Πέμπτη, 24/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Καταγγέλλουν «μεθόδευση» από πλευράς της διοίκησης του ΠΓΝΙ
Καταγγέλλουν «μεθόδευση» από πλευράς της διοίκησης του ΠΓΝΙ Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018 12:29

nosokom31 1 18

Tι λέει η ΕΙΝΗ για τον νέο χωροταξικό σχεδιασμό του 4ου κτηρίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Η επικείμενη λειτουργία του 4ου κτηρίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, φέρνει στο προσκήνιο τις ενστάσεις της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηπείρου σχετικά με τον τρόπο που αποφασίστηκε από την διοίκηση η μεταφορά των Κλινικών αλλά και οι κλίνες που θα δοθούν.

Οι κυριότερες ενστάσεις, αφορούν την Ορθοπεδική Κλινική που σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΙΝΗ «χάνει» από την νεα χωροταξία των κλινικών.

Τόσο η πρόεδρος Μαργαρίτα Κιτσανού όσο και ο Μπάμπης Παππάς, υποστήριξαν ότι είναι υπέρ της λειτουργίας του νέου κτηρίου αλλά- όπως χαρακτηριστικά είπαν, αυτή να γίνει με ισότιμη ανάπτυξη.

Στο προσκήνιο επαναφέρουν ζητήματα που αφορούν το προσωπικό, τις αναγκαίες προσλήψεις αλλά και την μείωση του συνολικού προϋπολογισμού θέτοντας δημόσια το ερώτημα: Πως θα δουλέψει το νέο κτήριο;

Η κα. Κιτσανού αλλά και ο κ. Παππάς υποστήριξαν ότι κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων δεν κλήθηκαν προκειμένου να λάβουν μέρος στην όλη διαδικασία ενώ διατύπωσαν ενστάσεις και για την σύνθεση της επιτροπής από την διοίκηση.

Οι ενστάσεις αφορούν κυρίως την κατανομή των κλινών ενώ γίνεται λόγος για ένα «υδροκέφαλο σύστημα» που θα δημιουργήσει προβλήματα στην λειτουργία των άλλων κλινικών με πρώτη την Ορθοπεδική.

Πιο συγκεκριμένα για την κατανομή των κλινών σημειώνεται από πλευράς του Δ.Σ. της ΕΙΝΗ ότι  «στο διάλογο που διαμείφθηκε στο αμφιθέατρο με την τελική πρόταση της διοίκησης εκδηλώθηκε η οξύτατη αντιπαράθεση της διοίκησης και της Καρδιολογικής Κλινικής με όλο το χειρουργικό τομέα του νοσοκομείου και όχι μόνο με την Ορθοπεδική Κλινική, όπως η διοίκηση ισχυρίζεται. Η αντίθεση εκφράστηκε και γραπτά από το Χειρουργικό τομέα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου, το Δ/ντη της Ιατρικής Υπηρεσίας και Δ/ντη της Ορθοπεδικής κλινικής, τους γιατρούς της Ορθοπεδικής Κλινικής και το Δντή της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής. Είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι και με την προηγούμενη διοίκηση στηρίχθηκε από παλιότερα ο σχεδιασμός της δημιουργίας Καρδιολογικού Κέντρου στο ΠΓΝΙ. Εκφράστηκε με την δημιουργία 2ης Καρδιολογικής κλινικής που λειτούργησε με το ίδιο προσωπικό. Υλοποιείται σαν πρώτη προτεραιότητα ανάπτυξης και με τη νέα διοίκηση, αφού με την απόφαση που πάρθηκε ο αριθμός καρδιολογικών κλινών από τις 38 θα φθάσει τις 66. Είναι γεγονός ότι η επέκταση της Καρδιολογικής στηρίζεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη κλινική δεν καλύπτει μόνο τα όρια της ΒΔ Ελλάδας, αλλά καλύπτει και τμήματα της Κ. Μακεδονίας και της Θεσσαλίας με αποτέλεσμα να προωθούνται ασθενείς άλλων περιφερειών στο ΠΓΝΙ. Η διοίκηση προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της έβαλε το λαθροεπιχείρημα της προσφοράς περισσότερων τετραγωνικών μέτρων στην ορθοπεδική κλινική. Η πραγματικότητα την διαψεύδει αφού οι κλίνες της Ορθοπεδικής κλινικής τελικά μειώνονται».

Σύμφωνα με την ΕΙΝΗ για όλα τα παραπάνω έχουν εκφραστεί γραπτά η αντίθεση του Δ/ντή της Ορθοπεδικής κλινικής και Δ/ντη της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΠΓΝΙ, τους γιατρούς της Ορθοπεδικής Κλινικής, του Δ/ντη της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής και του Χειρουργικού τομέα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου. «Όλοι οι παραπάνω επισήμαναν την υποκατάσταση της διαδικασίας συζήτησης του θέματος του 4ου κτηρίου από εξωθεσμικά όργανα ( επιτροπή). Εμείς θα προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο λέγοντας ότι στην επιτροπή που συστήθηκε άτυπα υπήρξε ευνοϊκή ιατρική σύνθεση για την Καρδιολογική Κλινική», αναφέρει η Ένωση Ιατρών.

Καταγγέλλουν μεθόδευση…

Ενδιαφέρον έχει και το σημείο οπού γίνεται λόγος για «μεθόδευση της διοίκησης για τη λειτουργία του 4ου κτιρίου. Σε ερώτηση τι όφελος θα είχε η διοίκηση από όλη αυτή την κατανομή, δεν δίνεται σαφής απάντηση αλλά μια γενική τοποθέτηση αναφορικά με την αναγκαιότητα ισότιμης διάθεσης των χώρων.

Τι λέει ο διευθυντής της Ορθοπεδικής

Ο κ. Αναστάσιος Κορομπίλιας διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής αλλά και της Ιατρικής Υπηρεσίας αναφέρεται στις σοβαρές ενστάσεις που διατυπώνονται εξηγώντας πως η Ορθοπεδική Κλινική δέχεται χιλιάδες ασθενείς. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε δέχονται 10.600 ασθενείς και χειρουργούν πάνω από 1800 άτομα. Εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του για το κριτήριο της πληρότητας ενώ στάθηκε και στην διεθνή αναγνώριση της Κλινικής που εκπαιδεύει κάθε χρόνο δεκάδες επιστήμονες.

Ερωτηθείς για το τι πρόκειται να κάνουν εάν δεν κάνει πίσω η διοίκηση, ο κ. Κορομπίλιας είπε ότι «δεν έχουν άλλα όπλα από την Ένωση αλλά και την δημοσιοποίηση των στοιχείων».

 

papastratos300x250