Δευτέρα, 21/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Με 10,1 εκ. ευρώ επιπλέον «επιβραβεύεται» η Περιφέρεια Ηπείρου
Με 10,1 εκ. ευρώ επιπλέον «επιβραβεύεται» η Περιφέρεια Ηπείρου Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2018 14:16

perifereia1 2 18

Αυξημένες οι πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων - Ο φετινός προϋπολογισμός φθάνει στα 78,3 εκατ. ευρώ, έναντι 68,2 εκατ. ευρώ πέρυσι

Βίκυ Κώστα

Ως αναγνώριση της σημαντικής δουλειάς που γίνεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, στον τομέα του σχεδιασμού και της υλοποίησης έργων που αποτελούν πρότυπο, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε παγκόσμιο, όπως είναι οι «Πολιτιστικές Διαδρομές στα Θέατρα της Ηπείρου» εκλαμβάνεται η αύξηση των πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για το 2018.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, «κερδίζει» 10,1 εκ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με το 2017, σημαντική αύξηση, καθώς το ΠΔΕ εξασφαλίζει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την υλοποίηση όλων εκείνων των αναγκαίων υποδομών, που αναβαθμίζουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ηπείρου και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Πρόκειται για έργα πολιτισμού, όπως οι Πολιτιστικές Διαδρομές, υποδομών όπως η οδός Σταύρου Νιάρχου και περιβάλλοντος, όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί και οι αποχετεύσεις, που προστατεύουν και αναδεικνύουν το πολιτιστικό και περιβαλλοντικό κεφάλαιο της Περιφέρειάς μας.

Ουσιαστικά μιλάμε, για μια ακόμη επιβράβευση, καθώς η Περιφέρεια αξιοποιεί κάθε δυνατότητα του ΠΔΕ επιδιώκοντας τη συμπληρωματικότητα των χρηματοδοτικών μέσων, ώστε να καλύψει τις ανάγκες, ιδίως σε έργα βασικής υποδομής και ποιότητας ζωής για την επίτευξη των στόχων του περιφερειακού σχεδιασμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, ο φετινός προϋπολογισμός φθάνει στα 78,3 εκατ. ευρώ, έναντι 68,2 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Οι πιστώσεις του ΠΔΕ είναι φέτος αυξημένες και για τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Στερεάς Ελλάδας. Αντίστοιχα μειωμένες είναι οι πιστώσεις για τις υπόλοιπες Περιφέρειες.

Από το συνολικό ποσό του 1,180 δισ. ευρώ, το 1,020 δισ. ευρώ προέρχεται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συγχρηματοδοτούμενο) ενώ τα 160 εκατ. από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ. Σημειώνεται ότι στην περυσινή κατανομή, επίσης, το 1,020 δισ. ευρώ αποτελούνταν από κοινοτικούς και τα 160 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η κατανομή του ΠΔΕ για τις Περιφέρειες, φέτος, δημοσιοποιείται τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα και αυτό, προκειμένου να γίνει καλύτερος προγραμματισμός των παρεμβάσεων που θα ενταχθούν σ' αυτό. Στις αμέσως επόμενες ημέρες θα εκδοθεί και η εγκύκλιος εφαρμογής του προγράμματος και σύμφωνα με πληροφορίες, θα ορίζει ότι η υποβολή των αιτημάτων των Περιφερειών θα πρέπει να έχει γίνει έως το τέλος Μαρτίου.

Η έγκαιρη εκτέλεση του ΠΔΕ κρίνεται μείζονος σημασία για το τρέχον έτος, καθώς η κάθε απόκλιση σε επίπεδο επενδύσεων που θα επηρεάσει το ύψος της ανάπτυξης μπορεί να «κοστολογηθεί» ακριβά στο κοντινό μέλλον. Επίσης, με δεδομένο ότι το 2017 καταγράφηκε μεγάλη απόκλιση, της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ στο ΠΔΕ, το υπουργείο, σε συνεργασία με τις περιφέρειες θα επιδιώξει την όσο το δυνατόν γρηγορότερη υλοποίηση του προγράμματος, ώστε να μην επαναληφθεί στο μέτρο που είναι εφικτό, ίδιο φαινόμενο.

 

papastratos300x250