Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Καθαγιασμός των υδάτων, με συμβολισμούς
Καθαγιασμός των υδάτων, με συμβολισμούς Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 06 Ιανουαρίου 2018 09:07

theofaneia6 1 18

Με λαμπρότητα θα εορταστούν σε ολόκληρη την Ήπειρο τα Θεοφάνεια

Επιμέλεια: Βίκυ Κώστα

Με συννεφιασμένο καιρό, θα εορταστούν σήμερα σε ολόκληρη την Ήπειρο τα Θεοφάνεια.

Οι κολυμβητές που θα σπεύσουν να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό στα νερά της λίμνης ή των ποταμών της Ηπείρου, θα έχουν σύμμαχο τις σχετικά καλές θερμοκρασίες, καθώς το θερμόμετρο θα δείχνει πάνω από το μηδέν, παρά την πρωινή ψύχρα.

Οι εκδηλώσεις, στα Γιάννενα, θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί, με λιτανεία από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου και έπειτα επίσημοι και πολίτες, θα κατευθυνθούν στην πλατεία Μαβίλη όπου έχει στηθεί και η εξέδρα για την ρίψη του Σταυρού, από τον Μητροπολίτη Μάξιμο.

Και ο φετινός αγιασμός των υδάτων στην Ήπειρο, αποκτά ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς τα Θεοφάνεια, θα πραγματοποιηθούν, μεταξύ άλλων, σε ιστορικά γεφύρια, όπως αυτό της Πλάκας με φόντο την αναστήλωση, αυτό της Άρτας και τη Γέφυρα Κοράκου.

Ειδικότερα, ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και οι Τοπικές Κοινότητες Ραφταναίων και Μονολιθίου καλούν στον αγιασμό των υδάτων την ημέρα των Θεοφανείων, στις 11 το πρωί, στον χώρο του ιστορικού γεφυριού Πλάκας.

Η τελετή έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς ευχή και ελπίδα όλων είναι να «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες, ώστε από την άνοιξη να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αναστύλωση του γεφυριού.

Ανάλογη πρόσκληση, απευθύνει και ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου.

Μια ώρα αργότερα, στη γέφυρα Τζαρή Άρτας, η Κατάδυση του Τίμιου Σταυρού από την Ένωση Συλλόγων και Αδελφοτήτων Δημοτικής Ενότητας Αθαμανίου, υπενθυμίζει πως με τους αγώνες μπορούν να αποτραπούν σχεδιασμοί για αλλοίωση της φύσης, φέρνοντας ως παράδειγμα την ματαίωση κατασκευής του φράγματος Αγίου Νικολάου στον Άραχθο.

Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος από τον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή του αγιασμού υδάτων, στην Τοπική Κοινότητα Πηγών, την Ιστορική έδρα του Δήμου.

Ο αγιασμός θα γίνει στην Γέφυρα Κοράκου του Αχελώου, στις έντεκα το πρωί.

Στην σχετική ανακοίνωση της Αδελφότητας Πηγιωτών σημειώνεται: «...Επιλέχθηκε σημειολογικά και καθιερώθηκε για την τελετή αυτή, ένα σημαντικό ιστορικό μέρος που είναι συγχρόνως και η εσχατιά του δήμου μας, αφού αποτελεί σύνορο των δύο νομών (Άρτας και Καρδίτσας), αλλά και δυο Περιφερειών, αυτών της Ηπείρου και της Θεσσαλίας.

Πρότασή μας και ευχή όλων ,αυτή να γίνεται από κοινού με τον δήμο Αργιθέας, ως ένδειξη ομόνοιας, φιλίας και κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων Ραδοβιζινών και Αργιθεατών. Και μεγαλύτερη ευχή όλων μας, να αναστηλωθεί γρήγορα η Θρυλική Γέφυρα Κοράκου και να γίνεται εκεί ο αγιασμός αυτός!

Καλούμε τους συγχωριανούς μας, τους συνδημότες μας ,καθώς και τους φίλους μας και συνορίτες Αργιθεάτες να τιμήσουν την εκδήλωση με την παρουσία τους».

Ο Δήμος Ζαγορίου θα γιορτάσει τα Θεοφάνεια, με τον καθιερωμένο Αγιασμό των Υδάτων, στις 10:30 το πρωί στους Μηλιωτάδες.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού θα πραγματοποιηθεί στο πανέμορφο πέτρινο γεφύρι Καμπέρ-Αγά στον Ζαγορίτικο ποταμό.

Στο γεφύρι της Βροσίνας, στο Ζαλογγίτικο ποταμό, θα πραγματοποιηθεί και φέτος ο εορτασμός των Θεοφανείων στο Δήμο Ζίτσας.

Ο εορτασμός θα ξεκινήσει το πρωί με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου και θα ακολουθήσει ο αγιασμός των υδάτων με την τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού  στο γεφύρι Βροσίνας.

Στην Άρτα

Με κάθε επισημότητα και πιθανότατα παρουσία της Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγας Γεροβασίλη, θα εορταστούν τα Θεοφάνεια και στην Άρτα.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί με την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου του Γραικού Άρτας (περιοχή Τριγώνου), προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Άρτας κ.κ. Καλλινίκου.

Στις 10:30 θα ξεκινήσει η πομπή από την αρχή του πεζοδρόμου της οδού Θειακογιάννη με κατεύθυνση τον χώρο του Ιστορικού Γιοφυριού και στις 11:00 θα καταδυθεί ο Τίμιος Σταυρός στον Ποταμό Άραχθο.

Στην Πρέβεζα

Στην Πρέβεζα σήμερα το πρωί θα τελεστεί δοξολογία, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους, όπου θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομος.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, θα σχηματιστεί πομπή στον περίβολο του ναού, η οποία θα κατευθυνθεί στην παραλία της πόλης. Εκεί, ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης θα επιβιβαστεί σε πλοιάριο και θα κάνει την ρίψη του Σταυρού στον θαλάσσιο χώρο μπροστά από το Δημαρχείο όπως έχει καθιερωθεί να γίνεται τα τελευταία χρόνια.

Στην Ηγουμενίτσα

Τέλος, στην Ηγουμενίτσα, ο Μέγας Αγιασμός των Θεοφανείων, θα τελεστεί στις 10.00 το πρωί στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας, κ.κ. Τίτου.

Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στις 11.30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί Τελετή Αγιασμού των Υδάτων με κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην προβλήτα του Παλαιού Λιμένα Ηγουμενίτσας.

Για πέμπτη χρονιά στους δρόμους της Ανατολής

Οι «Μωμό’ εροι» εντυπωσιάζουν και ξυπνούν μνήμες

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου διοργανώνει στους δρόμους της Ανατολής το Ποντιακό παραδοσιακό δρώμενο των «Μωμό’ ερων».

Το ραντεβού είναι στα γραφεία της Αδελφότητας, σήμερα στις 11 το πρωί, και στη συνέχεια οι Μωμόγεροι θα αναβιώσουν το έθιμο στους δρόμους της Ανατολής.

Στις 16.00, το θεατρικό- χορευτικό δρώμενο θα καταλήξει, μέσα από στους δρόμους της Ανατολής, στην κεντρική πλατεία, όπου θα ακολουθήσει ποντιακό γλέντι.

«‘Οφέτος και τα Κάλαντα έφτάμε Μωμοέρα να σαν εκείνον που θα ζη ‘ς σ’ άλλα τα καλοκαίρα».

O θεός Μώμος κατά την Αρχαιότητα αποτελούσε την προσωποποίηση της σάτιρας και του σαρκασμού και συνδεόταν με τις γιορτές που ήταν αφιερωμένες στον Διόνυσο, με κοινό χαρακτηριστικό τις μάσκες και τις μεταμφιέσεις. Από εκεί προέρχεται και η αρχική ετυμολογία της λέξης «Μωμόγεροι» ή «Μωμόεροι» ή και «Μωμογέρια», που αποτελούσαν τους ακολούθους του Μώμου και τον συνόδευαν χορεύοντας, τραγουδώντας και σατιρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση παραπέμπει σε ένα από τα παλαιότερα ποντιακά έθιμα που λάμβαναν χώρα κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων από τις 15 Δεκεμβρίου έως και τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ δεν έλειπαν οι φορές που διαρκούσε ακόμη και μέχρι την Καθαρά Δευτέρα (πρώτη ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής).

 

papastratos300x250