Δευτέρα, 23/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Εκτός από το PET-CT και παραγωγή του ραδιοφαρμάκου
Εκτός από το PET-CT και παραγωγή του ραδιοφαρμάκου Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 20:43

tomografosΣε ένα περίπου χρόνο θα εγκατασταθεί στο ΠΓΝΙ

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

 

Σε περίπου ένα χρόνο αναμένεται να τοποθετηθεί στα Γιάννενα και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων το σύστημα απεικόνισης, το οποίο συνδυάζει δύο μεθόδους, την ποζιτρονική τομογραφία (ΡΕΤ) και την αξονική τομογραφία (CT),σε ένα μόνο μηχάνημα.

Η μια εκ των τριών PET/CT τις οποίες θα χρηματοδοτήσει με δωρεά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπως έχει ήδη ανακοινώσει, θα τοποθετηθεί και θα λειτουργήσει στο ΠΓΝΙ.  Οι άλλες δυο θα τοποθετηθούν στο Ηράκλειο και στην Λάρισα.

Ο αντιπρύτανης και καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής Ανδρέας Φωτόπουλος είναι ένας από εκείνους που έδωσαν την μάχη προκειμένου αυτό το σύστημα απεικόνισης να έρθει στα Γιάννενα.

Το συγκεκριμένο σύστημα απεικόνισης δίνει ανατομικές και μεταβολικές πληροφορίες ταυτόχρονα, απεικονίζοντας ολόκληρο το σώμα, εντοπίζοντας με ακρίβεια την ανατομική θέση της παθολογικής μεταβολικής δραστηριότητας μέσα στο σώμα. Η ΡΕΤ είναι μια μοναδική απεικονιστική μέθοδος που παρατηρεί τις βιολογικές αλλαγές, χρησιμοποιώντας ραδιοφάρμακα που μιμούνται ενδογενή μόρια.

Η καινοτομία….

Σημαντική εξέλιξη, σύμφωνα με τον κ. Φωτόπουλο είναι ότι πέραν της τοποθέτησης του συστήματος, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αναμένεται να έχει την δυνατότητα παραγωγής του συγκεκριμένου ραδιοφαρμάκου που χρειάζεται για την εξέταση. Η ενέργεια αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική μιας και σήμερα η παραγωγή του συγκεκριμένου φαρμάκου γίνεται μόνο στο Λαύριο. «Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι αυτό που θα γίνει ταυτόχρονα με την τοποθέτηση του συστήματος», είπε ο κ. Φωτόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα, η εξέταση περιλαμβάνει την ενδοφλέβια χορήγηση μιας πολύ μικρής δόσης ραδιοφαρμάκου, το οποίο «κινείται» σε όλο το σώμα και προσλαμβάνεται από όργανα και ιστούς. Με αυτόν τον τρόπο, κύτταρα με ταχύτερο μεταβολισμό -όπως τα καρκινικά, ανιχνεύονται. Αναγνωρίζοντας τις αλλαγές στο σώμα σε κυτταρικό επίπεδο, η PET μπορεί να ανιχνεύσει νωρίτερα τη νόσο πριν να γίνει εμφανής σε άλλες απεικονιστικές μεθόδους.

Η PET/CT χρησιμοποιείται στη συντριπτική πλειονότητα για την ανίχνευση κακοήθειας. Σε μικρότερο βαθμό, χρησιμοποιείται για ανίχνευση προβλημάτων του μυοκαρδίου και  για διαταραχές εγκεφάλου.

 

papastratos300x250