Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πολιτισμός Έτος Πολιτιστικής Διαδρομής Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, το 2018
Έτος Πολιτιστικής Διαδρομής Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, το 2018 Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017 13:59

diazoma21 12 17

Σημαντική πρωτοβουλία του «Διαζώματος» - Τον Οκτώβριο θα παρουσιαστεί επίσημα στην τουριστική αγορά και τους πολίτες, το προϊόν πολιτιστικού τουρισμού

Βίκυ Κώστα

Ως έτος Πολιτιστικής Διαδρομής Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, ανακηρύχθηκε το 2018, από το «Διάζωμα».

Παράλληλα, το Σωματείο αφιερώνει και το Διαζωματικό ημερολόγιο 2018, στο αναπτυξιακό αυτό πρόγραμμα της Ηπείρου, που προχωράει το «Διάζωμα» με «βεντάλια» συνεργειών.

Πρόκειται για το «ποιοτικό άλμα από τα τεχνικά έργα, σε έργα ζωής», την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης με επίκεντρο τα μνημεία και περιλαμβάνει 4 Περιφερειακές Ενότητες, 5 αρχαιολογικούς χώρους (Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης, Αρχαιολογικός χώρος Νικόπολης, Αρχαιολογικός χώρος Κασσώπης, Αρχαιολογικός χώρος Αμβρακίας και Αρχαιολογικός χώρος Γιτάνων), 8 αρχαίους χώρους θέασης, 344 χλμ. διαδρομής και 2.300 χρόνια ιστορίας.

Οι παραπάνω αρχαιολογικοί χώροι, απεικονίζονται και στο ημερολόγιο, στο οποίο αναφέρονται οι εκδηλώσεις του νέου έτους, με κυρίαρχο το launch event τον Οκτώβριο του 2018.

Ο λόγος για την εναρκτήρια εκδήλωση (λάκτισμα) για τη λειτουργία της διαδρομής, προκειμένου να παρουσιαστεί επίσημα στην τουριστική αγορά και τους πολίτες το προϊόν πολιτιστικού τουρισμού, το οποίο οργανώνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, το Υπουργείο Πολιτισμού, όλους τους αρμόδιους φορείς και τους πολίτες της Ηπείρου.

Μέχρι τότε θα βρίσκονται σε εξέλιξη όλα τα έργα της διαδρομής: οι υποδομές των αρχαιολογικών χώρων (σημάνσεις, προσβασιμότητα μνημείων, εργασίες αποκατάστασής τους), το marketing και οι δράσεις προβολής της διαδρομής, οι ψηφιακές εφαρμογές, ο σχηματισμός του πρώτου cluster των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς και η οργάνωση του φορέα λειτουργίας της διαδρομής.

Εξάλλου, η υλοποίηση του προγράμματος, βρίσκεται στην τελική της φάση, καθώς η πρόοδος της Πολιτιστικής Διαδρομής Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες διαδρομές, που υλοποιούνται ανά την Ελλάδα.

Το τελικό βήμα, όπως είχε ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Προέδρου του Σωματείου Σταύρου Μπένου, του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη και του Αντιπεριφερειάρχη Στράτου Ιωάννου, είναι η σύνδεση των μνημείων με την επιχειρηματικότητα.

«Πρέπει να διανύσουμε το δύσκολο δρόμο του να μετατραπούν από μεμονωμένα μνημεία σε μνημεία που θα συλλειτουργούν και θα συναποτελούν μια κορυφαία πολιτιστική διαδρομή. Έχουμε λοιπόν για τα επόμενα βήματα να αντιμετωπίσουμε ένα ρωμαλέο μάρκετινγκ για αυτή τη διαδρομή, καθώς και ψηφιακές εφαρμογές. Και έχουμε το μεγάλο στοίχημα να συνδέσουμε τα μνημεία με το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με όλους τους παραγωγούς, όλους τους επιχειρηματίες της Ηπείρου και όχι μόνο, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, και ενδεχομένως επιχειρηματίες από το εξωτερικό», είχε αναφέρει τότε χαρακτηριστικά ο κ. Μπένος.

Ευχές, με… Διαζωματικά κάλαντα

Την ίδια στιγμή, το «Διάζωμα» εύχεται Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά με τα Διαζωματικά κάλαντα, αφιερωμένα στην Ήπειρο.

Τα κάλαντα, τα οποία ακούγονται και στο σχετικό βίντεο, έχουν ως εξής:

«Καλήν ημέρα άρχοντες

και των ονείρων εκδρομείς

και της Ηπείρου όχημα

στο χτίσιμο της διαδρομής.

Δώστε για το ‘18

όλη σας την ενέργεια

με αίσθημα και με ορμή

και ύμνους στη συνέργεια.

Η αιχμή για το έτος 2018 θα είναι η «Πολιτιστική Διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου». Τον Οκτώβριο του 2018, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, το Υπουργείο Πολιτισμού, όλους τους αρμόδιους φορείς και τους πολίτες της Ηπείρου οργανώνουμε το launch event της διαδρομής, δηλαδή την εναρκτήρια εκδήλωση (λάκτισμα) για τη λειτουργία της, προκειμένου να παρουσιαστεί επίσημα στην τουριστική αγορά και τους πολίτες το παραπάνω προϊόν πολιτιστικού τουρισμού».

 

papastratos300x250