Δευτέρα, 21/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Σημαντικές οι αναπτυξιακές προοπτικές του αμπελοοινικού κλάδου
Σημαντικές οι αναπτυξιακές προοπτικές του αμπελοοινικού κλάδου Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018 14:41

klados31 1 18

Θέμα χρόνου, αλλά μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί – Νέα σχέδια και δράσεις από την ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ και ΚΕΟΣΟΕ

Επιμέλεια: Βίκυ Κώστα

Οι επιπτώσεις της επιβολής του Ε.Φ.Κ. στο κρασί είναι γνωστές και αφορούν τόσο την αύξηση της παραοικονομίας στον αμπελοοινικό κλάδο της χώρας, όσο και την αρνητική πορεία των συνολικών δημοσίων εσόδων μετά την εφαρμογή του φόρου, με τον κλάδο να ζητά εδώ και καιρό την κατάργησή του.

Μία ακόμη δέσμευση προς αυτή την κατεύθυνση έλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται σε συγκεκριμένες προθεσμίες για την υλοποίηση αυτής της απόφασης.

Ο κ. Αποστόλου, μιλώντας σε ημερίδα που οργάνωσε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) και με την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελουργικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), χαρακτήρισε για μια ακόμη φορά θέμα χρόνου την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, αλλά οπωσδήποτε μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Στο επίκεντρο, βρέθηκαν οι αναπτυξιακές προοπτικές του αμπελοοινικού κλάδου και τα ειδικότερα θέματα που συναρτώνται με αυτήν, όπως η έως τώρα πορεία και η περαιτέρω βελτίωση των εξαγωγών οίνου, ο εθνικός φάκελος και τα επενδυτικά προγράμματα καθώς και ο στρατηγικός σχεδιασμός για την αμπελουργία.

Σε εκδήλωση, υπουργός και εκπρόσωποι του κλάδου μίλησαν για στενή συνεργασία η οποία θα φέρει:

- Νέες αναπτυξιακές προσεγγίσεις στην ΚΟΑ του Οίνου

- Περισσότερα και πιο αποτελεσματικά προγράμματα προώθησης του ελληνικού κρασιού στις διεθνείς αγορές

- Ρεαλιστικές προσεγγίσεις στα θέματα που συνδέονται με την αναδιάρθρωση του ελληνικού αμπελώνα και τον εκσυγχρονισμό των οινοποιητικών μονάδων

- Ένα καλομελετημένο πολυετές στρατηγικό σχέδιο, το οποίο θα συνδέει τη ζήτηση των αγορών με τις ποικιλιακές επιλογές της εγχώριας αμπελοκαλλιέργειας.

Το θέμα του ειδικού φόρου στο κρασί παραμένει «αγκάθι» στη συνεργασία των οινοποιών με την Πολιτεία, ωστόσο, απ’ όλες τις πλευρές εκφράστηκε η άποψη ότι η ισχύς το φόρου αποβαίνει τελικά εις βάρος τόσο της ανάπτυξης του κλάδου όσο και της πορείας των δημοσίων εσόδων, επομένως είναι καθαρά θέμα χρόνου η κατάργησή του.

«Η αναταραχή που προκλήθηκε με την επιβολή του πρόσθετου φόρου στο κρασί, κάτω από τις γνωστές πιέσεις, θα αποκατασταθεί σύντομα με την κατάργησή του, όχι μόνο γιατί το έχουμε υποσχεθεί, αλλά γιατί το έχει ανάγκη ο χώρος, γιατί δεν έχει προσφέρει ουσιαστικά έσοδα, αλλά και γιατί ενδέχεται να μονιμοποιήσει μια γκρίζα ζώνη στη διακίνησή του που στο τέλος θα καταντήσει απειλή για τον ίδιο το χώρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Διαμαρτυρία Β. Αργύρη για τον «υποβιβασμό» της Διεπαγγελματικής

Από την πλευρά της ΕΔΟΑΟ, ο πρόεδρος της οργάνωσης Βαγγέλης Αργύρης, εξέφρασε την διαμαρτυρία των μελών του κλάδου για τον «υποβιβασμό» της Διεπαγγελματικής στο φάκελο με τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, που εστάλη στις Βρυξέλλες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να εισπράξει αμέσως την διαβεβαίωση του υπουργού ότι «αυτό ήταν λάθος και οι αρμόδιες αρχές έχουν το θάρρος και τη βούληση να το αλλάξουν επαναφέροντας την πρόταση με βάση τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει από τις οργανώσεις του κλάδου».

Στην συνέχεια της ομιλίας του ο Βαγγέλης Αποστόλου χαρακτήρισε «σημαντική» την συζήτηση για την ΚΑΠ μετά το 2020 που έγινε την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, καθώς όπως είπε εκλήθη «να απαντήσει σε δυο βασικά ερωτήματα. Πρώτον πώς θα διασφαλιστεί η προστιθέμενη αξία στον κλάδο και δεύτερον όσον αφορά την σύγκλιση των δικαιωμάτων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ανάπτυξη του οινικού τουρισμού

Ο κ. Αποστόλου στην ομιλία του, στάθηκε και στις δράσις για την ανάπτυξη του οινικού τουρισμού.

«Στην Ελλάδα, το κρασί δεν είναι συνδεδεµένο µόνο µε τις διατροφικές συνήθειες του Έλληνα, αλλά και µε τη θρησκευτική και λαϊκή παράδοση και µε την πολιτιστική του κληρονομιά.

Ακριβώς τη διατήρηση και ανάδειξη αυτής της κληρονομιάς υποστηρίζει ο οινικός τουρισµός, αυτή η ειδική µορφή αγροτουρισµού, που προτείνει στον επισκέπτη να ακολουθήσει µία προσεκτικά επιλεγμένη διαδρομή, να δοκιμάσει τα τοπικά κρασιά συνοδευμένα από παραδοσιακές γεύσεις της περιοχής και να περιηγηθεί σε παραδοσιακούς οικισµούς και αρχαιολογικούς χώρους.

Είναι μια σχετικά νέα μορφή τουρισμού, αλλά πολλά υποσχόμενη, απόλυτα εναρµονισµένη µε το φυσικό περιβάλλον, που στοχεύει στην ουσιαστική γνωριμία µε τον κάθε τόπο, μέσα από την παράδοση της αμπελουργίας και της οινοποιίας.

Εμείς στο ΥΠΑΑΤ κάνουμε και θα κάνουμε ότι μπορούμε να σας στηρίξουμε. Δεν μπορούμε και δεν είναι δουλειά μας να σας υποκαταστήσουμε.

Έχοντας την κοινή πεποίθηση ότι το ελληνικό κρασί έχει όλα τα φόντα να σταθεί με αξιοπρέπεια και ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά, ας κάνουμε με υπευθυνότητα, από κοινού και ο καθένας από την πλευρά του, εκείνα που πρέπουν» όπως σημείωσε.

Πρωτόκολλο συνεργασίας

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου, υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας, με κεντρικό στόχο την εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου για την αμπελουργία, από τον πρόεδρο της ΕΔΟΑΟ Βαγγέλη Αργύρη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δρ. Γεώργιο Καρέτσο.

Σε σύντομες τοποθετήσεις τους, τόσο ο κ. Αργύρης όσο και ο κ. Καρέτσος, επισήμαναν ότι είναι το πρώτο βήμα μιας συνεργασίας με προοπτικές, και ότι θα συσταθεί σε θεσμικό επίπεδο ομάδα εργασίας που θα εξειδικεύσει όσα καταγράφονται στο πρωτόκολλο.

Σημειώνεται ότι ως κοινές δράσεις στο πρωτόκολλο συνεργασίας ορίζονται οι ακόλουθες:

- Σύσταση Ομάδας Εργασίας για την εκπόνηση εθνικού στρατηγικού σχεδίου αμπέλου-οίνου

- Ταυτοποίηση και διατήρηση γηγενών ποικιλιών και κλώνων αμπέλου και παραγωγή γνήσιου, υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού

- Προώθηση ερευνητικών δράσεων για την αξιοποίηση γηγενών ποικιλιών και την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων.

- Υποβολή κοινών ερευνητικών προτάσεων σε θέματα που αφορούν στις δραστηριότητες των δύο Οργανισμών και ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

- Εκπαιδεύσεις αμπελουργών και οινοποιών σε συνεργασία με τη γενική διεύθυνση Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για την παροχή γνώσεων σχετικά με την καλλιέργεια της αμπέλου, την οινοποίηση, την παραγωγή εμπορικών οινικών προϊόντων και την τοποθέτηση αυτών στην αγορά και συνεργασία με τη γενική διεύθυνση Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για την πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων.

- Διασύνδεση, δικτύωση και συνεργασία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με τα μέλη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου για τη μεταφορά πληροφοριών μεταξύ όλων των φορέων που εμπλέκονται στη διαδρομή «από το αμπέλι στο ποτήρι».

- Οργάνωση κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων καθώς και δραστηριοτήτων εκπαίδευσης και πληροφόρησης-ενημέρωσης (π.χ. Workshops, Ημερίδων, Σεμιναρίων, Συνεδρίων, κ.λπ).

 

papastratos300x250