Πέμπτη, 24/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Καύσιμο στον… τουρισμό από τέλη Φεβρουαρίου
Καύσιμο στον… τουρισμό από τέλη Φεβρουαρίου Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018 13:40

kafsimo16 1 18

Εκδόθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη, άδεια εγκατάστασης Σταθμού Ανεφοδιασμού στο αεροδρόμιο – Τι αναφέρει στα «Πρωινά Νέα» ο υπεύθυνος της GISSCO Α.Ε., για το «Βασιλεύς Πύρρος»

Βίκυ Κώστα

Να δέχεται μικρά και μεγάλα αεροσκάφη, θα μπορεί από τέλη Φεβρουαρίου, το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων.

Προϋπόθεση για να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, αποτελούσε η επίλυση του ζητήματος του ανεφοδιασμού των αεροσκαφών με καύσιμα.

Για το λόγο αυτό, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, Περιφέρεια και Δήμος, πίεζαν διαρκώς μέσω επαφών και συναντήσεων το υπουργείο Υποδομών, το οποίο με τη σειρά του είχε δεσμευθεί για τα καύσιμα τουριστικής… απογείωσης.

Χθες, τέλος στο σίριαλ των τελευταίων μηνών, έβαλε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, καθώς με απόφαση που υπέγραψε εκδόθηκε άδεια εγκατάστασης Σταθμού Ανεφοδιασμού Αεροπορικών καυσίμων στον Κρατικό Αερολιμένα Ιωαννίνων «Βασιλεύς Πύρρος». Η άδεια εκδόθηκε για λογαριασμό της GISSCO Α.Ε., και αφορά δύο τύπους δεξαμενών, χωρητικότητας 30 m3 και 3 m3 αντίστοιχα. Για την έκδοση της άδειας και την επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ιδιαίτερα θετική ήταν η συνεργασία και η συμβολή του Αερολιμενάρχη Ιωαννίνων Βασιλείου Μητσιμάρη.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας «Με τη σημερινή απόφαση ευοδώνεται η προσπάθεια των τοπικών φορέων για την επίλυση του ζητήματος ανεφοδιασμού των αεροσκαφών με καύσιμα, που προσδίνει νέες δυνατότητες στον Κρατικό Αερολιμένα Ιωαννίνων για την υποδοχή πτήσεων από χώρες του εξωτερικού, οι οποίες αναμένεται να συμβάλλουν στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη -σε δωδεκάμηνη βάση- της Ηπείρου».

Η Εταιρία τον περασμένο Μάιο, είχε γνωστοποιήσει ότι δεν ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί ξανά στα Γιάννινα, γιατί δεν έχει κανένα όφελος.

Το χρονοδιάγραμμα

Μιλώντας στα «Πρωινά Νέα», ο υπεύθυνος της εταιρείας για το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων Σπύρος Ξέρας, αποκάλυψε ότι η έναρξη των εργασιών για την εγκατάσταση των δεξαμενών, θα γίνει άμεσα τον επόμενο μήνα, ώστε στα τέλη Φεβρουαρίου, να ξεκινήσει κανονικά η διαδικασία του ανεφοδιασμού, για να μην… χάσουμε πτήση!

Στο αεροδρόμιο, θα εγκατασταθούν δύο δεξαμενές με δύο τύπους καυσίμων: JET - A1 και Αεροπορική Βενζίνη AVGAS100LL 100LL, ενώ θα υπάρχει και ένα ανεφοδιαστικό όχημα με χωρητικότητα καυσίμων της τάξης των 40.000 λίτρων για την κάλυψη των μεγάλων αεροσκαφών.

Έτσι, το «Βασιλεύς Πύρρος» θα μπορεί να δέχεται μικρότερα και μεγαλύτερα αεροσκάφη, καλύπτοντας όλες τις πτήσεις.

Τα καύσιμα θα μεταφέρονται στην περιοχή μας από τον Ασπρόπυργο και ο προγραμματισμός από πλευράς της εταιρείας, θα γίνεται ανάλογα με την κίνηση στο αεροδρόμιο και τις προγραμματισμένες πτήσεις.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Ξέρα, υποχρέωση της εταιρείας από τη στιγμή που ανέλαβε τη διαδικασία του ανεφοδιασμού, είναι να μη μείνει ποτέ το αεροδρόμιο χωρίς καύσιμα.

Εμπειρία υπάρχει, καθώς η GISSCO δραστηριοποιούνταν περίπου 17 χρόνια στην πόλη μας και είχε ανταπεξέλθει ακόμη και σε περιπτώσεις με έντονη κινητικότητα, όπως το 2001 με τις πολλές πυρκαγιές στην περιοχή μας.

Η Εταιρία αποθήκευσης υγρών καυσίμων και τροφοδότησης αεροσκαφών με καύσιμα, ιδρύθηκε των Απρίλιο του 2004 από τις Εταιρίες AirBP και Shell Aviation οι οποίες είναι και οι Μέτοχοι σε ισόποση βάση. Οι Υπηρεσίας της καλύπτουν το φάσμα της παραλαβής, αποθήκευσης, διαχείρισης και Ανεφοδιασμού με αεροπορικά καύσιμα των αεροπορικών εταιριών, σε ένα ευρύ δίκτυο αποτελούμενο από 20 περιφερειακά αεροδρόμια, στην Ελλάδα.

«Βασισμένη στην Πρωτοποριακή παρουσία σε όλο τον κόσμο, των εταιριών μετόχων, η GISSCO είναι η μεγαλύτερη εταιρία επίγειας εξυπηρέτησης Καυσίμων στην Ελλάδα. Περισσότερες από 60,000 πτήσεις ετησίως εξυπηρετούνται από την GISSCO για να φθάσουν στους προορισμούς τους παγκοσμίως, ενώ πάνω από 500 Αεροπορικές εταιρίες απολαμβάνουν το ευρύ Δίκτυο, την επιμονή στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων, την τήρηση των πλέον αυστηρών διεθνών standards λειτουργίας & Ασφάλειας καθώς και την αποτελεσματικότητα στην λειτουργία μας», σημειώνεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

Ικανοποίηση στο Δήμο Ζίτσας

Με αφορμή την υπογραφή της απόφασης από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος σε γραπτή δήλωσή του εκφράζει την ικανοποίησή του, τονίζοντας ότι « η θέληση και η επιμονή των επαγγελματιών του κλάδου του τουρισμού έδειξε το δρόμο στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να δώσει λύση σ’ ένα πρόβλημα που χρόνιζε. Από την πλευρά μας ως Δήμος δηλώνουμε πως θα είμαστε συμπαραστάτες σε κάθε πρωτοβουλία που αναδεικνύει και καταξιώνει τον τόπο μας».

ΒΙΚΥ ΚΩΣΤΑ

 

papastratos300x250