Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Χωρίς επισιτιστική βοήθεια, λόγω… φιλοξενίας
Χωρίς επισιτιστική βοήθεια, λόγω… φιλοξενίας Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017 09:04

philoksenia12 12 17

Ο αριθμός των δικαιούχων του ΚΕΑ και του ΤΕΒΑ, αλλάζει διαρκώς

Χωρίς επισιτιστική βοήθεια μένουν συμπολίτες μας, λόγω φιλοξενίας τους στα σπίτια των παππούδων!

Όπως τόνισε η Ρόη Ζηκίδου, διευθύντρια των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών οι δικαιούχοι των προγραμμάτων καταγράφονται ουσιαστικά για μία στιγμή και όχι στην προσωπική τους πορεία.

«Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που εναλλάσσονται στους πίνακες των δικαιούχων, εξαιτίας αυτής της κατάστασης. Είναι μία κατάσταση κρυφή που δεν δίνει την κανονική εικόνα στο σύστημα και τις υπηρεσίες για την οικονομική κατάσταση των πολιτών. Το 2014 στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης στο Δήμο Ιωαννιτών είχαμε 3.500 αιτήσεις και σχεδόν 10.000 δικαιούχους.

Αυτοί είναι οι μετέπειτα δικαιούχοι του ΚΕΑ και του ΤΕΒΑ όμως ο αριθμός αλλάζει διαρκώς, όταν αλλάζει κάποια από τις άλλες παραμέτρους.

Θεωρούμε ότι πρόκειται για μία αδικία του προγράμματος να λαμβάνεται υπόψιν το εισόδημα του παππού ή της γιαγιάς και να αποκλείονται ολόκληρες οικογένειες επειδή φιλοξενούνται στο σπίτι του παππού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου υλοποιείται μία ακόμη φάση του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας (ΤΕΒΑ) που εντάσσεται στη διαδικασία του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Ένα πρόγραμμα που έχει πολλά πλεονεκτήματα όπως είναι η διασύνδεση με την αγορά εργασίας, η διανομή προϊόντων, η ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ και η στήριξη μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Η κα Ζηκίδου ωστόσο τόνισε ότι η πιο ενδιαφέρουσα ίσως πτυχή του ΚΕΑ είναι πως πρόκειται για ένα αξιοπρεπές πρόγραμμα, με τα χρήματα να κατατίθενται ανώνυμα και τους δικαιούχους να έχουν τη δυνατότητα της αποκλειστικής διαχείρισης μέσω της σχετικής κάρτας.

Αναφορικά τέλος με τη διανομή της επισιτιστικής βοήθειας, επειδή κάποιοι δικαιούχοι δεν είχαν ενημερωθεί το προηγούμενο διάστημα και δεν έτυχαν της διανομής των προϊόντων, θα ακολουθήσει μία νέα διανομή την επόμενη εβδομάδα.

 

papastratos300x250