Δευτέρα, 21/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Η ιλαρά δεν κάνει διαχωρισμούς…
Η ιλαρά δεν κάνει διαχωρισμούς… Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018 14:02

ilara18 1 18

Γιατροί και νοσηλευτές θύματα της λοιμώδους μεταδοτικής νόσου

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η ιλαρά στη χώρα μας. Παρά τις προσπάθειες θωράκισης ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού αλλά και τις εκκλήσεις των ειδικών για εμβολιασμό, τα νέα περιστατικά της νόσου καταγράφουν συνεχή αύξηση, βάζοντας για τα καλά την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη με τις χώρες στις οποίες είναι σε εξέλιξη η επιδημία ιλαράς.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέσα στις πρώτες έντεκα ημέρες του Ιανουαρίου καταγράφηκαν 100 περιστατικά ιλαράς, μαρτυρώντας πως η επιδημική έξαρση της λοιμώδους μεταδοτικής νόσου καλά κρατεί για ένατο συνεχόμενο μήνα.

Πλέον ο αριθμός των περιστατικών έσπασε το φράγμα των 1.000, καθώς συνολικά τα κρούσματα έχουν ανέλθει σε 1.068 – στις 31 Δεκεμβρίου τα κρούσματα ήταν 968.

Σταθερός παραμένει ο αριθμός των θανατηφόρων περιστατικών. Υπενθυμίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους, λόγω επιπλοκών από την ιλαρά, ένα βρέφος και ένας 17χρονος από κοινότητες Ρομά. Το βρέφος 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας. Ο 17χρονος Ρομά, ανεμβολίαστος, κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας.

Υψηλή ομάδα κινδύνου για νόσηση αναδεικνύονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Από τον προηγούμενο Αύγουστο έως και σήμερα έχουν προσβληθεί από την ιλαρά περισσότεροι από 30 επαγγελματίες υγείας, παρότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχει αποστείλει τουλάχιστον τρεις φορές εγκύκλιο προς τα νοσοκομεία με σαφείς οδηγίες προς το προσωπικό για άμεσο εμβολιασμό. Οι πιο επιρρεπείς είναι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Είναι ενδεικτικό ότι δύο ειδικευόμενοι γιατροί στον Ευαγγελισμό νόσησαν από ιλαρά. Μία εξ αυτών παραμένει νοσηλευόμενη στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, υπό ιατρική παρακολούθηση, καθώς εμφάνισε επιπλοκές στο αναπνευστικό.

Μπορεί ο αριθμός των επαγγελματιών υγείας που έχει νοσήσει στην Ελλάδα να μην είναι πολύ υψηλός, σε σύγκριση με το τι συνέβη σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία, όπου το 10% των κρουσμάτων ήταν γιατροί και νοσηλευτές, ωστόσο το φαινόμενο είναι ανησυχητικό. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ, όσοι γεννήθηκαν μετά το 1970, και δεν έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις του εμβολίου ή δεν έχουν ιστορικό νόσησης από ιλαρά, πρέπει άμεσα να εμβολιαστούν. Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει και 72 ώρες μετά την έκθεση στον ιό της ιλαράς, ενώ δεν είναι απαραίτητη η ορολογική επιβεβαίωση ανοσίας πριν από τον εμβολιασμό.

Το γεγονός πως αυξάνεται ο αριθμός των επαγγελματιών υγείας που νοσούν από την ιλαρά εκτός από τον προβληματισμό προκαλεί και την απογοήτευση στην ιατρική κοινότητα με τον καθηγητή Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Χαλιάσο να κάνει λόγο για απαράδεκτο φαινόμενο που θα έπρεπε να έχει προληφθεί.

«Θα μπορούσα να πω ότι ντρέπομαι εξαιτίας της συγκεκριμένης κατάστασης. Οι επαγγελματίες υγείας που έχουν νοσήσει έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί στην αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος με το MMR. Ή δεν το έκαναν καθόλου ή δεν έκαναν τη δεύτερη δόση και η ευθύνη σε πρώτο επίπεδο είναι των γονέων τους και σε δεύτερο των ίδιων που ως επαγγελματίες υγείας αδιαφόρησαν για την προστασία της υγείας τους.

Επίσης όμως έχουν ευθύνες γιατί με την επαγγελματική τους ιδιότητα δεν κόντραραν σοβαρά το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Το ίδιο όμως δεν γίνεται και με την γρίπη; Πόσοι γιατροί και νοσηλευτές έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο;», αναρωτήθηκε ο κ. Χαλιάσος.

 

papastratos300x250