Δευτέρα, 21/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Βήμα αναγνώρισης παραδοσιακών τυριών
Βήμα αναγνώρισης παραδοσιακών τυριών Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2018 12:06

tiria1 2 18

Εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, δύο προγραμματικές συμβάσεις για την αξιοποίηση του γίδινου γάλακτος και την κατοχύρωση του τυριού «Κασκαβάλι» ως προϊόν ΠΟΠ/ΠΓΕ της Πίνδου

ΒΙΚΥ ΚΩΣΤΑ

Η προσπάθεια για την πιστοποίηση παραδοσιακών τυριών της Ηπείρου και η ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών τους συνεχίζεται, χάρη στην Περιφέρεια Ηπείρου και επιστημόνων που δουλεύουν με κτηνοτρόφους και τυροκόμους στη στάνη και το τυροκομείο.

Τέτοιο τυρί είναι και το Κασκαβάλι, που θα μπορούσε να ενταχθεί, ύστερα από την απαραίτητη πιστοποίηση, στην κατηγορία των τυριών Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) της Πίνδου, με όλα τα οφέλη που απορρέουν από αυτό, όπως η ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής και η προσφορά στον καταναλωτή αγνών προϊόντων υψηλών προδιαγραφών.

Στη χθεσινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης,- που συνεδρίασε με την Προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Τ. Καλογιάννη- ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που αφορά τη διενέργεια έρευνας για τη συλλογή στοιχείων με στόχο την κατοχύρωσή του «Κασκαβάλι Πίνδου» ως προϊόντος ΠΟΠ/ΠΓΕ», με προϋπολογισμό 18.600 ευρώ. Όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, έχει  προηγηθεί μια προεργασία τριών ετών από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας και το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, προσθέτοντας ότι «αν δεν επιτευχθεί η αναγνώριση ως ΠΟΠ το τυρί Κασκαβάλ, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ». Αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή και τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, το οποίο στην Ήπειρο παράγονταν μόνο από πρόβειο γάλα, ενώ σημείωσε ότι το συγκεκριμένο τυρί έχει μεγάλες εξαγωγικές προοπτικές σε Ευρωπαϊκές και Αραβικές χώρες. Όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση φάκελο για την κατοχύρωση του τυριού Κασκαβάλ ως ΠΓΕ έχει υποβάλλει και η Ρουμανία.

Παράλληλα, εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, προϋπολογισμού 30.000 ευρώ, έχει ως αντικείμενο την «Αξιοποίηση αίγειου γάλακτος με την παρασκευή φρέσκου μαλακού και ημίσκληρου τυριού». Σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γίδινου γάλακτος και να παραχθεί υγιεινό τυρί, υψηλής ποιότητας και άλλα προϊόντα, τα οποία να ενσωματωθούν στο Ηπειρωτικό πρωινό. «Δεν μάθαμε τα πλεονεκτήματα του γίδινου γάλακτος. Και ο τόπος της Ηπείρου προσφέρεται για την παραγωγή γίδινου γάλακτος», σημείωσε.

Η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά επί των φακέλων Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έργων που ήταν στην Ημερήσια Διάταξη, πλην του «Καταφυγίου τουριστικών σκαφών στη θέση Ζέρι της Τ.Κ. Συβότων Δήμου Ηγουμενίτσας, για το οποίο αποφασίστηκε επιστροφή του φακέλου.

 

papastratos300x250