Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πολιτισμός Επίκαιρο το θέμα της «Τσαμουριάς» - Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Καθηγητή Αθ. Γκότοβου
Επίκαιρο το θέμα της «Τσαμουριάς» - Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Καθηγητή Αθ. Γκότοβου Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017 09:04

TSAMOURIA13 12 17

Τα τελευταία χρόνια, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, επανέρχεται στη δημοσιότητα η συζήτηση περί «Τσαμουριάς». Η κουβέντα αυτή προκαλείται, συνήθως, από ακραία εθνικιστικά κέντρα της Αλβανίας που δεν εγκατέλειψαν ποτέ τις επεκτατικές τάσεις που είχαν και οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στην εποχή πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας», άλλωστε, είναι τόσο παλιά όσο σχεδόν και το κράτος που βρίσκεται στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας. Η ιστορία των Τσάμηδων είναι παλιά, αιματοβαμμένη και αν και έχει ιστορικά κριθεί επανέρχεται με στόχο την αύξηση της έντασης σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή.

Για να αντιληφθεί πλήρως κανείς το ιστορικό υπόβαθρο αυτής της ιστορίας πρέπει να ανατρέξει στο παρελθόν κάνοντας μια «βουτιά» στο χρόνο, διαβάζοντας το βιβλίο του Καθηγητή Αθ. Γκότοβου με τίτλο «Τσαμουριά».

Το βιβλίο που έχει και υπότιτλο «Ταυτότητες στην κατοχική Θεσπρωτία και ο ρόλος της μουσουλμανικής κοινότητας» παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο συνεδριακό κέντρο της Περιφέρειας από το Κίνημα Άρδην και τις Εναλλακτικές Εκδόσεις.

Ο κ. Γκότοβος τόνισε πως το θέμα που πραγματεύεται είναι επίκαιρο έτσι κι αλλιώς, καθίσταται ίσως περισσότερο έπειτα από την προσέγγιση επί του θέματος από την αλβανική κυβέρνηση.

«Είναι επίκαιρο όμως και για εκπαιδευτικούς λόγους γιατί στα σχολικά εγχειρίδια της χώρας το θέμα αποσιωπάται παντελώς. Επιβάλλεται επιπλέον να αναδείξουμε και την επιστημονική έρευνα μέσα από επίσημα αρχεία τα οποία δεν αμφισβητούνται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το βιβλίο αποτελεί ουσιαστικά τη δεύτερη προσπάθεια του συγγραφέα να καταγράψει την πραγματικότητα με τη δράση των Τσάμηδων στη Θεσπρωτία, η οποία είχε ξεκινήσει με το προηγούμενο βιβλίο του με τίτλο «Η Παραμυθιά στο στόχαστρο».

 

papastratos300x250