Δευτέρα, 23/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πολιτισμός Στο επίκεντρο η ελληνική μουσική παράδοση, στην εποχή της κρίσης
Στο επίκεντρο η ελληνική μουσική παράδοση, στην εποχή της κρίσης Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 09:37

moysiki paradosi12 1 8

Εκπαιδευτικές δράσεις στα Γιάννενα, σε συνεργασίας με τον «Πολιτιστικό Σύνδεσμο Ζαγορισίων»

Στην ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό σε θέματα σχετικά με τις ιδιαιτερότητες και τις λειτουργίες της ελληνικής μουσικής παράδοσης στην εποχή της κρίσης, στοχεύει ο νέος κύκλος εκπαιδευτικών δράσεων του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης», που υλοποιείται σε οκτώ νέες πόλεις στην Περιφέρεια, μεταξύ των οποίων και τα Ιωάννινα.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος πραγματοποιούνται με τη χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια.

Οι δράσεις αυτές απευθύνονται σε:

1. Εκπαιδευτικούς και μαθητές Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

2. Εκπαιδευτικούς και μαθητές Μουσικών Γυμνασίων και Λυκείων.

3. Δασκάλους χορού και μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων και άλλων τοπικών

χορευτικών και λαογραφικών Συλλόγων.

4. Καθηγητές και μαθητές Ωδείων και Μουσικών Σχολών.

5. Τοπικούς λαϊκούς οργανοπαίκτες.

6. Μέλη Κ.Α.Π.Η.

Το πρόγραμμα στα Ιωάννινα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον «Πολιτιστικό Σύνδεσμο Ζαγορισίων», με τη χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια και περιλαμβάνει:

1. Σήμερα Παρασκευή (ώρα 11:00-13:00) επίσκεψη στο τοπικό Μουσικό Σχολείο του καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρου Λιάβα και της μουσικοπαιδαγωγού Νάνσης Τουμπακάρη. Ομιλία στα παιδιά για τη σημασία της ελληνικής μουσικής παράδοσης και αναζήτηση με τον διευθυντή και τους καθηγητές κοινών δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος. Η επικοινωνία με το τοπικό Μουσικό Σχολείο θα γίνει και από το ΚΕΜΦΑ.

α. Την ίδια ημέρα (ώρα 14:30-16:30) στην αίθουσα του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία) Ακτή Μιαούλη & Μετσόβου, ειδικό εκπαιδευτικό σεμινάριο με τη μουσικοπαιδαγωγό Νάνση Τουμπακάρη, για τους δασκάλους της πρωτοβάθμιας και τους καθηγητές μουσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το σεμινάριο, με στόχο την εισαγωγή των μαθητών στην ελληνική μουσική παράδοση και τα λαϊκά όργανα, βασίζεται στο βραβευμένο βιβλίο «Ένα βιολί διηγείται» (Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά 2014). Παρέχονται στους εκπαιδευτικούς σε ψηφιακή μορφή (DVD) οδηγίες και οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και προτάσεις (αυτοσχέδιες κατασκευές, παιχνίδια, σταυρόλεξα, ακροστιχίδες κλπ) για σχετικές δημιουργικές δραστηριότητες στην τάξη. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

β. Θα δοθούν στους δασκάλους οδηγίες για την πραγματοποίηση ειδικής εκπαιδευτικής δράσης με έργα ζωγραφικής και κατασκευές για παιδιά του δημοτικού με θέμα τα λαϊκά όργανα και τα πανηγύρια της περιοχής τους. Τα έργα που θα διακριθούν απ’ όλες τις πόλεις του προγράμματος θα εκτεθούν στο τέλος της περιόδου.

3. Σήμερα Παρασκευή (ώρα 18:00-20:00) συνάντηση του καθ. Λάμπρου Λιάβα και μελών του φορέα υποδοχής με τους κοινωνικούς λειτουργούς και μέλη των Κ.Α.Π.Η. της περιοχής. Συζήτηση για τις μνήμες τους από τα τραγούδια, τους χορούς και τα έθιμα της περιοχής. Συνεννόηση για την καταγραφή των προφορικών τους μαρτυριών και αναζήτηση τρόπων ενεργοποίησης τους σε μουσικές και χορευτικές δράσεις σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς (μουσικά σχολεία, σύλλογοι κλπ).

4. Αύριο Σάββατο και ώρα 10:00-14:30 στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία) Ακτή Μιαούλη & Μετσόβου, θα πραγματοποιηθεί ειδικό επιμορφωτικό σεμινάριο με τον καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Παν/μίου Αθηνών Λάμπρο Λιάβα, με θέμα «Εισαγωγή στην Ελληνική Δημοτική Μουσική» (10:00-12:00) και «Εισαγωγή στην Ελληνική Αστική Λαϊκή Μουσική» (12:30-14:30). Στους συμμετέχοντες θα δοθεί σχετική βιβλιογραφία καθώς και βεβαιώσεις παρακολούθησης.

5. Το απόγευμα και ώρα 19:00-21:00, μουσική τιμητική εκδήλωση, όπου θα βραβευτούν με ειδικό δίπλωμα από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και τους τοπικούς φορείς οι παλαίμαχοι τοπικοί λαϊκοί οργανοπαίκτες και οι ερευνητές της λαογραφίας της περιοχής.

 

papastratos300x250