Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Ταυτόχρονα εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, το 2019
Ταυτόχρονα εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, το 2019 Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018 14:42

paravan25 1 18

Άμεση και όχι έμμεση εκλογή Δημάρχων και Περιφερειαρχών – Υπό εξέταση το θέμα της απλής αναλογικής

Το ενδεχόμενο ταυτόχρονης διεξαγωγής των βουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών, το φθινόπωρο του 2019, άφησε ανοιχτό ο υπουργός Εσωτερικών. Υπό εξέταση το θέμα της απλής αναλογικής για τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Άμεση και όχι έμμεση εκλογή Δημάρχων και Περιφερειαρχών, ξεκαθάρισε ο Υπουργός.

Δεν απέκλεισε την ταυτόχρονη διεξαγωγή των βουλευτικών και των αυτοδιοικητικών εκλογών ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm. Μάλιστα, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι, αφού είναι ειλημμένη απόφαση η μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών για το φθινόπωρο του 2019, η ταυτόχρονη διεξαγωγή τους με τις βουλευτικές εκλογές «είναι μια λογική σκέψη».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «αυτό που έχουμε καταρχήν συμφωνήσει στο πλαίσιο της κυβέρνησης και θα αποτυπωθεί στην επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών, μαζί με τις αλλαγές του «Καλλικράτη», είναι η μετάθεση για λίγους μήνες, τις ημερομηνίας των Αυτοδιοικητικών Εκλογών, να πάει δηλαδή το Φθινόπωρο αντί για τον Μάιο του 2019, είναι κάτι που ζητά και ο κόσμος της Αυτοδιοίκησης και να γίνεται η ανάληψη καθηκόντων, πια, των νέων αιρετών, από τον πρώτο μήνα του επόμενου». Συνεχίζοντας ο κ. Σκουρλέτης, απαντώντας στην εύλογη παρατήρηση του δημοσιογράφου Δ. Καμπουράκη ότι «οι ευρωεκλογές θα γίνουν κανονικά και οι εθνικές μαζί με τις αυτοδιοικητικές» απάντησε οι «αυτό είναι μία λογική σκέψη».

Απλή αναλογική στις βουλευτικές εκλογές

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να επανέλθει η κυβέρνηση στο ζήτημα της απλής αναλογικής για τις βουλευτικές εκλογές και την ισχύ του μέτρου από τις ερχόμενες εκλογές. «Το θέμα της απλής αναλογικής για τις βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να το ξαναδούμε, έτσι ώστε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και να ισχύσει από τώρα για τις επόμενες εκλογές. Θα πρέπει να το ξαναδούμε από την στιγμή που έχουμε κάποια σαφή δείγματα γραφής και επανατοποθέτησης από άλλες πολιτικές δυνάμεις που δεν το είχαν υποστηρίξει. Αλλιώς να το ξαναφέρουμε έτσι, δεν έχει καμία έννοια» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Η απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση

Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε και στο ερώτημα αν υπάρχει πιθανότητα η εκλογή των Δημάρχων ή των Περιφερειαρχών να γίνεται έμμεσα, από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. «Από τη στιγμή που μιλάμε για την απλή αναλογική αυτό φέρνει μεγάλες ανατροπές σε όλο το σύστημα διακυβέρνησης. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και Περιφερειακοί θα βγαίνουν με βάση την πρότασή μας, θα βγαίνουν από την πρώτη Κυριακή και στη δεύτερη Κυριακή θα πηγαίνουν οι επικεφαλής των δύο πρώτων συνδυασμών. Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να αποστερήσουμε τη δυνατότητα που έχει ο κόσμος για να ψηφίζει τον Δήμαρχό του. Άρα να πάμε σε μία πρόταση έμμεσης εκλογής, όπως ίσχυε παλαιότερα στην Ελλάδα, πριν από το 1967. Αν και έχει τη λογική του, σε αυτή τη φάση νομίζω ότι δεν είναι κάτι που ταιριάζει με την δική μας παράδοση» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

 

papastratos300x250