Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Καθημερινότητα, τα ναρκωτικά, τα όπλα και οι κλοπές
Καθημερινότητα, τα ναρκωτικά, τα όπλα και οι κλοπές Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2017 09:31

astyn6 12 17

Νέες και παλιές υποθέσεις στον «χάρτη» της εγκληματικότητας, το Νοέμβριο

Βίκυ Κώστα

Με κορωνίδα την εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε συστηματικά παράτυπους μετανάστες από την Αλβανία στην Ελλάδα, μια σειρά σημαντικών υποθέσεων, απασχόλησαν τις τοπικές διωκτικές αρχές, τον Νοέμβριο.

Για έναν ακόμη μήνα, όπως διαπιστώνεται από τον απολογισμό της Αστυνομίας, τα ναρκωτικά, τα όπλα, οι κλοπές και οι διαρρήξεις αποτελούν καθημερινότητα.

Κλοπές και διαρρήξεις

Μειωμένοι σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εμφανίζονται οι δείκτες κλοπών και διαρρήξεων στην περιοχή μας, με τους επιτήδειους να συνεχίζουν να εισβάλουν σε σπίτια και με τη χρήση βίας ή απειλών, να προσπαθούν να αποκομίσουν κέρδος.

Σύμφωνα με την μηνιαία δραστηριότητα, το Νοέμβριο εξιχνιάστηκαν οκτώ υποθέσεις κλοπών – διαρρήξεων και μία υπόθεση ληστείας, ενώ συνελήφθησαν οκτώ άτομα.

Τα ανευρεθέντα οχήματα (Ι.Χ.Ε. – Ι.Χ.Φ. - μοτ/τες- μοτ/τα), ανήλθαν σε τρία.

Ναρκωτικά και όπλα

Και ο τρίτος μήνας του Φθινοπώρου, «σημαδεύτηκε» από επιτυχίες της… καθημερινότητας, ενώ η μάχη κατά της διακίνησης ναρκωτικών, απέφερε και πάλι καρπούς.

Τον περασμένο μήνα, εξιχνιάστηκαν 20 υποθέσεις ναρκωτικών, οι συλλήψεις άγγιξαν τις 26, ενώ κατασχέθηκαν 787 κιλά και 980,02 γραμμάρια χασίς, 40,5 γραμμάρια ηρωίνη, 22,1 γραμμάρια κοκαΐνη, δύο δενδρύλλια κάνναβης και τρεις ζυγαριές.

Το τελευταίο διάστημα όμως, οι αστυνομικοί ανακαλύπτουν ολοένα και περισσότερα… «οπλοστάσια», σε σπίτια και αποθήκες.

Δεν είναι τυχαίο, ότι τον περασμένο μήνα, εξιχνιάστηκαν εννέα υποθέσεις όπλων, συνελήφθησαν εννέα άτομα, ενώ κατασχέθηκαν πέντε κυνηγετικά όπλα, δύο πιστόλια – περίστροφα, ένας γεμιστήρας, τρία μαχαίρια – στιλέτα και 169 φυσίγγια.

Λαθρομετανάστευση

Η μάχη κατά της λαθρομετανάστευσης, απέδωσε καρπούς, καθώς εξαρθρώθηκε μία εγκληματική οργάνωση διακίνησης παράτυπων μεταναστών από την Αλβανία στην Ελλάδα μέσω των χερσαίων συνόρων.

Παράλληλα, σε ένα μόλις μήνα, είχαμε εκατοντάδες συλλήψεις παράνομων μεταναστών και εξιχνίαση πέντε υποθέσεων.

Οι συλλήψεις ατόμων που έπεσαν στα χέρια των αστυνομικών για παραβάσεις του νόμου «περί Αλλοδαπών», έφτασαν τις 743 εκ των οποίων πέντε  άτομα ήταν διακινητές.

Οι υπόλοιπες υποθέσεις

Το σκηνικό, συμπληρώνουν κλασικές και νέες υποθέσεις που απασχολούν τις διωκτικές αρχές.

Πιο συγκεκριμένα, εξιχνιάστηκαν, μία υπόθεση απάτης, τρεις υποθέσεις πλαστογραφίας, δύο υποθέσεις λαθρεμπορίου και μία υπόθεση παρεμπορίου.

Το Νοέμβριο, συνελήφθησαν συνολικά 928 άτομα, εκ των οποίων 32 για καταδιωκτικά έγγραφα (αποφάσεις δικαστηρίων, εντάλματα κ.λπ.), 21 για διάφορα αδικήματα του Π.Κ. και των Ειδικών Ποινικών Νόμων (Υγειονομικές παραβάσεις, παραβάσεις Γ.Ο.Κ., παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε βαθμό Πλημμελήματος κ.λπ.), 20 για εξύβριση, απειλή, αντίσταση, απείθεια, φθορές, αυτοδικία, σωματικές βλάβες, 17 για ψευδή ανώμοτη κατάθεση – ψευδή καταμήνυση – συκοφαντική δυσφήμηση, 13 για παράνομη βία, 14 για διατάραξη οικιακής ειρήνης, τέσσερις για πλαστογραφίες, από τρεις συλλήψεις για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου και παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα, δύο για παρεμπόριο και από μία για αποδοχή & διάθεση προϊόντων εγκλήματος και

Τέλος, κατά τη διερεύνηση των υποθέσεων που απασχόλησαν τις Αστυνομικές Υπηρεσίες, κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 7.485,9 ευρώ, 10 λίρες Ιρλανδίας, 2.500 κορώνες Ισλανδίας και 1.000 λεκ Αλβανίας, καθώς και 240 λαθραία τσιγάρα.

(σε ράστερ)

Δύο νεκροί και περισσότερα τροχαία

Δύο νεκροί και περισσότερα τροχαία, ήταν τα χαρακτηριστικά του Νοεμβρίου στην οδική ασφάλεια.

Πιο συγκεκριμένα, τον προηγούμενο μήνα σημειώθηκαν έξι τροχαία δυστυχήματα, έναντι τέσσερα το 2016, εκ των οποίων δύο θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, όσα και το 2016, ένα τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου, έναντι κανενός το 2016 και τρία τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου, έναντι δυο το 2016.

Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά έξι παθόντες, όσοι και το 2016. Ειδικότερα, καταγράφηκαν δύο νεκροί, όσοι και το 2016, ένας σοβαρά τραυματίας, έναντι κανενός το 2016 και τρία ελαφρά τραυματίες, έναντι τεσσάρων το 2016.

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν η υπερβολική ταχύτητα, το αντικανονικό προσπέρασμα, η οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, η έλλειψη προσοχής κατά την οδήγηση και η παραβίαση προτεραιότητας.

5.338 παραβάσεις

Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά 5.338 παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες, καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα και επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν 1.308 για υπερβολική ταχύτητα, για υπερβολική ταχύτητα, 365 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση, 254για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση, 167 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση, 141 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, 67 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη), 66 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, 50 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, 44 για αντικανονικό προσπέρασμα, 37 για φθαρμένα ελαστικά, 22 για αντικανονικούς ελιγμούς και 10 για παραβίαση προτεραιότητας.

Σημειώνεται επίσης, ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν 81 παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και 255 παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

 

papastratos300x250