Δευτέρα, 23/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Δύο προγράμματα χρηματοδότησης Δήμων και Περιφερειών, το 2018
Δύο προγράμματα χρηματοδότησης Δήμων και Περιφερειών, το 2018 Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 20:53

arta skourletisΔεσμεύσεις και ανακοινώσεις από τον Π. Σκουρλέτη για την τοπική αυτοδιοίκηση και τον Δήμο Ηγουμενίτσας

Σε μια σειρά θεμάτων τόσο για την τοπική αυτοδιοίκηση γενικότερα, όσο και για τον Δήμο Ηγουμενίτσας ειδικότερα, επικεντρώθηκε η συνάντηση του βουλευτή Θεσπρωτίας Μάριου Κάτση και του Δημάρχου Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλου με τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, στην οποία παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Κύριο θέμα συνάντησης που απασχολεί τον Δήμο Ηγουμενίτσας, ήταν η στελέχωση της επιχείρησης ύδρευσης και αποχεύτευσης (ΔΕΥΑΗ) με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, τις οποίες η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει. Αφού ξεπεράστηκε το πρόβλημα με την έγκριση του νέου οργανογράμματος της ΔΕΥΑΗ, που περιλαμβάνει 12 νέες οργανικές θέσεις, ο Υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε ότι θα συμπεριληφθούν στη β’ φάση των προσλήψεων στους ΟΤΑ που θα βγει το Σεπτέμβρη.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που γίνεται στο Υπουργείο Εσωτερικών με απτά αποτελέσματα στην βελτίωση των συνθηκών των Δήμων της χώρας και της Θεσπρωτίας κατ’ επέκταση. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι ο «κ. Σκουρλέτης όποτε χρειάστηκε ήταν δίπλα μας και έχει πάντα την πόρτα στους αυτοδιοικητικούς ανοιχτή». Στη συνέχεια τόνισε σημαντικές παρεμβάσεις του ΥΠ.ΕΣ. και πιο συγκεκριμένα «Αντιμετωπίστηκε το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων με τον Δήμο Ηγουμενίτσας που έκανε τις απαραίτητες ενέργειες, να επιχορηγείτε με το ποσό των 4.45εκ €. Επίσης με νομοθετική παρέμβαση το καλοκαίρι (ν.4483/2017) θεσπίστηκαν οι 100 δόσεις για την εξόφληση λογαριασμών νερού στις ΔΕΥΑ, ενώ όποτε χρειάστηκε δόθηκαν έκτακτες χρηματοδοτήσεις για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών αλλά και έξτρα κονδύλια από το φόρο ζύθου και τα τέλη διαφήμισης».

Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα του καθορισμού και της διάκρισης των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ πρώτου και δευτέρου βαθμού. Ο βουλευτής τόνισε ότι ενόψει της μεταρρύθμισης του νέου «Καλλικράτη», έχουμε την ευκαιρία να λύσουμε μια σειρά από χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν συνολικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και να περάσουμε σε ένα πιο παραγωγικό και αποτελεσματικό μοντέλο.

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στις χρηματοδοτικές ανάγκες των ΟΤΑ και στην προσπάθεια που καταβάλλει το Υπουργείο ώστε να ανταπεξέλθει σε αυτές τις ανάγκες. Σε αυτό το πλαίσιο ενημέρωσε ότι το 2018 σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, θα τρέξουν δύο προγράμματα χρηματοδότησης ύψους 500 εκατ. Ευρώ.

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά τη χρηματοδότηση έργων στους δήμους και τις περιφέρειες, (με έμφαση στους πρώτους), στους τομείς της ύδρευσης και αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και της αντιπλημμυρικής προστασίας. Το δεύτερο θα προορίζεται για την προμήθεια μηχανημάτων έργου, την πιστοποίηση των παιδικών χαρών και την ανέγερση δημοτικών κτιρίων. 

 

papastratos300x250