Παρασκευή, 20/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Οι Έλληνες …σβήνουν το τσιγάρο
Οι Έλληνες …σβήνουν το τσιγάρο Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2018 10:24

tsigaro27 1 18

Τι δείχνουν οι έρευνες για την μείωση των ποσοστών καπνίσματος

Την απόφαση να προχωρήσουν σε διακοπή του καπνίσματος φαίνεται πως λαμβάνουν ολοένα και περισσότεροι καπνιστές σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνών που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Οι έρευνες, δείχνουν μια σταθερή απόφαση να σβήσουν μια για πάντα το τσιγάρο και να βάλουν τέλος σε μια κακή συνήθεια με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την τσέπη. Πιο συγκεκριμένα,  σύμφωνα με δημοσιεύματα και στοιχεία ερευνών, το 27,1% του πληθυσμού δηλώνει σήμερα ότι καπνίζει, έναντι του 36,7% που είχε καταγραφεί στην αντίστοιχη έρευνα της ΚΑΠΑ Research το 2012.

Η πτώση αυτή, των 9,6 ποσοστιαίων μονάδων σε μία πενταετία, αποτελεί, ρεκόρ μείωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οπωσδήποτε καταγράφει τον μικρότερο μέχρι σήμερα επιπολασμό του καπνίσματος στον ελληνικό πληθυσμό.

Σε αντίστοιχες έρευνες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα ποσοστά των καπνιστών, αναφέρθηκε, ότι ήταν 37,9% για το 2009 και 32,5% για το 2014, αποδεικνύοντας, μια σταθερή τάση μείωσης των καπνιστών από το 2009 έως και σήμερα. Στις ίδιες έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ, ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι και η μείωση, κατά 33,3% , του καπνίσματος στις νεαρές ηλικίες, από 16-24 ετών. Παράλληλα, καταγράφεται μείωση και στην ετήσια κατανάλωση τσιγάρων κατά 49%, στο διάστημα 2007-2016.

Ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών Ιωαννίνων, Δημήτρης Μήτρικας αναφέρθηκε στην αύξηση των πολιτών που ζητούν από τους φαρμακοποιούς συμβουλές για την διακοπή του καπνίσματος. Όπως ανέφερε υπάρχουν πολλοί που ζητούν φαρμακευτικά προϊόντα που βοηθούν στην αντιμετώπιση των στερητικών που έχουν να αντιμετωπίσουν οι καπνιστές.

«Το πρώτο και καθοριστικό βήμα είναι η απόφαση της διακοπής του καπνίσματος. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», κατέληξε, ο κ. Μήτρικας σημειώνοντας ότι τα πάντα είναι θέμα απόφασης.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

 

papastratos300x250