Δευτέρα, 23/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Πλήρης η απαξίωση των περιβαλλοντικών «φρουρών»
Πλήρης η απαξίωση των περιβαλλοντικών «φρουρών» Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018 13:21

prostatevomenes11 1 18

- Κανένας από τους 28 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών δεν έχει συντάξει προϋπολογισμό

- Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε καν για τις μετακινήσεις

Τη χειρότερη περίοδο από την έναρξη λειτουργίας τους, πριν από 12 χρόνια, διανύουν οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ολόκληρης, οι οποίοι παραμένουν στον «αέρα» παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, αλλά και τους… πανηγυρισμούς για τη δήθεν διασφάλισή τους.

Το σχέδιο νόμου που δόθηκε σε διαβούλευση και το οποίο προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου, που δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως ούτε επί της δέσμευσης της πολιτικής ηγεσίας, ότι θα καταθέσει επικαιροποιημένο το νομοσχέδιο εντός του πρώτου δεκαημέρου του 2018.

Κανένας από τους 28 Φορείς Διαχείρισης δεν έχει συντάξει προϋπολογισμό και κανείς δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει την μικρότερη δαπάνη, έστω του ενός ευρώ.

Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχουν χρήματα ούτε καν για τις μετακινήσεις, με τα οχήματα των Φορέων να έχουν ακινητοποιηθεί. Ο πρόεδρος του πανελλήνιου συλλόγου εργαζομένων στους Φ.Δ. Μιχάλης Βάκκας τόνισε πως αυτή τη στιγμή οι Φορείς Διαχείρισης είναι οι μοναδικές υπηρεσίες στη χώρα με εργαζόμενους «στον αέρα» και χωρίς τη δυνατότητα να κάνουν κάποια δαπάνη.

«Είναι η απόδειξη της έλλειψης σοβαρότητας και υπευθυνότητας του υπουργείου που δεν κατάφερε να καταθέσει το νομοσχέδιο εντός του 2017 και δεν είναι σε θέση να ενημερώσει πότε μπορεί να κατατεθεί. Μετά από 11 χρόνια αδιάλειπτης εργασίας, το δικαίωμα αυτό καταργείται και οι εργαζόμενοι περιμένουν όπως και οι διοικήσεις να περάσει η δίμηνη παράταση, χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνει την επόμενη ημέρα.

Είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι που θα κληθούν από την πολιτική ηγεσία να ετοιμάσουν τις προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού με οκτάμηνες συμβάσεις, με την ελπίδα ότι μπορεί να είναι και οι ίδιοι σε αυτούς.

Βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα όπως το Ιnterreg, γίνονται συναντήσεις στις οποίες δεν μπορούμε να παραστούμε, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ανοίξει το πρόγραμμα για τους Φορείς και θα ανοίξει και το νέο ΕΣΠΑ και ενώ υπάρχει μεγάλο αντικείμενο κανείς δεν ενδιαφέρεται», κατέληξε ο κ. Βάκκας.

Σημαντικές πρωτοβουλίες

Και μπορεί το υπουργείο να απαξιώνει πλήρως τους Φορείς, ωστόσο το έργο τους κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντικό, τόσο στον τομέα της Προστασίας όσο και στον τομέα της ενημέρωσης.

Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, εξέδωσε για παράδειγμα έναν πολυσέλιδο οδηγό για τις «Ορχιδέες του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου». Στην έκδοση παρουσιάζεται ένα σημαντικό κομμάτι του φυσικού πλούτου του εθνικού πάρκου, με φυτά που γίνονται όλο και πιο σπάνια στην ελληνική φύση. Η έκδοση μέσα από την επιστημονική τεκμηρίωση και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό λειτουργεί ως οδηγός για την αναγνώριση των άγριων ειδών ως εργαλείο προβολής και ανάδειξης μίας ιδιαίτερης μορφής έκφρασης της βιοποικιλότητας της περιοχής.

Παράλληλα όμως όπως τόνισε ο σύμβουλος διαχείρισης περιβάλλοντος του Φορέα Βόρειας Πίνδου Μιχ. Βάκκας μπορεί να λειτουργήσει και ως μέσο περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Η έκδοση περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό  υλικό της Σοφίας Σιγγιρίδου, του Κώστα Βιδάκη και του Σπύρου Τσιφτσή, που έχει υπογράψει και τα κείμενα μαζί με τον Ιωάννη Τσιριπίδη.

«Εάν είχαμε τη δυνατότητα μέσω επιχειρησιακών προγραμμάτων προφανώς θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με αντίστοιχες δράσεις ενημερωτικού χαρακτήρα», σημείωσε ο κ. Βάκκας. Στα αξιοσημείωτα βέβαια το γεγονός ότι τέτοιου είδους σημαντικές, καλαίσθητες έως πολυτελείς εκδόσεις μπορούν απλώς να διατίθενται δωρεάν από τους Φορείς Διαχείρισης, που ζήτησαν στο παρελθόν να έχουν τη δυνατότητα πώλησης των εκδόσεων αυτών, διαδικασία που θα μπορούσε να αποφέρει και έσοδα για τους Φορείς.

 

papastratos300x250