Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Συνέργειες, με προτεραιότητα το άνοιγμα στις ξένες αγορές
Συνέργειες, με προτεραιότητα το άνοιγμα στις ξένες αγορές Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017 12:43

kosmos12 12 17

Στα Γιάννενα, οι πρόεδροι του ΣΕΤΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων - Επίκεντρο και η «εισαγωγή» ελληνικών προϊόντων στα ξενοδοχεία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Πολλά είναι τα αντικείμενα που τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της κλειστής συνάντησης των φορέων τουρισμού με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΣΕΤΕ αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Η συνάντηση έγινε στο Μουσείο Αργυροτεχνίας. Ο επικεφαλής του  Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Α. Ρέτσος,  και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος συνομίλησαν με τουριστικούς φορείς της Ηπείρου.  Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός όλων των άλλων και ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας με τον αντιδήμαρχο Νίκο Γκόλα που πριν λίγες μέρες ταξίδεψαν στη Γερμανία για τους ίδιους λόγους προώθησης του τουριστικού προϊόντος των Ιωαννίνων.

Στόχος, η ανταλλαγή απόψεων, η καταγραφή των σημαντικότερων ζητημάτων και των ευκαιριών που προκύπτουν για τον τουρισμό καθώς και οι προοπτικές που υπάρχουν για το σύνολο των προορισμών της Περιφέρειας Ηπείρου. Στο τραπέζι και η ανάπτυξη συνεργειών μέσα από τον αγροτουρισμό και τον πολιτισμό. Βασική αποστολή η στρατηγική ενίσχυσης και βελτίωσης της ποιότητας του ηπειρωτικού τουριστικού προϊόντος.

Τουρισμός… «βαριά βιομηχανία;»

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι ένα: Πως μπορούμε να μιλάμε για βαριά βιομηχανία τουρισμού όταν δεν υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία;

«Είναι σαφές ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός σε επενδύσεις και αναβαθμίσεις το αντιμετωπίζουν όλοι οι άλλοι τομείς της οικονομίας. Οι τράπεζες είναι αυτές που είναι και το ίδιο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε.  Εμείς οφείλουμε να δούμε μακριά και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ώστε όταν βγούμε από την κρίση, να εκμεταλλευτούμε και αυτές τις δυνατότητες. Ο τουρισμός αναδείχτηκε μέσα από την κρίση και θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες όταν η χώρα θα βγει από την σημερινή κατάσταση», ανέφερε ο κ. Ρέτσος, συμπληρώνοντας ότι «Ο ΣΕΤΕ είναι ο κοινωνικός εταίρος που μπορεί να βοηθήσει» κατέληξε.

Να μπουν τα ελληνικά προϊόντα… στα ξενοδοχεία

Ο πρόεδρος κ. Ρετσος αναφέρθηκε σε όλες τις προοπτικές για το «ελληνικό πρωινό». Όπως είπε,  η συζήτηση υπάρχει εδώ και χρόνια και μαζί και τα ερωτήματα για τη διασύνδεση των προϊόντων αγροδιατροφής. Μέχρι πρότινος κυριαρχούσε η έννοια του κόστους σε σχέση με εισαγόμενο. Τώρα, όπως, σύμφωνα με τον πρόεδρο, φαίνεται να υπάρχει η διάθεση να ενταχτούν ελληνικά προϊόντα. «Υπάρχει θέμα με την πιστοποίηση αλλά και με την ποσότητα. Όπως ξέρετε έχουμε εποχικό τουρισμό για περίπου τέσσερις μήνες- διπλασιάζεται ο πληθυσμός, άρα είναι δύσκολο να βρεις ελληνικά προϊόντα σε τέτοιες ποσότητες, ξεκαθαρίζοντας ότι θέλουν αφενός να «χαρτογραφήσουν» τις τοπικές πρωτοβουλίες και αφετέρου να τις κάνουν πιο γνωστές σε όλους.

Στα θέματα των ξενοδόχων αναφέρθηκε ο πρόεδρος κ. Τάσιος που στάθηκε στο νέο Δ.Σ. λέγοντας ότι θέλουν αφενός να ακούσουν και αφετέρου να συμβάλλουν συνδικαλιστικά τόσο για την προβολή όσο και για την ενίσχυση των δράσεων.

Όσο αναφορά τα εργασιακά στάθηκε στη λήξη της σύμβασης Κλαδικής εργασίας και ξεκαθάρισε ότι είναι θετικοί στην  επαναδιαπραγμάτευση: «Ο Έλληνας ξενοδόχος έχει βάλει πλάτη και υπάρχουν πολλά επαγγέλματα που κινούνται γύρω από εμάς», σημειώνοντας ότι «υπάρχουν ξενοδοχεία διαφορετικών ταχυτήτων» σημειώνοντας ότι πρέπει να τρέξουν γιατί στα οικονομικά αποτελέσματα «έχουν μείνει ουραγοί».

Υπογράμμισε ότι το 2017 είναι μια καλή χρονιά σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχουν ενώ ανάλογη αναμένεται να είναι και η νέα χρονιά. Ξεκαθάρισε, όμως ότι οι φόροι που επιβαρύνουν την ξενοδοχειακή διαμονή είναι πολλοί και ζήτησε ισότιμους όρους με τον υπόλοιπο ανταγωνισμό. 

Τέλος, στάθηκε στην αναγκαιότητα να ανοίξουν οι αγορές και ειδικά από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, λέγοντας ότι το στοίχημα είναι μεγάλο αλλά μπορεί να κερδηθεί.

 

papastratos300x250