Δευτέρα, 23/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Γιορτές στο… καθήκον, για την Αστυνομία
Γιορτές στο… καθήκον, για την Αστυνομία Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017 15:00

police protox20 12 17

Επί ποδός για την πρόληψη ατυχημάτων η Τροχαία - Εντατικοποίηση των μέτρων ασφάλειας και αστυνόμευσης

Επί ποδός είναι η Τροχαία στο οδικό δίκτυο της χώρας για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.

Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση σε τομείς ανά 20-30 χιλιόμετρα με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής, ενισχυμένη αστυνομική παρουσία σε σημεία όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα, αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, καθώς και σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, υπεραστικά ΚΤΕΛ, σιδηροδρομικοί σταθμοί κλπ).

Συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους, για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα κλπ, καθώς και για παραβάσεις που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση.

Παράλληλα, σε ισχύ τίθεται και η απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.

Ο διοικητής της Τροχαίας Ιωαννίνων Γιώργος Αζέλης, αναφέρθηκε στην ετοιμότητα από πλευράς της διοίκησης και στις συνεννοήσεις με την δημοτική αρχή.

«Είμαστε έτοιμοι και θα υπάρχουν πολλές πεζές περιπολίες προκειμένου να μπορέσουμε να διευκολύνουμε την κίνηση των οχημάτων εντός και εκτός της πόλης. Αναμένεται να δεχτούμε εκατοντάδες επισκέπτες και θα υπερδιπλασιαστεί η κίνηση εντός του ιστού των Ιωαννίνων. Ωστόσο, ζητάμε από τους οδηγούς να είναι συνεργάσιμοι και να αποφύγουν τις διπλοσταθμεύσεις», είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι παράνομες σταθμεύσεις σε δρόμους κεντρικούς που «φρακάρουν» την κυκλοφορία και παρεμποδίζουν το έργο της τροχαίας.

Παράλληλα, ανέφερε τις σκέψεις που έχουν σε συνεργασία με το Δήμο για πεζοδρόμηση οδών τις ημέρες των γιορτών προκειμένου να διευκολυνθεί η κίνηση των πολιτών και των ξένων επισκεπτών. Αυτή τη στιγμή δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα αλλά υπάρχουν σκέψεις για πεζοδρόμηση σε δρόμους κεντρικούς για λίγες ώρες.

Τέλος, κάλεσε τους οδηγούς να τηρούν τον ΚΟΚ και να φορούν ζώνη ή κράνος όταν οδηγούν ενώ είπε ότι θα υπάρχουν αυξημένοι έλεγχοι για αλκοόλ.

Υπενθυμίζεται σε όλους, ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας και συνιστάται στους πολίτες:

- Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.

- Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

- Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.

- Να μην χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.

- Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.

- Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.

- Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.

- Να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός κ.λπ.).

- Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.

- Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

Πιο ασφαλείς πολίτες στις γιορτές

Στο μεταξύ, κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα, με σκοπό την επίτευξη της μέγιστης δυνατής ανταπόκρισης στις αυξημένες απαιτήσεις της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων.

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού, δόθηκαν ειδικότερες εντολές σε όλες τις αστυνομικές Υπηρεσίες για διαρκή επαγρύπνηση, αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανταπόκριση, καθώς και ενισχυμένη εφαρμογή όλων των δράσεων τάξης και ασφάλειας, στο σύνολο της χώρας.

Ο σχεδιασμός αυτός, μαζί με τα αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας, που αναπτύσσονται ήδη σε όλη την επικράτεια, στοχεύει στην προληπτική και αποτρεπτική παρουσία της Αστυνομίας και την αποτελεσματική παρέμβασή της, όπου απαιτείται.

Το σύνολο του διαθέσιμου προσωπικού και των μέσων όλων των Υπηρεσιών, με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, θα διατεθεί όλο αυτό το διάστημα για την υλοποίηση του σχεδιασμού, με βάση τις ειδικότερες οδηγίες και τις ιδιαίτερες συνθήκες, που επικρατούν σε κάθε περιοχή.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

 

papastratos300x250