Δευτέρα, 23/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Δράσεις για τη διάσωση του Κουκάλογου και στην Ήπειρο
Δράσεις για τη διάσωση του Κουκάλογου και στην Ήπειρο Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2018 14:26

koykalogloy9 1 18

Στο πλαίσιο της συμμαχίας 14 χωρών από τα Βαλκάνια, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή -  Στόχος, η καταπολέμηση της παράνομης χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων

Επιμέλεια: Βίκυ Κώστα

Κάλλιο αργά παρά ποτέ… Η γνωστή παροιμία βρίσκει εφαρμογή και στην περίπτωση της προστασία του Ασπροπάρη (Neophron percnopterus), γνωστού στην Ήπειρο ως Κουκάλογο ή Άλογο του Κούκου, η ζωή του οποίου είναι βγαλμένη σαν από ταινία και μάλιστα παίζοντας πάντα τον ρόλο του καλού. Ωστόσο, οι καλοί δεν επιβιώνουν, γι’ αυτό και κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Μιλάμε για το πιο απειλούμενο είδος γύπα στην Ευρώπη. Έχει υποστεί μείωση μεγαλύτερη από 95% κατά τα τελευταία 30 χρόνια στην Ελλάδα και σήμερα βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης, αριθμώντας πλέον μόνο 5 ζευγάρια, ενώ έχει ήδη εξαφανιστεί από τις περισσότερες Βαλκανικές χώρες (Κροατία, Βοσνία, Σερβία και Μαυροβούνιο). Ο Ασπροπάρης είναι είδος χαρακτηρισμένο ως «Κρισίμως Κινδυνεύον» στην Ελλάδα και προστατεύεται αυστηρά από την εθνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ανακοινώθηκε η θεσμική θωράκιση της προστασίας του και μάλιστα και σε περιοχές της Ηπείρου, ενώ χθες έγινε γνωστή η συμμαχία 14 χωρών από τα Βαλκάνια, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή για τη διάσωσή του.

«Σημείο συνάντησης» και των 14 αυτών φορέων είναι το Πρόγραμμα LIFE «Επείγουσα Δράση για την Ενδυνάμωση του Βαλκανικού Πληθυσμού του Ασπροπάρη και τη Διασφάλιση της Μεταναστευτικής του Διαδρομής» (LIFE16 NAT/BG/000874) που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη και θα διαρκέσει μέχρι το 2022, αποτελώντας ουσιαστικά τη συνέχεια προηγούμενου προγράμματος που υλοποιήθηκε από το 2011 μέχρι το 2016. 

Οι εμπλεκόμενοι στο πρόγραμμα θα υλοποιήσουν δράσεις σε χώρες όπου ο Ασπροπάρης αναπαράγεται (Βουλγαρία, Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Αλβανία), μεταναστεύει (Τουρκία, Συρία, Λίβανος, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος) και διαχειμάζει (Αιθιοπία, Νίγηρας, Νιγηρία, Τσαντ). Ειδικότερα για τις δράσεις που αφορούν στην Ελλάδα, οι βασικοί εταίροι που έχουν αναλάβει τον σχεδιασμό και την υλοποίησή τους είναι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το WWF Ελλάς.

Δεδομένης της μεγάλης γεωγραφικής κάλυψης των σχεδιαζόμενων δράσεων, το συγκεκριμένο Πρόγραμμα LIFE για την προστασία του Ασπροπάρη είναι από τα πιο φιλόδοξα και ολοκληρωμένα προγράμματα διατήρησης που έχουν υλοποιηθεί ποτέ για την προστασία γυπών. Βασικός στόχος του Προγράμματος, είναι η ενίσχυση του ανατολικότερου πληθυσμού Ασπροπάρη της Ευρώπης, λαμβάνοντας επείγοντα μέτρα διατήρησης για την αντιμετώπιση των κυριότερων απειλών στους τόπους αναπαραγωγής, αλλά και κατά μήκος της μεταναστευτικής του διαδρομής. Το Πρόγραμμα βασίζεται σε δύο άξονες:

1. Επίτευξη σταθερής αύξησης του πληθυσμού στους τόπους αναπαραγωγής στα Βαλκάνια, και

2. Βελτίωση των συνθηκών για τη διατήρηση του είδους κατά μήκος της μεταναστευτικής διαδρομής και στους τόπους διαχείμασης, ελαχιστοποιώντας ιδιαίτερα τις απώλειες των ενήλικων ατόμων.

Ειδικότερα, στις χώρες αναπαραγωγής (Βουλγαρία, Ελλάδα, Αλβανία, ΠΓΔΜ) θα εφαρμοστούν στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπιση και ελαχιστοποίηση της επίπτωσης της χρήσης των δηλητηριασμένων δολώματων σε «περιοχές-κλειδιά» για τους γύπες και θα αναπτυχθούν οι υποδομές για τη δημιουργία, στο κοντινό μέλλον, ενός προγράμματος αναπλήρωσης του φυσικού πληθυσμού, που θεωρείται απαραίτητο για την ταχεία ανάσχεση της υπάρχουσας μείωσης.

Οι δράσεις στην Ήπειρο

Οι δράσεις προστασίας και διατήρησης του πληθυσμού, θα επικεντρωθούν στις τελευταίες περιοχές αναπαραγωγής και έντονης παρουσίας του είδους, μεταξύ των οποίων και η Ήπειρος, όπου θα εστιάσει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Βασικός στόχος, θα είναι η καταπολέμηση της παράνομης χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων με τη συνδρομή και τη δικτύωση δημόσιων υπηρεσιών, ακαδημαϊκών φορέων, χρηστών γης και πολιτών, τη διεξαγωγή σεμιναρίων διαχείρισης περιστατικών δηλητηριασμένων δολωμάτων και τη λειτουργία των ειδικών Ομάδων Ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων από την Ορνιθολογική και το WWF σε περιοχές της Ηπείρου, των Μετεώρων και της Θράκης. Παράλληλα, στη χώρα μας θα υλοποιηθούν και δράσεις που σχετίζονται με την εκπαίδευση και τη δικτύωση κτηνοτρόφων για την αποφυγή επιθέσεων από λύκους και αρκούδες και την παροχή σχετικής υποδομής, την αύξηση της διαθεσιμότητας ασφαλούς τροφής για τους γύπες μέσω λειτουργίας ταϊστρών, την ετήσια απογραφή του πληθυσμού του Ασπροπάρη, καθώς και επικοινωνιακές δράσεις σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και σχολεία για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών.

Όσον αφορά στη μεταναστευτική διαδρομή του είδους (Μέση Ανατολή, Αφρική), θα αναπτυχθούν επείγουσες δράσεις για την αντιμετώπιση και μείωση των απειλών που σχετίζονται κυρίως με την παράνομη θήρα του είδους, τη χρήση του σε θρησκευτικές τελετές στην Αφρική ή στην τοπική παραδοσιακή ιατρική, τα περιστατικά ηλεκτροπληξίας σε περιοχές κουρνιάσματος και τη χρήση στρυχνίνης και άλλων δηλητηρίων για τον έλεγχο της λύσσας των αδέσποτων σκυλιών σε περιοχές συνάθροισης των γυπών.

 

papastratos300x250