Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα 24ωρη απεργία από το ΕΚΙ σήμερα, συγκέντρωση και πορεία
24ωρη απεργία από το ΕΚΙ σήμερα, συγκέντρωση και πορεία Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 12:07

polinomosxedio12 1 18

Στους δρόμους για το πολυνομοσχέδιο

Σειρά κινητοποιήσεων θα πραγματοποιήσουν σήμερα Παρασκευή και τη Δευτέρα εργαζόμενοι και συνδικάτα, που διαμαρτύρονται για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, η ψήφιση του οποίου αποτελεί προϋπόθεση για το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης.

Σήμερα, ημέρα που το πολυνομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, έχουν κηρυχθεί απεργίες σε διάφορους κλάδους, ενώ μαχητικές κινητοποιήσεις -με πορείες και στάσεις εργασίας- έχουν προγραμματιστεί και για τη Δευτέρα, ημέρα που αναμένεται η ψήφισή του.

Τα κυρία ζητήματα για τα οποία έχει σηκωθεί θύελλα αντιδράσεων είναι η ρύθμιση για τις απεργίες, καθώς οι διατάξεις που αφορούν τους πλειστηριασμούς.

Σε τοπικό επίπεδο, το Εργατικό Κέντρο έχει προκηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση στις 10 το πρωί, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της πόλης.

Ο πρόεδρος του ΕΚΙ Ν. Έξαρχος έκανε λόγο για «δήθεν» θετικές εξελίξεις τις οποίες αναγγέλλει η κυβέρνηση, μέσα από ένα πολυνομοσχέδιο που έχει πολλά περισσότερα αρνητικά από οποιαδήποτε θετικά.

Παράλληλα ο κ. Έξαρχος άσκησε σκληρή κριτική στις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που δεν ακολούθησαν την πρόταση για διεξαγωγή πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας.

Την απεργιακή κινητοποίηση στηρίζει και η Τ.Ε Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας του ΚΚΕ με τον Δημ. Πιτσιάβα να τονίζει πως το πολυνομοσχέδιο έρχεται ως «κερασάκι στην τούρτα» και νέων μέτρων που τσακίζουν τη ζωή της εργατικής τάξης.

«Δεν είναι τυχαίο επομένως το χτύπημα της απεργίας που ήταν πάγιο αίτημα του κεφαλαίου. Για το λόγο αυτό η ημερομηνία κατάθεση του πολυνομοσχεδίου θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί και ως «εθνική γιορτή» του κεφαλαίου στην Ελλάδα».

Στάση εργασίας και συγκέντρωση από την ΑΔΕΔΥ

Το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αντιδρώντας στον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία με την εισαγωγή που 50%+1, στους πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο από 500 ευρώ και πάνω, το  30ωρο στην εκπαίδευση και τις συγχωνεύσεις σχολείων, την επανεξέταση των ανθυγιεινών επαγγελμάτων στο Δημόσιο με στόχο τον περιορισμό των δικαιούχων κατά 70.000 κλπ, υλοποιώντας τη απόφαση της  Ε.Ε. της  ΑΔΕΔΥ κηρύσσει στάση εργασίας σε όλο το Δημόσιο τη Δευτέρα, από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου. Ταυτόχρονα, οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:30μμ την ίδια μέρα στην Ακαδημία.

 (info)

Η απεργιακή ατζέντα, σε πανελλαδικό επίπεδο

Σήμερα Παρασκευή:

- Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία.

Δευτέρα

- Στάση εργασίας από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

- Αναμένεται να επηρεαστούν πτήσεις από και προς ελληνικά αεροδρόμια, καθώς θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας, από τις 12:00 έως τις 15:00, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

- Το δ.σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αποφάσισε την αποχή των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών από τις συνεδριάσεις των δικαστηρίων της χώρας (πολιτικών και ποινικών), από τις 09.00 έως τις 11.00, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ιδιωτική διαμεσολάβηση.

 

papastratos300x250