Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Ενιαίο μέτωπο για την προστασία των ΠΟΠ προϊόντων
Ενιαίο μέτωπο για την προστασία των ΠΟΠ προϊόντων Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 15:14

pop proioda12 1 18

Ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια με την συμμετοχή όλων των φορέων - Ζητούν νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Ενιαίο μέτωπο για την προστασία της φέτας και των άλλων τυροκομικών προϊόντων προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) συγκροτεί η τοπική Αυτοδιοίκηση, παραγωγοί, συνεταιριστικές οργανώσεις, γαλακτοβιομηχανίες και λοιπές τυροκομικές μονάδες της Ηπείρου. Στόχος, το μέτωπο αυτό να διεκδικήσει και να πετύχει να μην χρησιμοποιείται εισαγόμενο γάλα στην παρασκευή ΠΟΠ προϊόντων.

Σύσκεψη με ευρεία συμμετοχή

Η προστασία των προϊόντων τέθηκε επί τάπητος στην ευρεία σύσκεψη που έγινε στο διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου. Το κυρίαρχο αίτημα είναι αυτό που αφορά την νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα αφαιρείται το δικαίωμα παραγωγής προϊόντων Π.Ο.Π. σε κάθε γαλακτοκομική επιχείρηση που εισάγει γάλα.

Το αίτημα-πρόταση, έθεσε στην διάρκεια της σύσκεψης, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης. Στην σύσκεψη μετείχαν όλοι  προκειμένου να γίνει μια διεξοδική συζήτηση για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από εισαγωγές γάλακτος στην παραγωγή των ανωτέρω προϊόντων, που απειλούν τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας, των τυροκομικών μονάδων και εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

«Να μην έχουν δικαίωμα κατοχής κωδικού για ΠΟΠ»

Στην αναγκαιότητα προστασίας της φέτας ΠΟΠ αλλά και όλων των κίτρινων τυριών ΠΟΠ, αναφέρθηκε με δηλώσείς του ο περιφερειάρχης: «Για να προστατέψουμε την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) της φέτας και των κίτρινων τυριών, ζητάμε όπως όποιος εισαγάγει πρόβειο γάλα απ΄ έξω- που είναι νόμιμο- να μην έχει δικαίωμα κατοχής κωδικού για παραγωγή ΠΟΠ φέτας ή άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων. Το ίδιο να ισχύει και για όσους έχουν εργοστάσια στο εξωτερικό, καθώς και αυτοί δημιουργούν μια στρέβλωση στο ζήτημα αυτό. Πρέπει να διαλέξει ο καθένας αν θέλει να παράγει προϊόντα που έχουν την προστασία ΠΟΠ, ή δεν θέλει. Δεν μπορεί και να κάνει τη δουλειά του, δηλ. να φέρνει γάλατα άλλης ποιότητας από το εξωτερικό, και να συμμετέχει και στα ΠΟΠ προϊόντα της πατρίδας μας».

Όπως εξήγησε μάλιστα, γίνεται λόγος και για περιπτώσεις κατά τις οποίες εισάγεται πρόβειο γάλα από το εξωτερικό, το οποίο επεξεργάζονται μονάδες εντός Ελλάδος και στη συνέχεια το παραγόμενο τυρί εξάγεται ως λευκό και με τη χρήση του κωδικού που διαθέτουν οι εν λόγω επιχειρήσεις διατίθεται στις αγορές ως «φέτα».

Αυξημένοι έλεγχοι και πρόταση στο Υπουργείο

Σε ερώτηση πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό πράξη, να ελεγχθούν δηλαδή τα γάλατα και να διασφαλιστεί η όλη διαδικασία, ο κ. Καχριμάνης απάντησε λέγοντας ότι  ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχει τους μηχανισμούς για να κάνει ελέγχους ενώ όπως είπε στο επόμενο διάστημα θα καταθέσουν την συγκεκριμένη πρόταση στο Υπουργείο προκειμένου να υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση για την προστασία των ΠΟΠ προϊόντων φέτας και κίτρινων τυριών καλώντας όλους να συστρατευτούν προς την ίδια κατεύθυνση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος που στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των ελέγχων που διενεργούνται ενώ υπεραμύνθηκε των κτηνοτρόφων και των τυροκόμων λέγοντας ότι οφείλουν όλοι οι φορείς να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την προάσπιση των προϊόντων ΠΟΠ και πιο συγκεκριμένα της φέτας και των κίτρινων τυριών.

Και οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι παρόντες

Στη σύσκεψη και ο πρόεδρος των Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Γιάννης Δεκόλης που ξεκαθάρισε σε όλους του τόνους ότι η προστασία των ΠΟΠ είναι θέμα εθνικό και ως τέτοιο πρέπει να το χειριστούμε. Ο κ. Δεκόλης υποστήριξε ότι ο συγκεκριμένος κλάδος της κτηνοτροφίας αλλά και ευρύτερα του αγροτικού τομέα είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας θέλοντας να δείξει την σημασία που έχουν τόσο οι ενέργειες προστασίας των ΠΟΠ προϊόντων όσο και της κτηνοτροφίας συνολικά.

«Ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι τα προϊόντα που παράγουμε είναι ποιοτικά και ΠΟΠ. Πρέπει όλοι μαζί να σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδας μας» είπε καταλήγοντας.

 

papastratos300x250