Δευτέρα, 21/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πολιτισμός ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ - Επετειακές εκδηλώσεις, για τα 10 χρόνια από την επανέκθεση των εκθεμάτων
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ - Επετειακές εκδηλώσεις, για τα 10 χρόνια από την επανέκθεση των εκθεμάτων Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018 09:03

epeteiakes30 1 18

Μία νέα σειρά επετειακών εκδηλώσεων ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, σε συνεργασία και με την Εταιρεία Φίλων του, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από την επανέκθεση των εκθεμάτων. Ο Έφορος Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κων. Σουέρεφ έκανε λόγο για μία σημαντική επέτειο, στην οποία επανακαθορίζονται οι στόχοι για το επόμενο διάστημα, ενώ γίνεται και μία θετική αποτίμηση της πορείας των τελευταίων ετών.

«Ουσιαστικά μιλούσαμε από τότε για την επίτευξη τριών στόχων. Ο πρώτος να γίνουν θεματικές προσεγγίσεις στα ευρήματα του Μουσείου, ο δεύτερος να συνδέσουμε το χθες με το σήμερα, μέσα από έναν ζωντανό διάλογο με το κοινό και ο τρίτος να καταστήσουμε το Μουσείο ένα ζωντανό κομμάτι της πόλης. Θεωρούμε, ότι οι στόχοι αυτοί έχουν επιτευχθεί και αυτό επιβεβαιώνεται και με την αποδοχή και αναγνώριση του Μουσείου εντός και εκτός Ελλάδας, όπως με τη διάκριση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που ενισχύει τη διάθεσή μας να συνεχίσουμε την προσπάθεια», τόνισε ο κ. Σουέρεφ, που εξήρε και την προσφορά της Εταιρείας Φίλων του ΑΜΙ, που πραγματοποίησε την Κυριακή και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας. Μία συνεργασία για την οποία μίλησε στην εκδήλωση και η πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων του ΑΜΙ και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αικατερίνη Λιάμπη.

Ελεύθερη είσοδος, την Κυριακή

Στο μεταξύ, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ενημερώνει ότι, -σύμφωνα με το ΦΕΚ 2916/2015- την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων και στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης, είναι ελεύθερη για το κοινό.

Εκτός από τις μόνιμες εκθέσεις που στεγάζουν τα Μουσεία αρμοδιότητάς μας, στους χώρους τους συνεχίζονται και οι παρακάτω περιοδικές εκθέσεις:

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων:

- «Συναγωνιστής. Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» (Τρίτη – Κυριακή, 08.00- 15.00. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την 31η  Ιανουαρίου 2018).

- «Γυναίκες ακίν[νίκ]ητες: 17 γλυπτά της Πινακοθήκης στο Μουσείο» (Τρίτη – Κυριακή, 08.00- 15.00. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τον Φεβρουάριο του 2018).

Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων (Ιτς Καλέ, Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων):

-  «Ανα-γεννήσεις. Το έργο των συντηρητών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων»

(Τρίτη – Κυριακή, 10.30 – 14.45.  Η έκθεση θα διαρκέσει έως τον Απρίλιο του 2018).

Επιπλέον, την Κυριακή, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, προσκαλεί τους πολίτες να βρεθούν στους χώρους του και να συμμετάσχουν στη μουσειακή δράση με τίτλο «Η γυναίκα της ζωής μου», η οποία θα  υλοποιηθεί για τελευταία φορά καθώς η έκθεση αναμένεται να αποσυρθεί. Η δράση απευθύνεται σε ενήλικο κοινό και σε οικογένειες (με παιδιά 9 ετών και άνω) και αποτελεί μια συμμετοχική, δημιουργική και ευχάριστη, προσέγγιση στον κόσμο της γυναίκας. Ποια στοιχεία αντλούμε για τη γυναίκα της αρχαιότητας από τα αντικείμενά της; Πως αποτυπώνεται η γυναίκα στη νεοελληνική γλυπτική του 20ου και 21ου αι.; Μέσα από το πρόγραμμα, επιλεγμένες αρχαιότητες της μόνιμης συλλογής του ΑΜΙ και 17 γλυπτά της Δημοτικής Πινακοθήκης συνομιλούν και ζωντανεύουν για να γίνουν «δώρο» σε μία γυναίκα τη δικής μας ζωής.

Ώρα έναρξης 11:30. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

papastratos300x250