Δευτέρα, 23/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Με το βλέμμα στη διάταξη για την απεργία
Με το βλέμμα στη διάταξη για την απεργία Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018 10:13

diataksi11 1 18

Εν μέσω αντιδράσεων, κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο των 1.326 σελίδων και των 400 άρθρων

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο των 1.326 σελίδων και των 400 άρθρων με προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης.

Το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις», χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση ως επείγον.

Η επεξεργασία του στις αρμόδιες Επιτροπές, θα ολοκληρωθεί μετά από τρεις συνεδριάσεις στις οποίες θα κληθούν και εξωκοινοβουλευτικοί φορείς να τοποθετηθούν. Έπειτα, θα εισαχθεί στην ολομέλεια την Παρασκευή και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από πολιτικά κόμματα και κοινωνικούς φορείς, καθώς οι «ανατροπές» τις οποίες επιφέρει το πολυνομοσχέδιο είναι πολλές, με τη διάταξη που κάνει δυσκολότερη την κήρυξη απεργίας να κυριαρχεί.

Στάση εργασίας και συγκέντρωση από την ΑΔΕΔΥ

Το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αντιδρώντας στον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία με την εισαγωγή που 50%+1, στους πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο από 500 ευρώ και πάνω, το  30ωρο στην εκπαίδευση και τις συγχωνεύσεις σχολείων, την επανεξέταση των ανθυγιεινών επαγγελμάτων στο Δημόσιο με στόχο τον περιορισμό των δικαιούχων κατά 70.000 κλπ, υλοποιώντας τη απόφαση της  Ε.Ε. της  ΑΔΕΔΥ κηρύσσει στάση εργασίας σε όλο το Δημόσιο τη Δευτέρα, από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου. Ταυτόχρονα, οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:30μμ την ίδια μέρα στην Ακαδημία.

Πάντως, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, κατήγγειλαν ότι η πλειοψηφία αρνήθηκε ακόμα και να προτείνει προς τα πρωτοβάθμια σωματεία την κήρυξη απεργίας.

Καλέσματα στην αυριανή πικετοφορία του ΕΚΙ

Το ΠΑΜΕ από την πλευρά του έχει εξαγγείλει σειρά κινητοποιήσεων μέχρι τη Δευτέρα, με μαζικές εξορμήσεις σε πολλές επαρχιακές πόλεις.

Την Παρασκευή σωματεία, ενώσεις και Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούν σε πανεργατική-πανελλαδική απεργία, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο.

Τέλος για τη Δευτέρα προγραμματίζονται νέα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, με τη συγκέντρωση στην Αθήνα να έχει προγραμματιστεί για τις 18:00 στην Ομόνοια.

Σε τοπικό επίπεδο, το Εργατικό Κέντρο, διοργανώνει συγκέντρωση αύριο Παρασκευή στις 10 το πρωί στη Γιοσέφ Ελιγιά.

Για σήμερα Πέμπτη στις 9:00 πμ, οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στους εκπροσώπους της κεντρικής κυβέρνησης στην περιοχή μας.

Παράλληλα, την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, τη Δευτέρα στις 6:00 μμ, προγραμματίζεται συλλαλητήριο μπροστά στο ΕΚΙ.

Στις κινητοποιήσεις θα συμμετέχει και το Σωματείο Μετάλλου Ν. Ιωαννίνων, υπογραμμίζοντας ότι στο στόχαστρο του αντισυνδικαλιστικού νόμου βρίσκονται, τα πρωτοβάθμια σωματεία και το δικαίωμα στην απεργία.

Κάλεσμα συμμετοχής στην αυριανή πικετοφορία, απευθύνει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του «πακέτου» των προαπαιτούμενων που αναμένεται να νομοθετηθεί, αφορά την ολοκλήρωση της συνταγής της σκληρής λιτότητας στη βάση των υπέρογκων πρωτογενών πλεονασμάτων και έναν ακόμη γύρο ‘διάσωσης των τραπεζών’. Το αντεργατικό πακέτο περιλαμβάνει επίσης μέτρα που θα σχετίζονται με τις εργασιακές σχέσεις και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες με γνώμονα την ‘ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας’. Ταυτόχρονα με τα μέτρα της τρίτης αξιολόγησης σειρά παίρνουν μια σειρά νέες ιδιωτικοποιήσεις ενώ τα προνοιακά επιδόματα, το ΕΚΑΣ και τα ασφαλιστικά δικαιώματα βρίσκονται στο στόχαστρο ριζικών ανατροπών».

Στην Πρέβεζα

Ανάλογες κινητοποιήσεις κατά του πολυνομοσχεδίου, θα πραγματοποιηθούν και στην Πρέβεζα.

Ειδικότερα, απεργία και συγκέντρωση των ταξικών σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι στην εφορία (ΔΟΥ) στην Πρέβεζα.

Τη Δευτέρα, θα ακολουθήσει μεγάλο συλλαλητήριο στις 7 μ.μ. στη Θεοφάνειο.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α Α΄ βαθμού Πρέβεζας, συμμετέχει και απεργεί: για αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, για κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας, για να μην πέσει κανένα σπίτι εργατικών - λαϊκών οικογενειών στα χέρια τραπεζίτη και για να σταματήσει η διαρκής φοροληστεία.

ΒΙΚΥ ΚΩΣΤΑ

 

papastratos300x250