

Παράλληλα, με 7 θέσεις, ενισχύεται και ο ΣΥΔΛΙ.

Η πολυαναμενόμενη προκήρυξη για την πρόσληψη, μέσω ΑΣΕΠ, 8.166 μόνιμων υπαλλήλων στην καθαριότητα και σε άλλες ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων, δημοσιοποιήθηκε χθες, με μικρές διαφοροποιήσεις από την αρχική.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός αριθμός των θέσεων ήταν 8.845, αλλά τελικώς αυτές μειώθηκαν σε 8.725: 8.166 μέσω ΑΣΕΠ και 559 μέσω ΟΑΕΔ για τα προστατευόμενα πρόσωπα.

Πάντως, o Υπουργός έχει ήδη υπογράψει απόφαση για 500 επιπλέον θέσεις, όσες, δηλαδή, παρότι είχαν ζητηθεί από Δήμους δεν πρόλαβαν να συμπεριληφθούν στον παρόντα διαγωνισμό. Η συγκεκριμένη προκήρυξη αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα.

Προς το παρόν, για την Ήπειρο, οι θέσεις εμφανίζονται λιγότερες, καθώς είχαν ανακοινωθεί αρχικά 180, ωστόσο να υπενθυμίσουμε ότι πριν από λίγες ημέρες είχε κατανεμηθεί η πρώτη δόση που αφορούσε 10 θέσεις ΥΕ και ΔΕ στις πρωτεύουσες των Νομών που πρόκειται να πληρωθούν από άτομα που προστατεύονται από τις διατάξεις του ν. 2643/1998.

Στη νέα προκήρυξη, έχει προστεθεί ένας ακόμη Δήμος, αυτός των Φιλιατών, κάποιες θέσεις έχουν μειωθεί, ενώ έχουν προστεθεί και νέες.

Η κάλυψη με σειρά προτεραιότητας θέσεων τακτικού προσωπικού έρχεται σαν απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών στην εμπλοκή που υπήρξε το περασμένο καλοκαίρι, λόγω του ότι η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβάσεων εργαζομένων στην καθαριότητα. Τώρα, και οι συμβασιούχοι από παράταση οι οποίοι υπηρετούν σήμερα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) θα μπορέσουν, εφόσον καλύπτουν τις προϋποθέσεις υποβολής αίτησης πρόσληψης, να διεκδικήσουν θέση μόνιμου προσωπικού, σε κρίσιμους τομείς.

Η κυβέρνηση προσδίδει στην προκήρυξη, χαρακτήρα διεξόδου στο αίτημα των συμβασιούχων να μην χάσουν τη δουλειά τους, καθώς κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Παράλληλα, διαμορφώνει διττή πολιτική επιχειρηματολογία με υψηλή επικοινωνιακή αντανάκλαση.

Αφ' ενός προβάλλει ότι πάγιες ανάγκες των Δήμων θα καλύπτονται πλέον με μόνιμους εργαζομένους θέτοντας τέλος στις συμβάσεις - ομηρείας. Αφ' ετέρου, …προσφέρει ελπίδα στους παρατασιούχους (συμβασιούχοι των οποίων οι συμβάσεις ανανεώνονταν συνεχώς , με παρατάσεις) ότι μπορούν να προσληφθούν ως μόνιμο προσωπικό - δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής τους, όχι όμως κατ’ αποκλειστικότητα.

Πάντως, με δεδομένο ότι στο τέλος Μαρτίου 2018 λήγει το χρονικό περιθώριο ανανέωσης των συμβάσεων των «παρατασιούχων», το υπουργείο Εσωτερικών «τρέχει» να προλάβει τη διενέργεια του διαγωνισμού για την κάλυψη θέσεων, μόνιμης σχέσης εργασίας, κυρίως του τομέα καθαριότητας, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και σε εποπτευόμενους από αυτούς φορείς-Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης - Αποχέτευσης. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για θέσεις εργατών καθαριότητας, οδηγών απορριμματοφόρων, χειριστών μηχανημάτων, ηλεκτρολόγων.

Εξαρχής, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης, θέλησε να δώσει το σήμα ότι ο αριθμός των θέσεων καθορίστηκε με βάση τις οργανικές και υπηρεσιακές ανάγκες. Γι αυτό, είχε καλέσει τους Δήμους να αποστείλουν προς το υπουργείο Εσωτερικών τα αιτήματά τους για πλήρωση, με μόνιμο προσωπικό, υφιστάμενων κενών θέσεων ή και νέων θέσεων οι οποίες όμως έχουν προβλεφθεί (με τροποποίηση) στους οργανισμούς εσωτερικής υπηρεσίας των δήμων και των εποπτευόμενων από αυτούς φορέων.

Τα αιτήματα από τους Δήμους έπεσαν σαν βροχή, και κατόπιν έγκρισής τους από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, επικυρώθηκαν από τους αρμόδιους για προσλήψεις υπουργούς , την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

Όπως γνωστοποίησε το ΑΣΕΠ, χθες το πρωί (1.2.2018), απεστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση η 3Κ/2018 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ, που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 8.166 θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ α΄ βαθμού, Συνδέσμους και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αυτών καθώς και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου των ΟΤΑ.

Μετά την αποστολή στο τυπογραφείο, αναμένονται τα εξής:

1. Η Δημοσίευση στο ΦΕΚ αναμένεται να γίνει μέσα σε πέντε ημέρες από την αποστολή της (σ.σ. δηλαδή από 5 μέχρι 10 Φεβρουαρίου)

2. Οι αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν από τις 20 έως τις 25  Φεβρουαρίου, αφού προηγηθεί η 15θημερη διαδικασία «ωρίμανσης»: (σ.σ. να γίνει δηλαδή γνωστή στο ευρύτερο κοινό)

3. Η υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά την προθεσμία των 15 ημερών για την ηλεκτρονική υποβολή και ακόμη τριών ημερών για την αποστολή των σχετικών δικαιολογητικών στο ΑΣΕΠ, δηλαδή, από 10 έως 25 Μαρτίου.

Οι θέσεις στην Ήπειρο

Στην Ήπειρο, οι θέσεις, έχουν ως εξής:

- Δήμος Ιωαννιτών: 43 θέσεις, εκ των οποίων 2 ΔΕ Ηλεκτρολόγων, 30 ΥΕ Εργατών Καθαριότητας (αντί για 33), 5 ΔΕ Οδηγών, 1 ΔΕ Ηλεκτροτεχνιτών, 1 ΔΕ Τεχνιτών Μηχανοτεχνιτών, 1 ΔΕ Τεχνιτών Φανοποιίας και Βαφής Αυτοκινήτων και 3 ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων Έργων

- Δήμος Μετσόβου: 4 θέσεις, εκ των οποίων 1 ΔΕ Ηλεκτρολόγων, 1 ΔΕ Οδηγών Αυτοκινήτων, 1 ΥΕ Εργατών Γενικών Καθηκόντων και 1 ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας

- Δήμος Κόνιτσας: 4 θέσεις, εκ των οποίων 2 ΔΕ Οδηγών Αυτοκινήτων, 1 ΔΕ Τεχνιτών Υδραυλικών και 1 ΥΕ Εργατών

- Δήμος Ζίτσας: 2 θέσεις YE Εργάτες Καθαριότητας

- Δήμος Β. Τζουμέρκων: 4 θέσεις, εκ των οποίων 2 ΔΕ Οδηγών Απορριμματοφόρων και 2 ΥΕ Εργατών Καθαριότητας

- Δήμος Ζαγορίου: 7 θέσεις, εκ των οποίων 1 ΔΕ Ηλεκτρολόγων, 2 ΥΕ Προσωπικό Καθαριότητας, 1 ΥΕ Εργατών Καθαριότητας, 1 ΔΕ Τεχνιτών Υδραυλικών και 2 ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων Έργων (αντί για 1)

- Δήμος Πωγωνίου: 2 θέσεις, εκ των οποίων 1 ΔΕ Ηλεκτρολόγων και 1 ΥΕ Εργατών Καθαριότητας (αντί για 1 ΔΕ)

- Δήμος Αρταίων: 17 θέσεις, εκ των οποίων 12 ΥΕ Εργατών Καθαριότητας (αντί για 14), 2 ΔΕ Οδηγών Απορριμματοφόρων, 2 ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων Έργων, 1 ΔΕ Μηχανικών Αυτοκινήτων.

- Δήμος Γ. Καραϊσκάκη: 3 θέσεις, εκ των οποίων 1 ΔΕ Ηλεκτρολόγων, 1 ΔΕ Υδραυλικών και 1 ΥΕ Εργατών Καθαριότητας

- Δήμος Ζηρού: 4 θέσεις ΥΕ Εργατών Καθαριότητας (Συνοδοί Απορριμματοφόρων)

- Δήμος Ηγουμενίτσας: 14 θέσεις, εκ των οποίων 1 ΔΕ Τεχνιτών Ηλεκτρολόγων, 3 ΥΕ Εργατών Καθαριότητας, 4 ΔΕ Χειριστών (αντί 5), 2 Συνοδών Απορριμματοφόρων (αντί για 12) και 4 ΔΕ Οδηγών.

- Δήμος Πάργας: 3 θέσεις, εκ των οποίων 1 ΔΕ Ηλεκτρολόγων, 1 ΔΕ Τεχνίτης Υδραυλικός και 1 ΥΕ Κλητήρων (αντί για 2)

- Δήμος Πρέβεζας: 18 θέσεις, εκ των οποίων 10 YE Εργατών Συνοδών Απορριμματοφόρων, 2 ΔΕ Ηλεκτρολόγων, 1 ΔΕ Τεχνιτών Ηλεκτρολόγων και 5 ΥΕ Εργατών – Οδοκαθαριστών (νέες θέσεις)

- Δήμος Σουλίου: 13 θέσεις, εκ των οποίων 6 θέσεις ΥΕ Εργατών Καθαριότητας (Συνοδοί Απορριμματοφόρων), 2 ΔΕ Οδηγών Απορριμματοφόρων, 2 ΔΕ Οδηγών (Φορτηγών) και 3 ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων Έργων

- Δήμος Φιλιατών: 1 ΥΕ Εργατών Καθαριότητας (νέα θέση)

- Δήμος Νικολάου Σκουφά: 8 θέσεις, εκ των οποίων 1 ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων των Έργων, 1 ΔΕ Υδραυλικών (αντί 2) και 6 Εργατών Καθαριότητας

- Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων: 2 θέσεις ΥΕ Εργατών Καθαριότητας

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: 7 θέσεις, εκ ων οποίων 4 ΔΕ Τεχνιτών Υδραυλικών (αντί για 5) και 3 ΔΕ Ηλεκτρολόγων.

 

papastratos300x250