Δευτέρα, 23/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Με πολιτική απόφαση, «ξεμπλόκαραν» βιολογικός κι αποχέτευση
Με πολιτική απόφαση, «ξεμπλόκαραν» βιολογικός κι αποχέτευση Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017 12:01

viologikos14 12 17

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ενέκρινε τη χρηματοδότηση του έργου, συνολικής δημόσιας δαπάνης 36,2 εκατ. ευρώ – «Ασπίδα» προστασίας για τη λίμνη Παμβώτιδα

Βίκυ Κώστα

Με πολιτική απόφαση, όπως ανέμενε εξάλλου και η Δημοτική Αρχή, «ξεμπλόκαρε» το θέμα της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού της πόλης και των νέων αποχετευτικών δικτύων, του έργου ολοκληρωμένης διαχείρισης δηλαδή, ενός έργου «ανάσα» για την πολύπαθη λίμνη Παμβώτιδα, που θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα διάθεσης των αστικών λυμάτων.

Η επέκταση του βιολογικού, είναι ένα από τα έργα της Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για την προστασία της Παμβώτιδας, που είχε ενταχθεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ το 2011.

Τον Δεκέμβριο του 2012 δόθηκε από την Διαχειριστική Αρχή η απόφαση προέγκρισης της δημοπράτησης και η διαγωνιστική διαδικασία άνοιξε τον Μάρτιο του 2013.

Επτά χρόνια μετά την ένταξη του έργου και τέσσερα μετά την δημοπράτησή του, λύση στο εμπόδιο της χρηματοδότησης, έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος ενέκρινε τη χρηματοδότηση του έργου ολοκληρωμένης διαχείρισης λυμάτων του Δήμου Ιωαννιτών, συνολικής δημόσιας δαπάνης 36,2 εκατ. ευρώ.

Με την υπογραφή της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ταμείου Συνοχής (ΤΣ), Ευγενίας Φωτονιάτα, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2014-2020, το έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Λυμάτων Δήμου Ιωαννιτών για την Προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας - Β’ Φάση».

Για τη χρηματοδότηση του σημαντικού αυτού έργου, από τα μεγαλύτερα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στη χώρα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε: «Προχωράμε στη χρηματοδότηση του πρωτοποριακού αυτού έργου και αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά ένα πρόβλημα δεκαετιών για τη Λίμνη Παμβώτιδα. Στηρίζουμε με όλους τους διαθέσιμους πόρους τα αναγκαία έργα και τις υποδομές, που θα βάλουν τέλος στην επί σειρά ετών ελλιπή διαχείριση των λυμάτων και θα διασφαλίσουν την πλήρη περιβαλλοντική προστασία και τη διατήρηση του μοναδικού αυτού οικοσυστήματος.

Χρηματοδοτούμε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις οι οποίες αποτελούν ασπίδα προστασίας για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών και λειτουργούν ως πυλώνες ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες».

Η υλοποίηση του έργου, προβλέπει την κατασκευή ολοκληρωμένων δικτύων συλλογής και μεταφοράς ακαθάρτων στους οικισμούς Καρδαμίτσια, Εξοχή (Νέα Ζωή), Τσιφλικόπουλο, Δροσιά-Πεντέλη, Κάτω Νεοχωρόπουλο, τη δημιουργία 6 αντλιοστασίων, καθώς και την επέκταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Ιωαννιτών.

Η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού αποτελεί τομή για το Λεκανοπέδιο, καθώς έγκαιρα δημιουργεί τις υποδομές που θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των επόμενων ετών, ενώ σε συνδυασμό με το Προεδρικό Διάταγμα, που βρίσκεται σε αναμονή, θα «θωρακίσουν» την Παμβώτιδα.

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Θεμελιώδης παρέμβαση

Για θεμελιώδη παρέμβαση για το παρόν και το μέλλον της πόλης μας για την ουσιαστική περιβαλλοντική προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας, κάνουν λόγο σε κοινή δήλωσή τους, οι βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην πολιτική βούληση.

Ειδικότερα, σημειώνουν: «Με αυτή την παρέμβαση, που έρχεται να προστεθεί σε πολλές άλλες, που η κυβέρνησή μας πραγματοποιεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα (παραχώρηση του πάρκου Πυρσινέλα, παραχώρηση των πρώην στρατιωτικών φούρνων, παραχώρηση του παραλίμνιου μετώπου των πρώην στρατιωτικών φυλακών) βρίσκουν το δρόμο για την λύση τους και υλοποιούνται αιτήματα χρόνων. Σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών ξεκινάει η υλοποίηση έργων, που αλλάζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, προστατεύουν το περιβάλλον, συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Θα ακολουθήσουν και άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι για να φτάσουμε σε αυτό το συγκεκριμένο έργο, χρειάστηκε πολύ δουλειά και ισχυρή πολιτική βούληση. Σημαντικό στοιχείο σε αυτή την πορεία ήταν η καθοδήγηση και ο συντονισμός των εμπλεκομένων φορέων από το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, ώστε να αντιμετωπιστούν τα τεχνικά ζητήματα και να ωριμάσει το έργο προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα και να ξεκινήσει η υλοποίησή του. Ακόμα πρέπει να αναφερθούμε στην επιβεβλημένη συνεργασία, που δεν είχε υπάρξει στο παρελθόν, αλλά βεβαίως και σε εκείνες τις επιλογές που δίνουν προτεραιότητα σε έργα ουσίας τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πυλώνα ανάπτυξης.

Για μας ιδιοκτήτης όλων αυτών των πρωτοβουλιών είναι ο λαός των Ιωαννίνων. Δεν χαρίζουμε, ούτε πριμοδοτούμε σε καμία κατεύθυνση. Προσπαθούμε, όπως και έχουμε υποχρέωση, να ανταποκριθούμε με ευθύνη και συνέπεια στις πραγματικές προτεραιότητες και όχι σε έργα βιτρίνας».

 

papastratos300x250