Δευτέρα, 21/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - Υδρογονάνθρακες, βιοαέριο και ολίγον από Σκοπιανό
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - Υδρογονάνθρακες, βιοαέριο και ολίγον από Σκοπιανό Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2018 15:18

perifereiako1 2 18

Το ζήτημα που απασχολεί ολόκληρη τη χώρα και έχει ρίξει στην «αρένα» τα κόμματα, με την κόντρα συγκυβέρνησης – αντιπολίτευσης να κορυφώνεται ενόψει και του συλλαλητηρίου στην Αθήνα, απασχόλησε για λίγο το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σχεδόν όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν ότι το Σώμα δεν είναι αρμόδιο να συζητήσει και να αποφανθεί επί εθνικών θεμάτων όπως το ζήτημα των Σκοπίων κι έτσι απορρίφθηκε η πρόταση ψηφίσματος της Ελληνικής Αυγής.

Ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι όλοι δικαιούνται να έχουν άποψη όμως την εθνική πολιτική και την ευθύνη για τη χάραξή της την έχει η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολούθως, το Σώμα απασχόλησαν οι έρευνες υδρογονανθράκων και οι μονάδες βιοαερίου.

Αφορμή στάθηκαν οι ερωτήσεις του συμβούλου της «Ήπειρος Ανατροπής» Σπ. Πάικα και για τα δύο ζητήματα με τον Περιφερειάρχη να απαντά επί του ζητήματος των ερευνών, ότι η διαδικασία ακολουθείται κανονικά και τα συναρμόδια όργανα και οι επιτροπές έχουν γνωμοδοτήσει θετικά.

Περισσότερο αναλυτικός όμως ήταν στην απάντησή του για τις μονάδες βιοαερίου τονίζοντας ότι αποδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες με τις δημόσιες τοποθετήσεις των εταιρειών «Πίνδος» και «Νιτσιάκος» ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία για την διάθεση της πρώτης ύλης, ούτε συμφωνία των επενδυτών για τη διάθεση του υπολείμματος.

«Όλα αυτά τα αναλύσαμε και γι’ αυτό η γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος ήταν αρνητική, κάτι που συμβαίνει σπάνια», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης.

«Παρών» ο Σύλλογος Συζύγων Θανόντων

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τετάρτη έδωσαν το «παρών» μέλη του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞΙΑ, με την εκπρόσωπό τους Ιωάννα Λένη να αναφέρεται στις διεκδικήσεις, αλλά και στην ίδια την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες, εξαιτίας των δυσμενών προβλέψεων του νόμου.

«Δεν μιλάμε για καμία χάρη, ούτε κλαιγόμαστε, όπως κάποιοι υποστηρίζουν. Η χηρεία δεν είναι επιλογή, για να εφαρμόζεται το ηλικιακό κριτήριο στην απονομή των συντάξεων. Αυτό που ζητούμε είναι να επιστραφούν οι εισφορές των συζύγων μας, ανεξάρτητα από τα ηλικιακά κριτήρια.

Υπάρχουν όλο αυτό το διάστημα κάποιες μικρές «νίκες», όμως τα κυρίαρχα αιτήματα παραμένουν και δεν έχουν ικανοποιηθεί. Απαιτούμε τη χορήγηση της σύνταξης σε ποσοστό 70% και να λαμβάνονται υπόψιν ως ελάχιστη χρονική περίοδος από την τέλεση του γάμου τα τρία και όχι τα πέντε χρόνια», σημείωσε η καΛένη.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος υποστήριξης των αιτημάτων του Συλλόγου.

Εγκρίθηκε η συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενέκρινε τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας (Ε.Ο.Ε.Σ.), με την ονομασία: «PROXIMITY GECT».

Στην εισήγησή της, η Τατιάνα Καλογιάννη – Σταύρου, σημείωσε ότι κοπός του Ε.Ο.Ε.Σ. είναι η προαγωγή της διασυνοριακής, διακρατικής και διαπεριφερειακής συνεργασίας μεταξύ των φορέων των δύο Περιφερειών, με αποκλειστικό στόχο την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, στηριζόμενη στις διακηρύξεις της Επιτροπής των Περιφερειών, στις οποίες οι Ε.Ο.Ε.Σ. αποκαλούνται «εργαστήρια πολυ-επίπεδης διακυβέρνησης», καθώς σε αυτούς (Ε.Ο.Ε.Σ.) συναντώνται όλες οι μορφές διακυβέρνησης (διεθνής, ενωσιακή, εθνική, περιφερειακή, τοπική) σε εταιρική σχέση με τις οργανώσεις, φορείς και τις κοινωνίες των ενεργών πολιτών.

Οι κοινοί στόχοι της πρωτοβουλίας αυτής, είναι οι εξής:

1. Δράσεις, έργα και ενέργειες στο πλαίσιο της στρατηγικής Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR),

2. Η δημιουργία της πρώτης τουριστικής – πολιτιστικής διαδρομής MAGNA GRECIA, στηριζόμενη στην ισχυρή κοινή πολιτιστική ταυτότητα των δύο Περιφερειών και

3. Δημιουργία του πρώτου, μέχρι στιγμής, Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας στην Ε.Ε., ο οποίος επικεντρώνεται στην στρατηγική των ορεινών περιοχών (καθότι και οι δύο περιοχές είναι ορεινές) στην Ευρώπη και, ως εκ τούτου, μπορεί να ασκήσει επιρροή στους κοινοτικούς θεσμούς ώστε να αναπτυχθούν προγράμματα και πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της νέας «Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τις Ορεινές Περιοχές». Σχετική αναφορά γίνεται, άλλωστε, και στην Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την πολιτική συνοχής στις ορεινές περιοχές της Ε.Ε. (EU-MOUNTAINS, σημεία 4 & 17).

 

papastratos300x250