Πέμπτη, 24/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Αγωνία για το ωράριο και για το μέλλον
Αγωνία για το ωράριο και για το μέλλον Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018 10:42

farmaka26 1 18

Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Ιωαννίνων για τις αλλαγές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Υπ΄ ατμών βρίσκεται ο κλάδος των φαρμακοποιών προκειμένου να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν στα όσα επιχειρούνται και αφορούν την λειτουργία των φαρμακείων σε όλη την χώρα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτό που έχει να κάνει με το ωράριο καθώς δίνεται η δυνατότητα να είναι ανοικτά τα φαρμακεία non stop. Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι ένα φαρμακείο για να αντιμετωπίσει τον «ανταγωνισμό» μεγάλων φαρμακείων θα πρέπει να παραμένει ανοικτό 24 ώρες το 24ωρο. Πράγμα, που για ένα συνοικιακό φαρμακείο δεν είναι και το πιο εύκολο καθώς απαιτεί προσωπικό.

Όσο αναφορά την απόφαση για το πιο εύκολο άνοιγμα των φαρμακείων, ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών Ιωαννίνων Δημήτρης Μήτρικάς, ξεκαθαρίζει ότι αυτό δεν είναι κάτι καινούριο καθώς υπήρξε η υπουργική απόφαση εδώ  και καιρό. Τι αλλάζει;  Τον περασμένο Ιούλιο ακυρώθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η υπουργική απόφαση, η οποία προέβλεπε, μεταξύ των άλλων, ότι μπορούσαν να ιδρυθούν φαρμακεία από μη αδειούχους φαρμακοποιούς, υποχρεωτικά υπό εταιρική μορφή (Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης), αρκεί ένα μέλος να είναι φαρμακοποιός και να έχει μετοχικό μερίδιο 20%. Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε κρίνει ότι οι προϋποθέσεις ίδρυσης φαρμακείων και τα θέματα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, ρυθμίζονται μόνο με νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα, ώστε να μην υπάρχει νομικό κώλυμα. Μετά από πιέσεις των θεσμών για να προχωρήσει το θέμα, η τροπολογία παραπέμπει σε Προεδρικό Διάταγμα. Παράλληλα, όσον αφορά το εταιρικό πλαίσιο, θεσπίζει ότι ο κάτοχος άδειας μπορεί να λειτουργήσει το φαρμακείο, είτε ως ατομική επιχείρηση, είτε ως εμπορική εταιρεία οποιασδήποτε μορφής, πλην αυτής της ανώνυμης εταιρείας.

Τι προβλέπεται

Στο νέο Προεδρικό Διάταγμα προβλέπεται πως άδειες φαρμακείων θα χορηγούνται υπό προϋποθέσεις σε φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού, φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού και σε συνεταιρισμούς μέλη της «Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας».

Προβλέπεται, επίσης, πως ο μη φαρμακοποιός μπορεί να λειτουργήσει το φαρμακείο μόνο ως Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), που πρέπει να έχει συσταθεί πριν τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου.

Στην ΕΠΕ θα πρέπει να μετέχει υποχρεωτικά φαρμακοποιός που έχει δηλωθεί υπεύθυνος για τη λειτουργία του φαρμακείου, με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20% στο κεφάλαιο, τα κέρδη και τις ζημίες.

Σε περιπτώσεις που η άδεια χορηγείται σε φαρμακοποιό, το φαρμακείο του δεν μπορεί να λειτουργήσει ως Ανώνυμη Εταιρεία.

Ανώτερος επιτρεπόμενος αριθμός χορηγουμένων αδειών στο ίδιο φυσικό πρόσωπο αυξάνεται κατά μια άδεια κατ’ ανώτερο όριο κατ’ έτος μέχρι το 2020, οπότε ορίζεται ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός οι δέκα άδειες σε πανελλαδική κλίμακα.

Για το 2018, επιτρέπεται η χορήγηση μέχρις οκτώ αδειών στο ίδιο πρόσωπο, για το έτος 2019 μέχρι εννέα και για το 2020 μέχρι δέκα αδειών στο ίδιο πρόσωπο.

 

papastratos300x250