Δευτέρα, 23/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα «Πρέπει να γίνει κάτι καινούριο στην Ευρώπη»
«Πρέπει να γίνει κάτι καινούριο στην Ευρώπη» Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017 12:15

simitis14 12 17

Ο Κώστας Σημίτης μιλάει στα «Πρωινά Νέα»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Ήρεμος, ευγενικός, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σημίτης, δεν είναι ένας άνθρωπος που αρέσκεται στη δημοσιότητα.

Αποφεύγει τις τηλεοπτικές κάμερες και τις δηλώσεις. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια απέχει συνειδητά από τις δημόσιες εμφανίσεις παρόλο ότι παρακολουθεί όλα όσα συμβαίνουν εντός και εκτός χώρας.

Έπειτα από πολλά χρόνια ήρθε την Τετάρτη, στην ηπειρωτική πρωτεύουσα ανταποκρινόμενος θετικά στην πρόσκληση του Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού για να μιλήσει για τις «Σκέψεις για την ευρωπαϊκή ενότητα». Άλλωστε, ο ίδιος είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Τον συναντήσαμε στη λίμνη Παμβώτιδα όπου συνοδευόμενος από τον καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής κ. Μωυσή Ελισάφ, έκανε την βόλτα του στο παραλίμνιο θαυμάζοντας την ομορφιά του τοπίου.

Λίγο πριν, είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του  Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και να θαυμάσει τόσο τα εκθέματα του μουσείου όσο και της έκθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορούν εβραϊκά κειμήλια. 

«Η σημερινή πορεία της Ευρώπης, δεν αρκεί!»

Ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας στο Itv, έθεσε τις ανοικτές προκλήσεις για την επόμενη μέρα στην Ευρώπη. Μια Ευρώπη, που κλυδωνίζεται και που έχει να αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις. 

Ποιες είναι όμως οι σκέψεις του κ. Σημίτη για την ευρωπαϊκή ενότητα;  «Το θέμα της εξέλιξης της Ευρώπης είναι από τα κύρια προβλήματα που απασχολούν όλους τους ευρωπαίους. Από τις 14 Δεκεμβρίου θα αρχίσει μια συζήτηση για την περαιτέρω εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια σημαντική ημερομηνία, γιατί τίθεται το θέμα, ότι δηλαδή πρέπει να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο. Η μέχρι τώρα πορεία δεν αρκεί!» είπε,ο πρώην πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «δεν αναμένεται να  υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα στην συνάντηση εξαιτίας της μη συγκρότησης κυβέρνησης στην Γερμανία» απάντησε, δίνοντας με λίγες προτάσεις το στίγμα της δικής του σκέψης.

Δύσκολο το προσφυγικό…

Ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης των ευρωπαίων είναι και το προσφυγικό. Οι προτάσεις του κ. Τουσκ για αλλαγή των ποσοστώσεων που αφορούν στο προσφυγικό «βάζουν φωτιά στο ευρωπαϊκό σκηνικό» μιας και η χώρα μας, δια του επιτρόπου της έχει ήδη εκφραστεί αρνητικά στις όποιες αλλαγές φαίνεται να προτείνει ο κ. Τουσκ. 

Ο κ. Σημίτης έχει ξεκάθαρη άποψη: «Το προσφυγικό θέμα είναι ένα θέμα που έχει τεθεί προ καιρού. Είναι δύσκολο να βρεθεί μια λύση και χρειάζεται δουλειά», απάντησε.  Να υπενθυμίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή επιτροπή βάζει μπροστά το σχέδιο Γιούνκερ που αποτελείται από τρεις κυρίαρχους  πυλώνες: Αφενός η δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού  Ταμείου- μετεξέλιξη του ESM, δημιουργία θεσμού  του υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης που θα είναι και πρόεδρος του Eurogroup και ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης που ως το 2019 θα εγγυάται το σύνολο των καταθέσεων των Ευρωπαίων πολιτών.

Η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού θα γίνει στις 20.30, στην αίθουσα «Δωδώνη» στο ξενοδοχείο Du Lac, ενώ αμέσως μετά θα υπάρξει και διάλογος με τους

συμμετέχοντες.

Εντυπωσιασμένος από το Μουσείο Αργυροτεχνίας

Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε εντυπωσιασμένος από το Μουσείο Αργυροτεχνίας. Μάλιστα, θέλοντας να δείξει με εμφατικό τρόπο πόσο του άρεσε ο χώρος είπε: «Πολλές φορές, αναρωτιούνται κάποιοι τι μπορεί να γίνει σε χώρους αρχαιολογικούς αλλά και παράλληλα σε χώρους που υπάρχουν έντονα στοιχεία της παράδοσης όπως έσω με την αργυροχοΐα. Στο ερώτημα: Τι κάνουμε; Θα τους συμβούλευα να έρθουν στα Γιάννενα και να δουν τι έχει γίνει εδώ. Πραγματικά, είναι ένα πρότυπο αυτό το Μουσείο!».

 

papastratos300x250