Κυριακή, 25/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Δεκάδες περιοχές με μεγάλα προβλήματα, λόγω κακοκαιρίας
Δεκάδες περιοχές με μεγάλα προβλήματα, λόγω κακοκαιρίας Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2017 12:26

kakokairia pli5 12 17

Κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Κόνιτσας, Πρέβεζας, Ζηρού και Πάργας,

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Την κήρυξη των περιοχών της Ηπείρου -που επλήγησαν από την κακοκαιρία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζητά με αίτημα προς το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά τη συγκέντρωση των πρώτων στοιχείων και ενώ η καταμέτρηση των ζημιών συνεχίζεται από κλιμάκιο μηχανικών της, αλλά και των Δήμων. Τα προβλήματα που άφησε πίσω της η κακοκαιρία που έπληξε το Σαββατοκύριακο την Ήπειρο είναι πολλά. Οι περιοχές που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές και οι οποίες περιλαμβάνονται στο αίτημα για την κήρυξή τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (κι ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι) είναι οι εξής:

Στην Π.Ε. Πρέβεζας καθολικά οι Δήμοι Πρέβεζας, Ζηρού, Πάργας

Στην Π.Ε. Ιωαννίνων:

- Δήμος Κόνιτσας στο σύνολό του.

- Δήμος Ιωαννιτών (Τ.Κ. Ανατολικής και Κράψης)

- Δήμος Δωδώνης (Δ.Ε. Αγίου Δημητρίου: Τ.Κ. Επισκοπικό , Σερβιανά, Αβγό, Κρυφοβός, Θεριακήσι, Βουλιάστα, Μουσιωτίτσα, Τέροβο, Κουκλέσι, Δ.Ε. Σελλών: Τ.Κ. Παρδαλίτσα, Βαλανιδιά, Κερασέα, Καταμάχη, Ζωτικό, Άγιος Ανδρέας, Σενίκο, Δ.Ε. Λάκκας Σουλίου: Τ.Κ. Μπεστιά, Άρδοση, Έλαφος, Σιστρούνι, Ρωμανός Δ.Ε Δωδώνης: Τ.Κ. Μελιγγοί),

- Δήμος Βορείων Τζουμέρκων (Τ.Κ Βαθυπέδου, ΠαλαιοχωρίουΣυράκου, ΜιχαλιτσίουΡαφταναίων, Πλατανούσας, Ελληνικού, Πλαισίων, Μονολιθίου και Δ.Ε. Τζουμέρκων),

- Δήμος Μετσόβου (Τ.Κ Μικρής και Μεγάλης Γότιστας, Ανθοχωρίου, Μεγάλου Περιστερίου)

- Δήμος Ζαγορίου (Τ.Κ. Γρεβενιτίου, Βρυσοχωρίου, Σκαμνελίου, Δίκορφου, Καλουτάς, Βοβούσας, Ελατοχωρίου),

-  Δήμος Πωγωνίου: Γέφυρα στην περιοχή Κακαβιάς (κάμπος Μαυροπούλου)

Δήμος Ζίτσας: (Τ.Κ. Δοβλά, Φτέρη, Κάτω Ζάλογγο, Βερενίκη)

Εθνική Οδός Ιωαννίνων – Κοζάνης

Στην Π.Ε. Άρτας,

- Δήμος Αρταίων: Δημοτική Ενότητα Ξηροβουνίου στις περιοχές Κορφοβούνι- Πιστιανά- Ροδαυγή- Σκούπα- Δαφνωτή –και προς γέφυρα Τζαρή κατά μήκος της 4ης επαρχιακής οδού.

- Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων Α) Δημοτική Ενότητα Αγνάντων στις θέσεις Ράμια – Λεπιανά –Μικροσπηλιά- Σκοτωμένο-Ζγάρα –Καταρράκτης –Άγναντα κατά μήκος της 16ης  και 22ης  επαρχιακής οδού Β) Λεπιανά-  Μακρύκαμπος –Γέφυρα Τζαρή Γ) Άνω Γραικικό – Κουκούλια –Γουριανά- Ρωμανό –Μακρύκαμπος Δ) Γέφυρα Γιακουβάκη- Δίστρατο – Βαθύκαμπος –Κρυονέρι –Μακρύκαμπος της 18ης  επαρχιακής οδού Ε) Παλαιοκάτουνο –Βουργαρέλι της Εθνικής οδού Άρτας –Τρικάλων, ΣΤ) Αθαμάνιο – Θεοδώριανα μέσω Σταυρού, Σκαρπάρι - Θεοδώριανα μέσω διασταύρωσης Νεράιδας, Τετράκωμο-Μεσούντα, Τετράκωμο από το Κέντρο Τοπικής Κοινότητας προς όλους τους συνοικισμούς του (Λογαρού, Κεράνη, Λύκος, Νευρόπολη κ.λ.π).

- Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη  Α) περιοχές Αστροχώρι- Μεγαλόχαρη- Μεσόπυργος της 12ης επαρχιακής οδού  Β) περιοχές Άνω Καλεντίνη –Ξηρόκαμπος –Γέφυρα Κοράκου της επαρχιακής οδού  Άρτας –Καρδίτσας.

Στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

- Δήμος Σουλίου (Δ.Κ. Παραμυθιάς, Τ.Κ. Κρυσταλοπηγής, Γκρίγκας, ψάκας, Καλλιθέας, Πετροβίτσας, Παγκρατίου, Νεοχωρίου, Πετουσίου, Σαλονίκης, Ελαταριάς, Πλακωτής, Πέντε Εκκλησιές.

- Δήμος Φιλιατών (Τ.Κ Βρυσέλλας, Άετού, Κυπαρίσσος, Πλαίσιου (συνοικισμός Κότσικας).

- Δήμος Ηγουμενίτσας (Δ.Ε. Παραπόταμου: Τ.Κ Παραποτάμου, Τ.Κ. Κορύτιανη.

Ο κ. Καχριμάνης μπαίνοντας στην ουσία των προβλημάτων αναφέρθηκε σε όλες τις παρεμβάσεις που έκαναν σε διάφορα σημεία προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση των κατοίκων στις ορεινές περιοχές τόσο στην περιοχή του Ζαγορίου όσο και στην περιοχή της Κόνιτσας, στο Λαγκάδα. Όσο για το Λούρο, ξεκαθάρισε ότι το ποτάμι είχε καθαριστεί λέγοντας ότι «κατέβηκε μεγάλη ποσότητα νερού» ενώ αναφορικά με τις αποζημιώσεις υπογράμμισε ότι τα σχετικά βήματα θα πρέπει να γίνουν απο τον δήμο. «Θα πρέπει να γίνει η σχετική καταγραφή στους αρμόδιους δήμους» είπε ο κ. Καχριμάνης.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία, υπογραμμίζοντας  πώς με τη συνεργασία των Περιφερειακών Ενοτήτων και  Δήμων δόθηκαν αρκετές προσωρινές και μόνιμες λύσεις.  «Συνεχίζουμε- πρόσθεσε- να έχουμε συνεργασία σε πάρα πολλά θέματα που πρέπει όχι μόνο τις προσωρινές αποκαταστάσεις να κάνουμε, αλλά να είμαστε έτοιμοι όπου μπορούμε για να μη δημιουργηθούν πάλι προβλήματα από  τα φερτά υλικά που κατέκλυσαν το εθνικό,  επαρχιακό, δημοτικό και αγροτικό δίκτυο».  Ο κ. Καχριμάνης είπε ότι υπήρξαν υπερχειλίσεις σε αρκετούς ποταμούς, επισημαίνοντας πως τα χειρότερα αποφεύχθηκαν χάρη στις εργασίες που είχαν προηγηθεί για τον καθαρισμό των τάφρων και για την απομάκρυνση των πλατάνων από συνεργεία της Περιφέρειας, στο πλαίσιο προετοιμασίας ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Ειδικότερα για τον Λούρο, εξήγησε ότι δεν υπερχείλισε ο ποταμός, αλλά τα πλημμυρικά φαινόμενα στην κωμόπολη, προκλήθηκαν από φερτά υλικά που μεταφέρθηκαν από το παρακείμενο βουνό. «Ζητήσαμε τη συνδρομή του Υπουργείου για να κάνουμε αποκαταστάσεις και λόγω χειμώνα, σε  αρκετές περιοχές, όπου χρειάζονται για παράδειγμα σαρζανέτ», ανέφερε σε άλλες δηλώσεις του, ενώ εξέφρασε δημόσια τις ευχαριστίες του προς την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και όλους τους Δήμους για τη συνεργασία που υπήρξε τη δύσκολη περίοδο που πέρασε η Ήπειρος.

Για τα αντιπλημμυρικά

Ερωτηθείς για τα αντιπλημμυρικά σχέδια ο Περιφερειάρχης σημείωσε: «Έχω ειδοποιήσει εδώ και 4-5 μήνες τους Δημάρχους να τα έχουν έτοιμα γιατί προσεχώς θα ‘βγουν’ στον αέρα. Δεν ξέρω πόση δουλειά έχει κάνει ο καθένας. Πολλά από αυτά (τα έργα) είναι εντός σχεδίου. Όπου μπορούμε και μας ζητήσουν τη συνδρομή μας, θα την έχουν».

Το χρονικό των προβλημάτων

Τα προβλήματα  τεράστια σε όλο το νομό Πρέβεζας με δεκάδες σπίτια να έχουν πλημμυρίσει ενώ μεγάλες είναι οι καταστροφές σε επιχειρήσεις, σταβλικές εγκαταστάσεις, δρόμους και ότι άλλο έπληξε η νεροποντή. Ευτυχώς, δεν υπήρχαν ανθρώπινες απώλειες όπως πριν λίγες μέρες στην Μάνδρα της Αττικής.  Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, μιλώντας στο Itv, αναφέρθηκε στις ζημίες που έχουν γίνει καθώς κυριολεκτικά δεν υπάρχει περιοχή στην Πρέβεζα που να μην μετρά πληγές…  Το οδικό δίκτυο στο μεγαλύτερο μέρος υπέστη ζημίες από τα νερά, ενώ είναι επιτακτική η αποζημίωση των κατοίκων του Λούρου που πλημμύρισαν τα σπίτια τους, όπως και όλων που έχουν υποστεί ζημιές σε μονάδες και καλλιέργειες. Η περιοχή του Φαναρίου έχει πλημμυρίσει. Ο Αχέροντας υπερχείλισε και στο πέρασμά του κάλυψε τα πάντα. Σταβλικές εγκαταστάσεις, σπίτια, καταστήματα, εργαστήρια συνεργεία  Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται και στον Δήμο Ζηρού. Όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου οι κάτοικοι του Λούρου έζησαν και ζουν δύσκολες στιγμές καθώς από την μια στιγμή στην άλλη όλα τους τα πράγματα καταστράφηκαν και τα νερά πέρασαν μέσα από τα σπίτια τους καταστρέφοντας τα πάντα στο ορμητικό πέρασμά τους!

 

Διακοπές κυκλοφορίας

Διακοπή κυκλοφορίας στο 0,5ο χλμ Νέας Επαρχιακής Οδού Βασιλικού – Καρτερίου, λόγω κατολίσθησης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από την Ε.Ο. Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας (μέσω Πλαταριάς Θεσπρωτίας).

 

papastratos300x250