Δευτέρα, 21/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Καλύτερους όρους σε δάνειο 25 εκ. ευρώ διεκδικεί ο Δήμος Ιωαννιτών
Καλύτερους όρους σε δάνειο 25 εκ. ευρώ διεκδικεί ο Δήμος Ιωαννιτών Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2018 11:34

dimos ioan1 2 18

Συμφώνησαν οι παρατάξεις εκτός από τον Σ. Μαλάμο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Να πετύχει καλύτερους όρους σε μια δανειακή σύμβαση που είχε υπογράψει το 2007 η τότε Δημοτική Αρχή με την «ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» ύψους 25.000.000 ευρώ και διάρκειας 25 ετών, επιχειρεί ο δήμος Ιωαννιτών και μάλιστα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που συνεδρίασε εκτάκτως  και για το θέμα αυτό.

Την εισήγηση έκανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίτσας, που μεταξύ άλλων είπε ότι μετά την απορρόφηση της «ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» από το Αυστριακό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με την επωνυμία «KA FINANZ AG», η υποχρέωση του Δήμου για την αποπληρωμή του δανείου μεταφέρθηκε στην Αυστριακή τράπεζα σε 4 τριμηνιαίες δόσεις ετησίως, με την τελευταία δόση να καθορίζεται στις 25 Μαρτίου 2032 για ποσό 20.000.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα 5.000.000 ευρώ του αρχικού δανείου μετακυλίστηκαν ως υποχρέωση στην Τράπεζα Πειραιώς. Ο Δήμος Ιωαννιτών εξοφλεί ανελλιπώς τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από το συγκεκριμένο δάνειο.

Την 01/01/2018, το οφειλόμενο κεφάλαιο ανέρχονταν σε 12.527.472,52 ευρώ.

Μετά από σειρά επαφών που είχε ο κ. Γιωτίτσας τόσο με εκπροσώπους της KA FINANZ AG όσο και με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τους τελευταίους μήνες, εκφράστηκε η βούληση και των τριών μερών (Δήμος, ΤΠΔ, KA FINANZ AG) να εξεταστεί η δυνατότητα αναχρηματοδότησης του δανείου από το ΤΠΔ με νέους όρους, οι οποίοι θα αποφασιστούν και συμφωνηθούν από κοινού με μοναδικό γνώμονα τα οικονομικά συμφέροντα του Δήμου και κατόπιν των απαραίτητων εγκρίσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο και των διοικητικών συμβουλίων των δυο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι νέοι όροι θα αφορούν τόσο το νέο οφειλόμενο κεφάλαιο, όσο και τα επιτόκια με τα οποία δανείζει το ΤΠΔ (σταθερό ή κυμαινόμενο) αλλά και τη χρονική διάρκεια του.

Προκειμένου να εκφραστεί επισήμως η βούληση του Δήμου να εξεταστεί και από τα τρία ενδιαφερόμενα μέρη η δυνατότητα αναχρηματοδότησης από το ΤΠΔ και να προχωρήσει η διαπραγμάτευση για τους νέους όρους του δανείου, το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε χθες να εγκρίνει την υποβολή αιτήματος προς το ΤΠΔ για αναχρηματοδότηση του εν λόγω δανείου και να εξουσιοδοτήσει τον Δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, και τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Θωμά Γιωτίτσα, για τις περεταίρω ενέργειες.

“Αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε ένα κούρεμα περίπου 25% στο κεφάλαιο, τη μείωση του επιτοκίου καθώς και τη μείωση του χρόνου αποπληρωμής προκείμενου να ελαφρύνουμε τον προϋπολογισμό μας από το 1,1 εκ. ευρώ το χρόνο που αναγκαζόμαστε να δίνουμε για την αποπληρωμή του δανείου. Η συγκεκριμένη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης.

Σε περίπτωση που από τις διαπραγματεύσεις προκύψει οικονομικό όφελος για το Δήμο, η σύναψη νέας δανειακής σύμβασης ανάμεσα στο Δήμο και το ΤΠΔ θα εισαχθεί για συζήτηση και έγκριση σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο”, είπε στην τοποθέτησή του ο κ. Γιωτίτσας.

Ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, κλείνοντας τη συζήτηση τόνισε πως «η Δημοτική Αρχή κάνει μια συνολική προσπάθεια όχι μόνο να μην χρεώσει ούτε ένα ευρώ τους δημότες αλλά να εξυγιάνει τα οικονομικά του Δήμου αφήνοντας μια σπουδαία παρακαταθήκη για τους επόμενους που θα διοικήσουν το Δήμο και κυρίως για τους δημότες των Ιωαννίνων», εντάσσοντας και τη διαπραγμάτευση των όρων του συγκεκριμένου δανείου σε αυτή τη συνολική προσπάθεια.

Τι είπε η αντιπολίτευση

Στο μεταξύ, οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης κ.κ. Γκόντας, Νάτσης, Μπαρτζώκας και Μαλάμος έθεσαν μια σειρά από ερωτήσεις. Ωστόσο, τοσο ο κ. Γκόντας όσο και οι κ.κ. Νάτσης και Μπαρτζώκας συντάχτηκαν με την κεντρική ιδέα της δημοτικής αρχής για προσπάθεια επίτευξης καλύτερων όρων από πλευράς του Δήμου. Ουσιαστικά, έδωσαν την θετική του ψήφο και οι τρεις επικεφαλής προκειμένου ο αντιδήμαρχος να μπορέσει να αξιοποιήσει την όποια ευκαιρία υπάρξει για καλύτερους οικονομικούς όρους αλλά και πιθανό «κούρεμα» από πλευράς των Αυστριακών.

Η δημοτική αρχή πήρε λοιπόν το «πράσινο φως», για να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις. Αντίθετος ο κ. Μαλάμος που για ακόμη μια φορά διαφώνησε πολιτικά με το σκεπτικό της πρότασης. 

Αναφορικά με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού αλλά και το τρίτο θέμα που έχει να κάνει με την επιτροπή για την αξιολόγηση των 23 προτάσεων για την αναμόρφωση της κεντρικής πλατείας, εκφράστηκαν ενστάσεις από πλευράς των επικεφαλής για τον «χαρακτήρα του έκτακτου».

Όλοι σχεδόν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης κάλεσαν την δημοτική αρχή να μην ξαναφέρει θέματα με κατεπείγον εάν πραγματικά δεν προκύπτει τέτοια ανάγκη.

Εν τέλει έγκριση πήραν και τα άλλα δύο θέματα της έκτακτης συνεδρίασης.

 

papastratos300x250