Δευτέρα, 23/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα «Έσπειρε» προσπάθεια, θα «θερίσει» έργα
«Έσπειρε» προσπάθεια, θα «θερίσει» έργα Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017 13:25

dimarxe19 12 17

Στο ποσό των 126.442.000 ευρώ, ανέρχεται ο Προϋπολογισμός του Δήμου Ιωαννιτών για το 2018, που χαρακτηρίζεται ρεαλιστικός – Θ. Γιωτίτσας: «Εκεί που άλλοι Δήμοι καταρρέουν, εμείς επιστρέφουμε μεθοδικά και προγραμματισμένα στους πολίτες τους καρπούς αυτής της προσπάθειας»

Βίκυ Κώστα

Τη δυνατότητα να «θερίσει» τους καρπούς των προσπαθειών που έγιναν κατά την τελευταία τετραετία, που βρίσκεται στο «τιμόνι» του Δήμου, θα έχει μέσα στο 2018 Δήμος Ιωαννιτών, κάτι που μεταφράζεται σε ολοκλήρωση ενός μεγάλου μέρους του σχεδιασμού του.

Αυτός περιλαμβάνει έργα και δράσεις σε όφελος των πολιτών, αξιοποιώντας το υψηλό ταμειακό του διαθέσιμο και παρά το γεγονός ότι καλείται να λειτουργήσει μέσα σε ένα δυσμενές περιβάλλον, που «τροφοδοτείται» από τις μειωμένες και επισφαλείς κρατικές επιχορηγήσεις, την κόπωση των πολιτών από τη συνεχιζόμενη λιτότητα, τις σοβαρές ελλείψεις σε εξειδικευμένο αλλά και ανειδίκευτο προσωπικό, τη φορολόγηση για 3η συνεχόμενη χρονιά του Δήμου για τα μισθώματα και τους τόκους κεφαλαίου που εισπράττει.

Το βράδυ της Δευτέρας, το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια διπλής συνεδρίασης, κλήθηκε να ψηφίσει τον Προϋπολογισμό για το 2018, ο οποίος ανέρχεται στο ποσό των 126.442.000 ευρώ και χαρακτηρίζεται απόλυτα ρεαλιστικός. Το ποσό αυτό είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το 2017 για 2 κυρίως λόγους : Ο 1ος είναι ότι εγγράφονται νέες πιστώσεις για έργα ΕΣΠΑ (ΤΕΒΑΑ, ΣΒΑΚ, ΣΒΔΕ, Νηπιαγωγείο στους παλιούς στρατιωτικούς φούρνους).

Ο 2ος είναι ότι εγγράφεται στον ΠΥ του Δήμου και το σύνολο των ΠΥ όλων των κληροδοτημάτων.

Ωστόσο, όπως διαβεβαίωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Θωμάς Γιωτίτσας, οι δύο αυτές μεταβολές σε σχέση με το 2017, δεν επηρεάζουν την καθαρή δημοσιονομική θέση του Δήμου αφού ό,τι εγγράφεται ως έσοδο εγγράφεται και ως δαπάνη.

Στο πρώτο σκέλος της χθεσινής συνεδρίασης, έγινε συζήτηση επί του σχεδίου, με τον κ. Γιωτίτσα στην εισήγησή του, να παρουσιάζει τα βασικά χαρακτηριστικά του Προϋπολογισμού για το 2018 και το πώς θα κινηθεί ο Δήμος, ζητώντας παράλληλα από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, την υπερψήφισή του.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, αφού προέβη σε έναν απολογισμό όσων έχουν γίνει από το 2014, που ανέλαβε τα ηνία η νυν Δημοτική Αρχή, σημείωσε ότι «Την τελευταία 3ετία κάναμε πολλά και, κυρίως, βάλαμε τις βάσεις ώστε στο τέλος αυτής της θητείας να μπορούμε να ολοκληρώσουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών που σχεδιάσαμε. Το 2018, έχοντας πλέον σταθεί γερά στα πόδια μας, φιλοδοξούμε να θερίσουμε τους καρπούς αυτής της προσπάθειας, που όπως προείπα έχει ορίζοντα το τέλος αυτής της δημοτικής θητείας, σε κάτι περισσότερο από ένα χρόνο από σήμερα. Πάνω σε αυτά τα δεδομένα στηρίχτηκε η κατάρτιση του ΠΥ για το 2018 και είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι θα υλοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η διαδικασία σύνταξης του ΠΥ του 2018 έπρεπε να λάβει κυρίως την πορεία εκτέλεσης του ΠΥ 2017. Η βάση για τον ΠΥ 2018 είναι η πορεία εκτέλεσης του ΠΥ 2017 έως τη χρονική στιγμή που συντάσσεται αλλά και οι εκτιμήσεις για το κλείσιμο του 2017, ενσωματώνοντας φυσικά, στο μέτρο του δυνατού, τις όποιες προβλέψεις για επισφάλειες και αποκλίσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου, τόσο στο σκέλος των εσόδων , όσο και σε αυτό των δαπανών, βρισκόμαστε εντός των στόχων που είχαν τεθεί…».

Είσπραξη και «κυνήγι» νέων οφειλών

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι βεβαιώθηκαν για πρώτη φορά και εισπράχθηκαν εντός του 2017, 3.8 εκατομμύρια από έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών (στοιχεία έως 30/11). Φαίνεται, επίσης, ότι από τα βεβαιωθέντα έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών που είχε προϋπολογίσει ο Δήμος, θα εισπράξει συνολικά, 1 εκ. για το 2017. «Αυτό αποδεικνύει ότι συνεχίζεται μια πολύ σοβαρή και συστηματική προσπάθεια στην είσπραξη παλαιών οφειλών από τη μεγάλη δεξαμενή των 40 εκ. ευρώ των ανείσπρακτων. Την τριετία 2015-2017, μέσα σε ένα τραγικό οικονομικό περιβάλλον, με συνεχείς αρνητικές εξελίξεις για την οικονομία της χώρας, και με ανύπαρκτο ουσιαστικά κατασταλτικό μηχανισμό, καταφέραμε να εισπράξουμε 3.3 εκατομμύρια παλαιών βεβαιωμένων οφειλών. Ταυτόχρονα, αποτρέψαμε τη δημιουργία νέων οφειλών με αυστηρές προειδοποιήσεις και νομικές διαδικασίες εκεί που οφείλαμε, δείχνοντας παράλληλα ευαισθησία σε ακραίες περιπτώσεις πραγματικά άπορων και ανήμπορων συμπολιτών μας Για το 2018, προβλέπουμε την είσπραξη 900.000 από αυτή την πηγή εσόδων και θα εντείνουμε την προσπάθεια είσπραξης περισσότερων χρημάτων, κυρίως από τους μεγαλοοφειλέτες. Τα ίδια έσοδα του Δήμου (από ακίνητη και κινητή περιουσία, ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα, λοιπά τέλη και παροχή υπηρεσιών, φόρους και εισφορές, εκποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας, προσαυξήσεις – πρόστιμα – παράβολα και έσοδα ΠΟΕ που βεβαιώνονται για πρώτη φορά), εκείνη δηλαδή η ομάδα εσόδων την οποία ο Δήμος μπορεί να επηρεάσει άμεσα με τις πολιτικές του, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 16.6 εκ. ευρώ στο τέλος του 2017» σημείωσε ο κ. Γιωτίτσας.

Όσον αφορά τις δαπάνες, ο Δήμος συνεχίζει να αποδεικνύεται συνεπέστατος στις υποχρεώσεις του.

Στο μεταξύ, οι ανείσπρακτες οφειλές προβλέπεται να μειωθούν περεταίρω, με το Δήμο να προσπαθεί να μην συσσωρεύει καινούργιες απαιτήσεις. «Το κυνήγι των οφειλετών του Δήμου και, κυρίως αυτών που οφείλουν πολύ μεγάλα ποσά, θα ενταθεί το 2018, όχι μόνο για να αυξήσουμε τη ρευστότητα μας αλλά και για λόγους δικαιοσύνης και ισονομίας σε όσους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, παρόλες τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν», σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο.

«Δυναμικό εργαλείο»

Μέσα στο 1ο τρίμηνο του νέου έτους, ο Δήμος Ιωαννιτών φιλοδοξεί να εγγράψει στον ΠΥ μια σειρά σημαντικά έργα:

- Νέα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ

- Νέα έργα μέσω του Πράσινου Ταμείου

- Ενίσχυση των πιστώσεων για τη μετεγκατάσταση του εργοταξίου, την αλλαγή λαμπτήρων οδοφωτισμού με LED, τους νέους υπογειοποιημένους κάδους, όλα με εξασφαλισμένες πιστώσεις από το πλεόνασμα των ανταποδοτικών του 2017 που μπορεί να φτάσει και το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

- Τα έργα που θα επιλεγούν μέσω της διαδικασίας αξιολόγησης από το συμμετοχικό προϋπολογισμό.

- Τις δράσεις που θα αφορούν την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, μόλις αυτές οριστικοποιηθούν με τους συναρμόδιους φορείς και το Επιμελητήριο.

- Την προμήθεια πάγιου εξοπλισμού για τα σχολεία. Μια σημαντική παρέμβαση καθώς οι ανάγκες είναι τεράστιες και οι πόροι προς τις σχολικές επιτροπές μειωμένοι. Έχουν ήδη καταγραφεί οι ελλείψεις και έχει ξεκινήσει η σύνταξη της μελέτης ώστε ο Δήμος να οριστικοποιήσει τα χρήματα που θα διαθέσει για να καλύψει ένα σημαντικό κομμάτι των αναγκών των σχολείων.

«Όλα τα παραπάνω δεν είναι απλά λόγια. Αποτυπώνονται στο σχέδιο του Π/Υ που σας καταθέτω και έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση αλλά και στρατηγικό σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για να υλοποιηθούν. Η συνέπεια λόγων και έργων είναι αδιαπραγμάτευτη. Είμαστε ένας από τους ελάχιστους Δήμους που πατάμε γερά στα πόδια μας και έχουμε παλέψει σκληρά για να εξασφαλίσουμε την οικονομική μας βιωσιμότητα. Εκεί που άλλοι Δήμοι καταρρέουν, εμείς επιστρέφουμε μεθοδικά και προγραμματισμένα στους πολίτες τους καρπούς αυτής της προσπάθειας στην οποία μπροστάρηδες είναι αυτοί οι ίδιοι. Είμαστε, ακόμη, έτοιμοι να ακούσουμε τις απόψεις όλων όσων τις ζωές επηρεάζει η πολιτική μιας Δημοτικής Αρχής όπως αυτή αποτυπώνεται σε έναν Π/Υ. Αγωνιούμε το ίδιο με όλους τους συνδημότες μας για τον τόπο και δεν διεκδικούμε το μονοπώλιο ούτε της κοινωνικής ευαισθησίας αλλά ούτε της απόλυτης γνώσης» κατέληξε ο κ. Γιωτίτσας.

 

papastratos300x250