Δευτέρα, 23/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Σήμερα, η 45η Γενική Απεργία, από την εφαρμογή των Μνημονίων
Σήμερα, η 45η Γενική Απεργία, από την εφαρμογή των Μνημονίων Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017 14:19

apergoume14 12 17

«Παραλύει» η χώρα λόγω της μαζικής συμμετοχής στην απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ – Δύο συγκεντρώσεις στα Γιάννενα, από το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο

Επιμέλεια: Βίκυ Κώστα

Σε απεργιακό… πυρετό θα βρίσκεται σήμερα Πέμπτη η χώρα, αφού ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, προχωρούν σε 24ωρη Γενική Απεργία.

Θα παραλύσει τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας, από την 45η Γενική Απεργία που έχει πραγματοποιηθεί από τον Μάιο του 2010, όταν δηλαδή η Ελλάδα τέθηκε υπό δημοσιονομικό έλεγχο και ξεκίνησε η εφαρμογή μνημονίων.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν το ΠΑΜΕ, αλλά και φορείς επιστημόνων, οι μικρομεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι συνταξιούχοι. Αφορμή της καθολικής αντίδρασης, είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού και η πρόσφατη συμφωνία κυβέρνησης και Θεσμών για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης.

Στην απεργία έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ, οι καθηγητές, οι δάσκαλοι και οι δικαστικοί υπάλληλοι. Το ίδιο θα πράξουν και όσοι εργάζονται σε πρώην ΔΕΚΟ (ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ). Από κοντά και οι εργαζόμενοι στις τράπεζες όπως και στις πολεοδομίες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις Εφορίες και τα Υπουργεία.

Στα Γιάννενα, θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις: μία από το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, στις 10:30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο και μία από το  Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ιωαννίνων, στις 10.00 το πρωί στο «Market-In».

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο οι δημόσιες δομές Υγείας και θα εξυπηρετούν μόνο επείγοντα περιστατικά, καθώς οι ομοσπονδίες γιατρών και νοσηλευτών έχουν προκηρύξει 24ωρες απεργίες.

Δεμένα θα παραμείνουν σήμερα Πέμπτη τα πλοία σε όλα τα λιμάνια της χώρας, λόγω συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στην απεργία της ΓΣΕΕ. Η απεργία θα ξεκινήσει από τις 00:01 της Πέμπτης, έως τις 12 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους τουριστικά πρακτορεία, προκειμένου να ενημερώνονται για τροποποιήσεις και αλλαγές δρομολογίων των εταιρειών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.), καλεί όλους τους εργαζόμενους στους Δήμους να συμμετάσχουν μαζικά, ενωτικά και δυναμικά στην απεργία, όπως επίσης και στις Συγκεντρώσεις και τα Συλλαλητήρια που θα γίνουν ανά την Ελλάδα.

Ο Εμπορικός Σύλλογος

Τα μέλη του καλεί να πάρουν μέρος στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, στηρίζοντας τη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου μπροστά στο Market In.

«Το κλίμα ευφορίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης» και επιστροφής στην κανονικότητα είναι κάλπικο. Γιατί όχι μόνο δεν καταργεί κανένα αντιλαϊκό μέτρο που ισχύει σε βάρος μας, αντίθετα σχεδιάζει νέο κύμα αντιλαϊκών μέτρων. Με τον προϋπολογισμό του 2018 συνεχίζει το αντιλαϊκό της έργο, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, διατηρώντας τη φοροληστεία στα ύψη, τσακίζοντας συντάξεις, παροχές και δικαιώματα», αναφέρεται χαρακτηριστικά

Ο Εμπορικός Σύλλογος ζητά την άμεση ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο, όπως ισχύει για όλους, τον άμεσο τερματισμό των κατασχέσεων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας και άλλα.

«Σιγούν» τα Μέσα Ενημέρωσης

Στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση παίρνουν μέρος και οι δημοσιογραφικές ενώσεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων» κηρύσσοντας 24ωρη απεργία σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η απεργία του κλάδου θα πραγματοποιηθεί από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης μέχρι τις 06.00 της Παρασκευής και συμμετέχουν σε αυτήν οι δημοσιογράφοι σε εφημερίδες, περιοδικά, δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γραφεία Τύπου (και των ΟΤΑ), διαδικτυακά Μέσα και σε κάθε άλλο χώρο εργασίας.

Τα αιτήματα της απεργίας είναι θεσμικά και οι δημοσιογράφοι, διεκδικούν:

- Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, με ίσα δικαιώματα

- Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις

- Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας

- Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

Η κάλυψη των απεργιακών κινητοποιήσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί από τους συναδέλφους, ωστόσο δεν θα υπάρχει καμία δημοσίευση κατά τις ώρες που έχει προκηρυχθεί η απεργία.

 

papastratos300x250