Δευτέρα, 23/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Έρχονται τα σχολικά γεύματα
Έρχονται τα σχολικά γεύματα Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018 13:34

gevmata10 1 18

Από μέρα σε μέρα η εφαρμογή, σε 20 σχολεία των Ιωαννίνων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Σε 20 επιλεγμένα σχολεία των Ιωαννίνων αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα η διανομή «σχολικών γευμάτων», σύμφωνα με τη διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης Αγγελική Φωτεινού.

Η εφαρμογή του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» σε Δημοτικά σχολεία, έχει σαν στόχο αφενός την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των μαθητών και  αφετέρου την αντιμετώπιση φαινομένων υποσιτισμού, αλλά και φαινομένων παχυσαρκίας καθώς σε συνθήκες κρίσης οι γονείς καταφεύγουν στη φθηνή, ανθυγιεινή  τροφή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας, οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σίτισης «Σχολικά Γεύματα» θα  μεταβαίνουν στις οριζόμενες από το Σύλλογο Διδασκόντων αίθουσες σίτισης. Η ώρα της σίτισης διαρκεί ως τις 13.45 για τους μαθητές που δεν παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα και έως τις 14.00 για όσους συμμετέχουν στο Ολοήμερο.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στο σύνολο των μαθητών, με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων-κηδεμόνων ενώ σύμφωνα με την κα. Φωτεινού υπάρχουν και γονείς που δεν θέλησαν να συμμετάσχουν τα παιδιά τους στην καθημερινή σίτιση.

Βασισμένο στην μεσογειακή διατροφή το μενού

Η κα. Φωτεινού αναδεικνύει πέραν της κάλυψης συγκεκριμένων αναγκών και μια άλλη παράμετρο αυτή που έχει να κάνει με την σωστή διατροφή μιας και το πρόγραμμα βασίζεται στην μεσογειακή διατροφή.

«Τα γεύματα παρασκευάζονται από  επιλεγμένους προμηθευτές, που διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα υγιεινής και σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που έχουν οριστεί. Επιπρόσθετα, προβλέπονται συνεχείς έλεγχοι» είπε η κα. Φωτεινού απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις δικλίδες ασφαλείας που πρέπει να υπάρχουν- θέμα που είχαν θέσει και οι εκπαιδευτικοί.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το κάθε προσφερόμενο γεύμα θα είναι ατομικά συσκευασμένο ανά είδος σε πλαστικούς περιέκτες μιας χρήσεως  που θα κλείνουν αεροστεγώς. Το ψωμί θα είναι συσκευασμένο. Κάθε συσκευασία, θα συνοδεύεται από χαρτοπετσέτες και κατάλληλα πλαστικά σκεύη μιας χρήσεως. Σε κάθε συσκευασία θα αναγράφεται η ημερομηνία παρασκευής και τα συστατικά του γεύματος.

«Στόχος μας είναι τα σχολικά γεύματα να μπουν σε όλα τα σχολεία των Ιωαννίνων ενώ ήδη το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε σχολεία της Άρτας και της Θεσπρωτίας», κατέληξε η κα. Φωτεινού.

 

papastratos300x250