Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Μία αστυνομική επιχείρηση, δύο εγκληματικές οργανώσεις
Μία αστυνομική επιχείρηση, δύο εγκληματικές οργανώσεις Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 14:12

astynomia12 1 18

Η πρώτη δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ποσοτήτων κοκαΐνης και η δεύτερη σε παράνομες ανασκαφές προς ανεύρεση αρχαιοτήτων – Στα χέρια της Αστυνομίας ο 51χρονος φερόμενος ως αρχηγός

 

Με μία μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της Ασφάλειας Πρέβεζας, εξαρθρώθηκαν δυο εγκληματικές οργανώσεις, που φέρεται να είχαν τον ίδιο αρχηγό 51 ετών, ο οποίος συνελήφθη μαζί με 14 άλλα άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο γυναίκες 21 και 78 ετών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι δύο οργανώσεις δραστηριοποιούνταν, η πρώτη στη διακίνηση ποσοτήτων κοκαΐνης και η δεύτερη σε παράνομες ανασκαφές προς ανεύρεση αρχαιοτήτων.

Από την αστυνομική έρευνα προκύπτει πως 51χρονος φερόμενος αρχηγός που έχει εκτίσει κατά το παρελθόν πολυετή ποινή φυλάκισης για διακίνηση ναρκωτικών, συντόνιζε ανεξάρτητα και παράλληλα τις δύο οργανώσεις. Μέρος των κερδών από τη διακίνηση των ναρκωτικών χρησιμοποιείτο και για τη χρηματοδότηση και τις λειτουργικές ανάγκες της δεύτερης εγκληματικής ομάδας.

 

Η επιχείρηση και τα αποτελέσματα

Η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Καναλάκι και την Πάργα Πρέβεζας, στο Μεσολόγγι, στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας και στον Πλάτανο Ημαθίας.

Οι συλλήψεις των δραστών είναι αποτέλεσμα επιχείρησης, την οποία οργάνωσε και υλοποίησε το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας, με τη συνδρομή αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πρέβεζας, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, του Τμήματος Ασφάλειας Μεσολογγίου και του Τμήματος Ασφάλειας Αλεξάνδρειας.

Συνελήφθησαν συνολικά δεκαπέντε 15 μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και το κοινό αρχηγικό στέλεχος.

Πρόκειται για τέσσερις άνδρες, ηλικίας 44, 43, 26 και 21 ετών και μία γυναίκα, ηλικίας 78 ετών, καθώς και μία 46χρονη από την Αλβανία, στελέχη της πρώτης οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών και οκτώ άνδρες (ηλικίας 69, 62, 34, 40, 43, 37, 34 και 39 ετών), στελέχη της δεύτερης οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν στη διενέργεια παράνομων ανασκαφών.

Στο πλαίσιο της μεθοδικής αστυνομικής έρευνας, κατά την οποία αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν όλα τα στοιχεία που προέκυψαν, εξακριβώθηκε η εσωτερική δομή και διακριβώθηκε η δράση των δύο οργανώσεων, οι οποίες λειτουργούσαν αυτοδύναμα και δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2017.

Επιπλέον, εξακριβώθηκε ο κεντρικός και καθοδηγητικός ρόλος του κοινού ηγετικού στελέχους, η ιεραρχική σχέση των μελών, ο περιφερειακός ρόλος των υπολοίπων μελών καθώς επίσης, ο τρόπος και η μεθοδολογία δράσης (modus operandi) τους.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη εγκληματική οργάνωση, διαπιστώθηκε από την πρόοδο των αστυνομικών ερευνών, ότι οι συλληφθέντες, διακινούσαν την κοκαΐνη στους νομούς Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, φροντίζοντας παράλληλα για την απόκρυψη των ναρκωτικών ουσιών σε υπαίθριους χώρους. Οι συλληφθείσες γυναίκες της οργάνωσης, φέρεται να εμπλέκονται στην παρασκευή των συσκευασιών κοκαΐνης, στην ανεύρεσης υποψήφιων «πελατών» και στην είσπραξη των χρημάτων.

Σχετικά με τη δεύτερη εγκληματική οργάνωση, εξακριβώθηκε ότι τα μέλη της διενεργούσαν παράνομες ανασκαφές σε περιοχές των νομών Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Ημαθίας, με σκοπό την ανεύρεση αρχαίων.

Σε έρευνες που έγιναν σε σπίτια, αυτοκίνητα και υπαίθριους χώρους με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν: ποσότητα κρυμμένης κοκαΐνης σε φιξάκια, βάρους 26,7 γραμμαρίων και ηλεκτρονική ζυγαριά με υπολείμματα κοκαΐνης, τέσσερις συσκευές ανίχνευσης μετάλλων, μεταλλικές βέργες ραβδοσκοπίας και ένας φορητός ανιχνευτής, 110 μεταλλικά νομίσματα και τρεις λίθοι, 30 χαρτονομίσματα παλαιάς εκτύπωσης, μία συσκευασία με πυρίτιδα, βάρους 336,21 γραμμαρίων και ένας αυτοσχέδιος πυροκροτητής, μία κυνηγετική καραμπίνα, τρία ξίφη και ένα σπρέι πιπεριού, ηλεκτρονικές γεννήτριες, φορτιστές μπαταρίας και ρεύματος, κάμερες, πυξίδα, ασύρματοι, πηνεία, φορητός υπολογιστής, tablet, ανιχνευτές σήματος και συσκευή μέτρησης ταχύτητας ήχου, πλήθος κινητών τηλεφώνων, χειρόγραφες σημειώσεις, ημερολόγια, φωτογραφίες και χάρτες, το χρηματικό ποσό των 930 ευρώ και δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα.

Σε βάρος των μελών των οργανώσεων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών, της παράβασης της Νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της παράβασης της νομοθεσίας περί εκρηκτικών υλών και περί όπλων.

Επίσης, στην υπόθεση της πρώτης εγκληματικής ομάδας διακίνησης ναρκωτικών ουσιών εμπλέκονται ακόμη 21 άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για προμήθεια ναρκωτικών ουσιών από τα μέλη της οργάνωσης.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Πρέβεζας.

 

papastratos300x250