Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Εγκώμιο στο μεγαλείο του ανθρώπινου πνεύματος, με φόντο την κριτική
Εγκώμιο στο μεγαλείο του ανθρώπινου πνεύματος, με φόντο την κριτική Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017 13:05

egomio12 12 17

Διχασμένη η πόλη για την καλλιτεχνική ερμηνεία του πύργου του Tatlin που κοσμεί την πλατεία – Εναρκτήριο λάκτισμα για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

Βίκυ Κώστα

Με επίκεντρο την πρωτότυπη κατασκευή, που κοσμεί το κέντρο της πλατείας, αντί του παραδοσιακού στολισμένου έλατου, που δεν αποτελεί θεματικό πεδίο των τελευταίων ετών, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η επίσημη έναρξη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων.

Πρόκειται για την καλλιτεχνική ερμηνεία μιας πολύ σημαντικής φόρμας στη Ιστορία της Τέχνης του 20ου αι., του πύργου του Tatlin, που έγινε μετά από συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών με τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Για μία ακόμη χρονιά, η πόλη «ξύπνησε» από την καθημερινή της ραστώνη και «διχάστηκε» για την κατασκευή αυτή, για την οποία γίνονται θετικές αλλά κυρίως αρνητικές αναφορές στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και όχι μόνο.

Ωστόσο, ο διαφορετικός στολισμός της πλατείας, δίνει κατά την άποψη μας, ένα μήνυμα πιο ουσιαστικό και περιεκτικό, μακριά από τα ψεύτικα παιχνίδια και στολίδια ενός εικονικού κόσμου που κάποιες φορές αντικατοπτρίζεται στην εορταστική αυτή περίοδο.

Τα διάφορα σχόλια, οδήγησαν τον Δήμαρχο Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα, να «ανεβάσει» στο facebook ανακοίνωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται και τα εξής: «Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον το σχόλια που γίνονται σε σχέση με την εικαστική παρέμβαση της Σχολής Καλών Τεχνών στην κεντρική πλατεία της πόλης. Και επιμένω στον όρο εικαστική παρέμβαση γιατί περί αυτού πρόκειται και όχι περί Χριστουγεννιάτικου Δένδρου. Είναι γεγονός ότι σε όλους μας, κάποια πράγματα αρέσουν κάποια δεν αρέσουν.

Η πόλη έχει στολιστεί σε πολλά σημεία της με Χριστουγεννιάτικο στολισμό και πιστεύω ότι η ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων έχει φανεί.

Και να σκεφθείτε ότι ο στολισμός δεν έχει ολοκληρωθεί.

Η πλατεία της πόλης είναι ένα δύσκολο σημείο, πρώτον γιατί είναι άχρωμη από μόνη της και δεύτερον γιατί δεν έχει την υποδομή να στηριχτούν ψηλές κατασκευές.

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να επισημάνω είναι το γεγονός ότι τις μέρες αυτές έχουν προγραμματιστεί μια σειρά εκδηλώσεων οι οποίες και ποιοτικά και ποσοτικά θα ζεστάνουν την ατμόσφαιρα».

Πάντως, με αφορμή τη συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών με τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο Κοσμήτορας της Σχολής Ξενοφών Μπήτσικας με δήλωσή του αναφέρει: «Η πρόσκληση του Δήμου να συνεργαστεί η Σχολή Καλών Τεχνών σε δράσεις για τα Χριστούγεννα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό εκ μέρους μας. Προσεγγίσαμε την πρόσκληση με μια καλλιτεχνική πρόταση στην πλατεία των Ιωαννίνων και συγκεκριμένα την καλλιτεχνική ερμηνεία μιας πολύ σημαντικής φόρμας στη Ιστορία της Τέχνης του 20ου αι., όπως είναι πύργος του Tatlin.

Η αναφορά σε ένα έργο τέχνης του παρελθόντος και η επανερμηνεία του αποτελεί συνήθη τακτική στην τέχνη. Η μετάπλαση δεν στοχεύει στην αντιγραφή και τη στείρα επανάληψη, αλλά να προσθέσει μια διαφορετική ερμηνεία ή να αντιπαραβάλλει ένα διαφορετικό σύστημα αναπαράστασης, σύμφωνα με το διαφορετικό πλαίσιο στο οποίο παράγεται.

Η αρχική πρόθεση του Tatlin για τη δημιουργία αυτής της φόρμας - σπείρας ήταν το εγκώμιο στο μεγαλείο του ανθρώπινου πνεύματος και στην εξέλιξη/ανέλιξη του ανθρώπου. Πρόθεση της Σχολής ήταν να επικαιροποιηθεί το εγκώμιο στο ανθρώπινο πνεύμα, παράγοντας αυτή τη φόρμα με υλικά καθημερινά και επαναχρησιμοποιήσιμα, στη λογική των παιχνιδιών meccano, που με λίγους τύπους τεμαχίων μπορεί κανείς να κατασκευάσει διαφορετικές φόρμες.

Η διάδραση μεταξύ της πόλης και του Πανεπιστημίου και οι συνεργασίες που μπορεί να αναπτυχθούν είναι σημαντικές και απαραίτητες για όλους μας».

Και αντιπολίτευση

Η κατασκευή έφερε και κριτική σε πολιτικό επίπεδο.

Την αρχή έκανε η παράταξη «Γιάννενα Τώρα», σχολιάζοντας την απουσία των δημοτών από την τελετή έναρξης των εκδηλώσεων και καλώντας τον Δήμαρχο και το Νίκο Γκόλα, να τοποθετήσουν δίπλα στον Πύργο, ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλιώς θα το πράξει η ίδια η παράταξη.

«Το δημιούργημα των φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών είναι εξαιρετικό αλλά σαφώς δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον κλασικό Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο που περιμένουν να δουν τις μέρες αυτές οι συμπολίτες μας. Μπορεί κάλλιστα να τοποθετηθεί μόνιμα στην παραλίμνια περιοχή, όπου υπάρχουν κι άλλα πρωτοποριακά έργα τέχνης, ή σε κάποια άλλη πλατεία του μεγάλου πλέον Καλλικρατικού μας Δήμου.

Δυστυχώς, πρόκειται για άλλη μια απόφαση της παρούσας Δημοτικής Αρχής η οποία ελήφθη χωρίς να υπολογίζεται η άποψη των δημοτών. Και δεν αναφερόμαστε φυσικά μόνο στα δέντρα των περασμένων ετών αλλά και σε πλείστους άλλους τομείς της καθημερινότητας», σημειώνει.

Πιο σκληρή, η παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», εξέδωσε επίσης ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για… σκαλωσιά!

«Πρόδωσε σε όλα τα επίπεδα η Δημοτική Αρχή την εμπιστοσύνη που της έδωσαν με την ψήφο τους οι Γιαννιώτες την τελευταία επταετία και τώρα εκείνη έρχεται να κλέψει και τα ονειρεμένα παραδοσιακά Χριστούγεννα των παιδιών, τα οποία προτιμούν την παράδοση και όχι μια ‘μεταλλική σκαλωσιά’ ως σημείο αναφοράς των ημερών που έρχονται», αναφέρει και καλεί τη Δημοτική Αρχή έστω και τώρα, να επαναφέρει την πόλη στην κανονικά παραδοσιακά χρώματα, ζητώντας παράλληλα συγνώμη.

Η επίσημη έναρξη

Στο μεταξύ, όσοι βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια παραμυθένια εορταστική ατμόσφαιρα, με ευχάριστες, ζεστές μελωδίες της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου, το ταχυδακτυλουργικό σόου του μάγου Imad και την ονειρική παράσταση της ομάδας Teatro Theama, διασκεδαστικά παιχνίδια για παιδιά, ταχυδακτυλουργικά κόλπα και «το μαγικό τρενάκι του Αϊ Βασίλη» που ταξιδεύει στα στενά της πόλης.

Ο Δήμαρχος έδωσε το συμβολικό έναυσμα μιας γιορτής που θα κρατήσει σχεδόν ένα μήνα σε όλο το Δήμο Ιωαννιτών ευχόμενος «χρόνια πολλά στα μικρά αλλά και στα μεγάλα παιδιά, γιατί είναι μέρες που όλοι μας θέλουμε να νιώσουμε τη χαρά σαν τα παιδιά», όπως είπε.

Στο ίδιο πνεύμα ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νίκος Γκόλας χαιρετίζοντας τον κόσμο τόνισε πως «όλοι μας έχουμε ανάγκη από ένα διάλλειμα στην καθημερινότητα μας τις γιορτές, για να χαμογελάσουμε με αισιοδοξία και να χαρεί η ψυχή μας μαζί με τους ανθρώπους μας».

Όπως ανέφερε ο κ. Μπέγκας, φέτος από το Δήμο έγινε ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια στον εορταστικό στολισμό και στις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων, γιατί «στο δύσκολο και περίεργο περιβάλλον που ζούμε τα τελευταία χρόνια, χρωστάμε στα παιδιά μας και στον εαυτό μας ένα χαμόγελο και μια ανάπαυλα στις γιορτές των Χριστουγέννων».

Τα Γιάννενα γεμάτα φως και χρώματα, είναι ακόμη πιο όμορφα αυτές τις μέρες και δικαιώνουν τον χαρακτηρισμό τους σας ένας από τους κορυφαίους προορισμούς στη χώρα, αναμένοντας χιλιάδες επισκέπτες αυτή την περίοδο.

Ο Δήμαρχος, μίλησε για τη μεγάλη προσπάθεια προβολής των Ιωαννίνων η οποία γίνεται όλο το χρόνο και κορυφώνεται στις γιορτές κι όπως τόνισε, «φέτος τα Γιάννενα θα πλημμυρίσουν από κόσμο».

Τέλος ο κ. Μπέγκας ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν στην γιορτινή ατμόσφαιρα των Ιωαννίνων και μίλησε για τη συμβολή του Πανεπιστημίου και ειδικά της Σχολής Καλών Τεχνών η οποία επιμελήθηκε το φετινό ιδιαίτερο «δέντρο» της πόλης που είναι μια ερμηνεία στον πύργο του Τάτλιν.

«Πρέπει να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους φοιτητές για την ιδέα που είχαν και τη συνεργασία που είχαμε. Είναι πραγματικά σπουδαίο να βλέπεις νέους ανθρώπους να ‘δίνουν’ στην πόλη στην οποία φοιτούν και να συμμετέχουν ενεργά», είπε ο κ. Μπέγκας.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος κ. Γκόλας σημείωσε πως «η Δημοτική Αρχή με συνεργασίες επεδίωξε το πνεύμα των Χριστουγέννων να μεταφερθεί σε όλο το Δήμο» ενώ στάθηκε και στην αυξημένη τουριστική κίνηση.

«Οι κρατήσεις στα δωμάτια των ξενοδοχείων δείχνουν ότι φέτος θα έχουμε πολλούς περισσότερους επισκέπτες στη διάρκεια των γιορτών. Αυτός ήταν ένας ακόμα λόγος για να στολίσουμε την πόλη μας και να δημιουργήσουμε καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων ημερών μέχρι και τα Φώτα μια γιορτινή ατμόσφαιρα σε κάθε γωνιά του Δήμου μας», είπε ο κ. Γκόλας.

 

papastratos300x250