Τετάρτη, 23/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, για τρεις μήνες
Σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, για τρεις μήνες Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 13:21

anagi7 12 17

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γ. Καπάκης, εξουσιοδότησε τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, να κηρύξει περιοχές των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων - Με 300.000 ο καθένας, ενισχύονται οι Δήμοι Κόνιτσας και Πρέβεζας

Βίκυ Κώστα

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Υπουργείου Εσωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στα αιτήματα στήριξης δεκάδων περιοχών της Ηπείρου, που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία.

Σε αντίθεση με αντίστοιχες περιπτώσεις κατά το παρελθόν, ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε άμεσα, την ώρα που αρκετοί Δήμοι στην περιοχή μας, μετρούν ακόμη τις καταστροφές που άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες.

Έτσι, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, εξουσιοδότησε τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, να κηρύξει περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Άρτας και Θεσπρωτίας σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και άμεση διαχείριση των συνεπειών από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (βροχοπτώσεις) από 30 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου.

Η σχετική απόφαση που θα εκδοθεί, θα έχει ισχύ από την ημέρα εκδήλωσης του καταστροφικού φαινομένου (30 Νοεμβρίου) και για τρεις μήνες, δηλαδή μέχρι την 1η Μαρτίου του 2018.

Η απόφαση, θα αφορά τις εξής περιοχές:

Στην Π.Ε. Πρέβεζας καθολικά οι Δήμοι Πρέβεζας, Ζηρού, Πάργας

Στην Π.Ε. Ιωαννίνων:

- Δήμος Κόνιτσας στο σύνολό του.

- Δήμος Ιωαννιτών (Τ.Κ. Ανατολικής και Κράψης)

- Δήμος Δωδώνης (Δ.Ε. Αγίου Δημητρίου: Τ.Κ. Επισκοπικό , Σερβιανά, Αβγό, Κρυφοβός, Θεριακήσι, Βουλιάστα, Μουσιωτίτσα, Τέροβο, Κουκλέσι, Δ.Ε. Σελλών: Τ.Κ. Παρδαλίτσα, Βαλανιδιά, Κερασέα, Καταμάχη, Ζωτικό, Άγιος Ανδρέας, Σενίκο, Δ.Ε. Λάκκας Σουλίου: Τ.Κ. Μπεστιά, Άρδοση, Έλαφος, Σιστρούνι, Ρωμανός Δ.Ε Δωδώνης: Τ.Κ. Μελιγγοί),

- Δήμος Βορείων Τζουμέρκων (Τ.Κ Βαθυπέδου, Παλαιοχωρίου Συράκου, ΜιχαλιτσίουΡαφταναίων, Πλατανούσας, Ελληνικού, Πλαισίων, Μονολιθίου και Δ.Ε. Τζουμέρκων),

- Δήμος Μετσόβου (Τ.Κ Μικρής και Μεγάλης Γότιστας, Ανθοχωρίου, Μεγάλου Περιστερίου)

- Δήμος Ζαγορίου (Τ.Κ. Γρεβενιτίου, Βρυσοχωρίου, Σκαμνελίου, Δίκορφου, Καλουτάς, Βοβούσας, Ελατοχωρίου),

- Δήμος Πωγωνίου: Γέφυρα στην περιοχή Κακαβιάς (κάμπος Μαυροπούλου)

- Δήμος Ζίτσας: (Τ.Κ. Δοβλά, Φτέρη, Κάτω Ζάλογγο, Βερενίκη)

Στην Π.Ε. Άρτας:

- Δήμος Αρταίων: Δημοτική Ενότητα Ξηροβουνίου στις περιοχές Κορφοβούνι- Πιστιανά- Ροδαυγή- Σκούπα- Δαφνωτή –και προς γέφυρα Τζαρή κατά μήκος της 4ης επαρχιακής οδού.

- Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων Α) Δημοτική Ενότητα Αγνάντων στις θέσεις Ράμια – Λεπιανά –Μικροσπηλιά- Σκοτωμένο-Ζγάρα –Καταρράκτης –Άγναντα κατά μήκος της 16ης  και 22ης  επαρχιακής οδού Β) Λεπιανά-  Μακρύκαμπος –Γέφυρα Τζαρή Γ) Άνω Γραικικό – Κουκούλια –Γουριανά- Ρωμανό –Μακρύκαμπος Δ) Γέφυρα Γιακουβάκη- Δίστρατο – Βαθύκαμπος –Κρυονέρι –Μακρύκαμπος της 18ης  επαρχιακής οδού Ε) Παλαιοκάτουνο –Βουργαρέλι της Εθνικής οδού Άρτας –Τρικάλων, ΣΤ) Αθαμάνιο – Θεοδώριανα μέσω Σταυρού, Σκαρπάρι - Θεοδώριανα μέσω διασταύρωσης Νεράιδας, Τετράκωμο-Μεσούντα, Τετράκωμο από το Κέντρο Τοπικής Κοινότητας προς όλους τους συνοικισμούς του (Λογαρού, Κεράνη, Λύκος, Νευρόπολη κ.λ.π).

- Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη Α) περιοχές Αστροχώρι- Μεγαλόχαρη- Μεσόπυργος της 12ης επαρχιακής οδού  Β) περιοχές Άνω Καλεντίνη –Ξηρόκαμπος –Γέφυρα Κοράκου της επαρχιακής οδού  Άρτας –Καρδίτσας.

Στην Π.Ε. Θεσπρωτίας:

- Δήμος Σουλίου (Δ.Κ. Παραμυθιάς, Τ.Κ. Κρυσταλοπηγής, Γκρίγκας, ψάκας, Καλλιθέας, Πετροβίτσας, Παγκρατίου, Νεοχωρίου, Πετουσίου, Σαλονίκης, Ελαταριάς, Πλακωτής, Πέντε Εκκλησιές.

- Δήμος Φιλιατών (Τ.Κ Βρυσέλλας, Άετού, Κυπαρίσσος, Πλαίσιου (συνοικισμός Κότσικας).

- Δήμος Ηγουμενίτσας (Δ.Ε. Παραπόταμου: Τ.Κ Παραποτάμου, Τ.Κ. Κορύτιανη.

Και οικονομική στήριξη των Δήμων Κόνιτσας και Πρέβεζας

Την ίδια στιγμή, με 300.000 ο καθένας, ενισχύονται οι Δήμοι Κόνιτσας και Πρέβεζας, στο πλαίσιο των ειδικών μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, από την πρωτοφανή βροχόπτωση, στους Νομούς Πρέβεζας και Ιωαννίνων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ανταποκρινόμενος, χωρίς καθυστέρηση, στα αιτήματα που υπέβαλαν οι Δήμοι Αγρινίου, Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Κόνιτσας και Πρέβεζας, ενέκρινε εκτάκτως οικονομική ενίσχυση ύψους 1.350.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν άμεσα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι πρώτες ανάγκες στα δίκτυα και τις υποδομές των περιοχών, που επλήγησαν εξαιτίας της τραγικής καταστροφικής πλημμύρας.

Η εν λόγω χρηματοδότηση, αποδίδεται με χρέωση του λογαριασμού του υπουργείου Εσωτερικών «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού της χώρας», που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για αυτούς τους λόγους.

Η επόμενη ημέρα στην Πάργα

Η σφοδρή κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών έπληξε με ένταση το σύνολο του Δήμου Πάργας. Αποτέλεσμα των σφοδρών βροχοπτώσεων ήταν να υποστούν σοβαρές ζημιές το οδικό δίκτυο της περιοχής και τα δίκτυα ύδρευσης καθώς και οι γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και οι τοπικές καλλιέργειες. Μετά την άμεση συνεδρίαση του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας και την αποτελεσματική προσπάθεια των πρώτων ωρών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσαν τα ακραία για την περιοχή καιρικά φαινόμενα, ο Δήμος Πάργας συνεχίζει, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και με το συντονισμό των υπεύθυνων για την Πολιτική Προστασία αντιδημάρχων Ιωσήφ Σίσκα και Μάκη Πασχοδήμου, τις ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών και τις αποζημιώσεις των πληγέντων. Συγκεκριμένα, μηχανήματα του Δήμου, της Περιφέρειας Ηπείρου και ιδιωτικά που έχουν μισθωθεί απομακρύνουν φερτά υλικά και δημιουργούν προσβάσεις όπου υπήρξαν αποκλεισμοί, ενώ η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του Δήμου. Σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Πάργας Αντώνης Νάστας με τους πρόεδρους των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων παρουσιάστηκαν και καταγράφηκαν όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και αποφασίστηκαν περαιτέρω ενέργειες αντιμετώπισής τους. Για ζημιές που έγιναν σε σπίτια και καταστήματα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην Τεχνική Υπηρεσία στο Καναλλάκι (υπεύθυνος Γιώργος Γιαννόπουλος) προσκομίζοντας τυχόν φωτογραφικό ή άλλο σχετικό υλικό. Για ζημιές στο ζωικό , φυτικό κεφάλαιο, σταβλικές εγκαταστάσεις και αποθήκες, οι αιτήσεις υποβάλλονται στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.  

 

papastratos300x250