Δευτέρα, 23/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Προβλήματα με τις τροποποιητικές δηλώσεις των αγροτών
Προβλήματα με τις τροποποιητικές δηλώσεις των αγροτών Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 20:46

agrotes xortaΤην παρέμβαση του Γ.Γ. Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων, ζητά η «Ένωση Αγροτών»

Προβλήματα με τις τροποποιητικές δηλώσεις, αντιμετωπίζουν οι αγρότες, με τον Γενικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» να κάνει λόγο για κατάφορη αδικία και να ζητά την παρέμβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή.

Όπως αναφέρεται σε αυτή «Όπως σας είναι γνωστό οι επιδοτήσεις των αγροτών καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ετεροχρονισμένα, με αποτέλεσμα οι αγρότες να υποχρεούνται στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να δηλώσουν τις επιδοτήσεις στην χρονιά την οποία αφορούν.

Επειδή όμως από το φορολογικό έτος 2015 οι τροποποιητικές δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, κατά την έκδοση του εκκαθαριστικού βεβαιώνεται ο επιπλέον φόρος ο οποίος προκύπτει μαζί με τις αναλογούσες προσαυξήσεις λόγω της εκπρόθεσμης υποβολής.

Παρότι οι φορολογούμενοι προσκομίζουν τις τροποποιητικές δηλώσεις στις αρμόδιες εφορίες προκειμένου να μην επιβληθεί το προβλεπόμενο πρόστιμο για την εκπρόθεσμη υποβολή, οι προσαυξήσεις δυστυχώς δεν διαγράφονται και οι αγρότες είναι αναγκασμένοι να καταβάλουν τον επιπλέον προκύψαντα φόρο, μαζί με τις προσαυξήσεις και στην συνέχεια να υποβάλλουν αίτηση για την επιστροφή των προσαυξήσεων».

Η «Ένωση Αγροτών» ζητά από τον κ. Πιτσιλή, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, να φροντίσει να δοθεί λύση στο πρόβλημα και να αντιμετωπίζονται οι τροποποιητικές δηλώσεις των αγροτών λόγω της ετεροχρονισμένης είσπραξης των επιδοτήσεων, όπως και οι τροποποιητικές δηλώσεις για την είσπραξη αναδρομικών «ούτως ώστε όχι μόνον να μην υπολογίζονται προσαυξήσεις αλλά παράλληλα να δίνετε και ένα εύλογο διάστημα για την πληρωμή του επιπλέον προκύψαντα φόρου», όπως σημειώνει.

 

papastratos300x250