Παρασκευή, 20/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα ΟΚΠΑΠΑ - Προβληματισμός, για την πιλοτική καταγραφή των αστέγων
ΟΚΠΑΠΑ - Προβληματισμός, για την πιλοτική καταγραφή των αστέγων Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2017 09:05

astegoi6 12 17

Και στα Γιάννενα, θα εφαρμοστεί πιλοτικά η απογραφή των αστέγων στον δρόμο, μέσω έργου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης Δημοσίου Τομέα (ΕΠΜΔΤ), που παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Η καταγραφή υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου του 2018. Το έργο περιλαμβάνει την πιλοτική απογραφή των αστέγων στο δρόμο και σε δομές σε έξι μεγάλους Δήμους της χώρας, καθώς και την ανάπτυξη πληροφοριακών εργαλείων από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) για την καταγραφή και παρακολούθηση των αστέγων και για τη διασύνδεση και το συντονισμό των φορέων που παρέχουν υπηρεσίες στους αστέγους.

Σχολιάζοντας την απόφαση αυτή, ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φ. Τσουμάνης εξέφρασε τον προβληματισμό του για το τι μπορεί να προσφέρει η συγκεκριμένη καταγραφή, τη στιγμή που τα στοιχεία είναι ήδη γνωστά για τους αστέγους στην περιοχή.

Από την άλλη πάντως, υπάρχει ένας αριθμός αστέγων που δεν πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις ένταξης στο Υπνωτήριο Αστέγων.

«Πρόκειται για παραβατικούς, ποινικούς ή χρήστες ουσιών που δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης στη δομή. Σήμερα, μεταξύ των 13 ατόμων υπάρχουν φοιτητές, που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στέγη, άνεργοι που έχουν πληγεί από την κρίση, αλλά και κατ’ επιλογήν άστεγοι που διαθέτουν οικία σε κάποιο χωριό, αλλά για διάφορους λόγους δεν μπορούν να μείνουν εκεί», τόνισε ο κ. Τσουμάνης.

Προετοιμασία Χριστουγέννων

Στο μεταξύ, ο ΟΚΠΑΠΑ μέσω του Καταστήματος Αλληλεγγύης ετοιμάζεται και για την επικείμενη εορταστική περίοδο να ενισχύσει με πακέτα δώρων δεκάδες οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Οι καταγραφές γίνονται εκτός από το κατάστημα και από άλλες δομές όπως τις σχολικές μονάδες, ενώ πριν τα Χριστούγεννα θα πραγματοποιηθεί και η καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση αλληλεγγύης του ΟΚΠΑΠΑ όπου κάθε πολίτης θα μπορεί να προσφέρει τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και ρούχα για να καλυφθούν οι ανάγκες του καταστήματος αλληλεγγύης.

 

papastratos300x250