Δευτέρα, 23/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Αναγκαία η ψυχολογική αυτοψία και η διερεύνηση
Αναγκαία η ψυχολογική αυτοψία και η διερεύνηση Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017 11:36

aftopsia21 12 17

Ο ψυχίατρος Βαγγέλης Παππάς για την τραγωδία στην Αττική

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει την οικογενειακή τραγωδία που έχει συγκλονίσει την Ελλάδα. Ο αρχιφύλακας- που πριν μια εβδομάδα περίπου βρισκόταν στα Γιάννενα, συνοδεύοντας τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, έβγαλε το υπηρεσιακό του όπλο, και σκότωσε την σύζυγό του, την πεθερά του, αλλά και την τρίχρονη κόρη του.

Περίπου μιάμιση ώρα μετά  αυτοκτόνησε και ο ίδιος βάζοντας ματωμένο τέλος στην τραγωδία.

Το δολοφονικό αμόκ …προκάλεσε μεγάλα ερωτήματα για το ποιος τελικά μπορεί να κρατά όπλο;

Το ερώτημα τέθηκε τις τελευταίες ημέρες κατά κόρον μιας και ο άνθρωπος αυτός ήταν ενεργός αστυνομικός. Ο ψυχίατρος Βαγγέλης Παππάς μιλώντας στο Itv, δίνει πολλές από τις εκδοχές της τραγωδίας που οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν.

«Είναι πραγματικά μια τραγωδία ανείπωτη, από εκείνες που δεν τις χωρά ο ανθρώπινος νους! Χρειάζεται ωστόσο να πούμε ότι οι συγκεκριμένες καταστάσεις είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Για να γινουμε πιο σαφείς να αναφέρουμε ότι πρόκειται μόνο για 30-35 άτομα στα 10.000.000 εκ του συνολικού πληθυσμού της χώρας», είπε ο κ. Παππάς.

Πιο επιρρεπείς στη βία οι άντρες…

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, οι άντρες είναι πιο επιρρεπείς στην άσκηση βίας ενώ είναι εκείνοι που έχουν στην κατοχή τους όπλα. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι το ζήτημα της κατοχής και της χρήσης όπλου δεν μπορεί απαραίτητα να συνδεθεί καθώς κανείς δεν μπορεί να ξέρει τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας κανενός. Για παράδειγμα, βλέπεις κάποιον που είναι καλά και την άλλη μέρα μαθαίνεις ότι έχει κάνει μια δολοφονία.

Ο κ. Παππάς καλεί όλους και ειδικά τις υπηρεσίες να δίνουν σημασία και έμφαση στο ιστορικό του κάθε προσώπου. Όπως επισημαίνει πριν τις τραγωδίες… υπάρχουν στις περισσότερες περιπτώσεις εκρήξεις θυμού, άσκηση βίας και γενικά προβλήματα που υποδηλώνουν και πολλές φορές δείχνουν τι πρόκειται να ακολουθήσει.

«Δεν χωρά ο ανθρώπινος νους ότι σκότωσε ένα μικρό παιδί, το παιδί του. Πιστεύω, ότι η Αστυνομία θα πρέπει να προχωρήσει σε μια ψυχολογική αυτοψία και να κάνουν μια βαθιά διερεύνηση», κατέληξε ο κ. Παππάς.

 

papastratos300x250